FB PIXEL

Техники и терапии за репродуктивно здраве в Аюрведа

07.08.2023

Репродуктивното здраве се определя от Световната здравна организация (СЗО) като пълното физическо, психологическо и социално благополучие във всички аспекти, свързани с репродуктивната система.

Това включва възможността двамата партньори да имат споделени и удовлетворяващи ги сексуални взаимоотношения, способността да се постигне бременност според желанието на индивида или двойката и възможността да се родят здрави деца. 

Репродуктивното здраве е в основата на всяко добро семейно планиране.

Техники и терапии за репродуктивно здраве в Аюрведа

Проблемът с женското и мъжкото безплодие играе значителна роля в репродуктивното здраве, тъй като засяга способността на жените и мъжете да постигнат бременност и да имат здрави деца.

Безплодието се дефинира като неспособност да се постигне бременност при младите хора след едногодишни редовни сексуални отношения без използване на контрацептиви.

Причини за безплодие у жената могат да бъдат различни нарушения в репродуктивната система като проблеми с яйчниците при отделянето на яйцеклетки, с фалопиевите тръби, матката или хормоналното равновесие.

Мъжкото безплодие  от своя страна може да се дължи на ниско качество на спермата, недостатъчно количество сперма или проблеми с подвижността и жизнеспособността на  сперматозоидите.

Всичко това може да се определи с една обикновена спермограма.

Този проблем може да има сериозни психологически и емоционални последици за засегнатите индивиди и двойки.

Репродуктивното здраве включва подкрепа за хората, страдащи от безплодие, като осигурява достъп до съответните медицински прегледи, диагностика и лечение, както и психологическа подкрепа и консултации.

Как и къде се лекува безплодието?

Лечението на безплодие зависи от причината, която го предизвиква, и може да бъде индивидуално за всеки пациент. 

Важно е бъдещата майка и нейният съпруг или партньор да се консултират с гинеколог или уролог/андролог за професионална оценка и определяне на подходящия метод на лечение.

Най-честите методи, използвани при безплодието са медикаментозно лечение, подпомагана репродукция (АРТ) или хирургическа интервенция, която се налага при функционални изменения или вродени дефекти на матката или тестисите. 

Лечението трябва да се извършва в клиника за репродуктивно здраве или в специализиран център за репродуктивно здраве, където се предоставя необходимата медицинска и психологическа подкрепа на нуждаещите се.

За съвет и помощ в този процес е важно пациентите да се консултират с опитен и квалифициран лекар.

Техники и терапии за репродуктивно здраве в Аюрведа

Кога се прибягва до асистирана репродукция?

С развитието на медицината, т. нар. асистирана репродукция се прилага все по-често и все по-успешно. 

До  нея се прибягва, когато стандартните методи за зачеване не успяват да доведат до бременност.

Това са техники и процедури, които помагат на семействата да постигнат бременност и да имат дете.

Някои от основните случаи, при които се прибягва до асистираната репродукция са свързани със следните проблеми:

 • Неспособност да се постигне бременност със стандартни сексуални отношения в продължение на дълъг период от време без използване на контрацептиви при сексуалното общуване;
 • Проблеми или липса на овулация или несъответствия в менструалния цикъл;
 • Запушени фалопиеви тръби;
 • Проблеми с качеството на спермата при мъжете,  т. е. ако е намалена способността на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката;
 • Ендометриоза или други гинекологични проблеми;
 • Предишни неуспешни опити за зачеване и задържане на ембриона;
 • Напреднала възраст при жените.

Най-честите методи на асистирана репродукция включват ин витро оплождане (IVF), интраутерин инсеминация (IUI), интрацитоплазматична спермоинжекция (ICSI) и други.

При решаването да се прибегне до асистирана репродукция е важно семействата да се консултират с репродуктивен специалист или гинеколог, за да се определи най-подходящият метод за тях и да получат нужната медицинска подкрепа по време на целия процес.

Аюрведичен подход към репродуктивното здраве: балансиране на дошите и подобряване на храносмилането 

Аюрведа е традиционна индийска система за лечение, която има цялостен подход към здравето, включително репродуктивно здраве.

При нея репродуктивното здраве се разглежда като част от баланса на тялото, ума и душата и е взаимосвързано с общото благосъстояние на човека.

Индийската система за лечение подхожда към репродуктивното здраве чрез следните аспекти:

Техники и терапии за репродуктивно здраве в Аюрведа

Хранене и хранителни добавки

Аюрведа подчертава важността на здравословното хранене, което подпомага баланса на дошите (енергийните принципи) в тялото и подобрява репродуктивната функция.

Тя препоръчва определени хранителни добавки и билки, които счита за полезни за репродуктивното здраве.

Начин на живот и дейности

Нетрадиционната медицина предлага насоки за поддържане на здравословен начин на живот, което помага за укрепване на репродуктивната система.

Йога и дихателни упражнения

Аюрведа препоръчва определени йога пози и дихателни упражнения, които могат да подобрят циркулацията и тонуса на органите в репродуктивната система.

Терапии и масажи

В Аюрведа се използват различни терапии и масажи, които могат да подпомогнат здравето на репродуктивната система и да укрепят органите и тъканите в нея.

Избягване на вредни субстанции

Аюрведа препоръчва избягването на тютюн, алкохол и други вредни субстанции, които могат да навредят на репродуктивното здраве.

Аюрведичната медицина се стреми да помогне на хората да постигнат хармония и баланс в живота си, включително и в репродуктивната им функция. 

Този вид медицина използва холистичен подход към репродуктивното здраве, като взима предвид цялостното благополучие на човека чрез балансирането на трите енергийни принципа – Вата, Пита и Кафа, които са отговорни за функционирането на тялото.

Ето някои от основните аспекти на аюрведичния подход към репродуктивното здраве:

Определяне на доша – състоянието: Аюрведа анализира какво е състоянието на дошите у човека (вата, пита, капха), за да разбере дисбалансите, които могат да повлияят на репродуктивното здраве.

Така могат да се предложат персонализирани препоръки за възстановяване на баланса.

Здравословно хранене: Индийската медицина предлага специфични насоки относно здравословното хранене, което подпомага репродуктивната система и поддържа баланса на дошите.

Това включва консумация на храна, богата на витамини и минерали, както и избягване на тежка, мазна или преработена храна. Това ще подобри чувствително храносмилането на човека.

Йога и медитация: Аюрведа препоръчва практики като йога и медитация, които намаляват стреса и подобряват психическата и емоционална хармония.

Това може да има положително въздейства върху репродуктивното здраве.

Аюрведични терапии: В древната индийска медицина се използват различни традиционни терапии и аюрведа масажи, които подпомагат репродуктивната система и укрепват тялото.

Природни добавки и лечение: Аюрведа предлага растителни и минерални добавки, които могат да подобрят репродуктивната функция и да подпомогнат процеса на зачеване.

Техники и терапии за репродуктивно здраве в Аюрведа

Аюрведична оценка на плодовитостта 

В Аюрведа оценката на плодовитостта се извършва чрез изследване на различни аспекти на здравето и баланса на дошите (енергийни принципи) в тялото. 

Ето някои от основните фактори, които влияят при аюрведичната оценка на плодовитостта:

Доша – състояние: Оценява се състоянието на вата, пита и кафа в тялото, тъй като всеки един дисбаланс в тези енергийни принципи може да повлияе на репродуктивното здраве.

Овулация и менструален цикъл: Преглежда се редовността и качеството на менструалния цикъл, както и на овулацията, за да се установи дали има проблеми със зачеването.

Качество на спермата: При мъжете се анализира качеството на спермата, включително броя, подвижността и структурата на отделните сперматозоиди.

Хранене и хранителни навици: Преглеждат се хранителният режим и навиците на хранене, за да се установи дали са подходящи за плодовитостта.

Жизнен стил: Анализира се жизненият стил на човека, включително нивото на физическа активност, както и стресовите фактори, които могат да окажат влияние върху плодовитостта.

Репродуктивни симптоми: Изследват се всякакви симптоми или проблеми, свързани с репродуктивната система, които биха могли да насочват към наличието на дисбаланс или здравословни проблеми.

След провеждането на аюрведичната оценка, лекарят може да предложи персонализиран план за подобряване на репродуктивното здраве и балансиране на дошите. 

Този план може да включва промени в храненето, начина на живот, аюрведични терапии и растителни добавки, които да подпомогнат плодовитостта и репродуктивната функция.

Техники и терапии за репродуктивно здраве в Аюрведа

Аюрведични диетични насоки за репродуктивно здраве

 

Аюрведа предлага диетични насоки, които могат да помогнат за подобряване на репродуктивното здраве чрез балансиране на досшите (вата, пита и кафа) и поддържане на хармония в тялото

Ето някои от основните насоки за подобряване на плодовитостта, които се препоръчват от индийската медицина:

Здравословно хранене

Предпочитайте да консумирате свежа, натурална и необработена храна. Избягвайте преработените и бързите храни, които могат да доведат до дисбаланс в хранителния процес.

Балансиране на дошите

Вземайте предвид вашия тип доша (вата, пита, или кафа) и се стремете да нагодите вашето хранене така, че да поддържате хармония с този тип доша. 

Например, консумирайте:

 • Топли и влажни храни за вата: Ако имате вата дисбаланс, консумирайте топли и влажни храни като къпини, смокини, бадеми и слънчогледово масло.
 • Охлаждащи храни за пита: Ако имате пита дисбаланс, предпочитайте охлаждащи храни като краставици, дини, киви, спанак и мента.
 • Пикантни храни за кафа: Ако имате кафа дисбаланс, предпочитайте пикантни храни като чесън, лук, пипер, а също и ягоди.
 • Храна за подпомагане на овулацията: Включете храни, които съдържат фолиева киселина, витамин Е и цинк, тъй като те могат да помогнат овулацията и репродуктивното здраве.
 • Поддръжка на хранителен баланс: Избягвайте големи количества храни и предпочитайте по-малки порции. Хранете се по-често, за да поддържате хранителен баланс и метаболизъм.

Избягване на вредни субстанции

Избягвайте никотин, алкохол и други вредни субстанции, които могат да навредят на репродуктивното здраве.

Възможно е аюрведичен практик или диетолог да ви препоръча точните храни и добавки за вас, в зависимост от индивидуалните ви нужди и дисбалансите. 

Техники и терапии за репродуктивно здраве в Аюрведа

Аюрведични билки за репродуктивно здраве 

Аюрведа предлага разнообразие от билки, които се използват за подобряване на репродуктивното здраве.

Тези билки се считат за полезни за регулиране на хормоналния баланс, стимулиране на овулацията, подобряване на качеството на спермата и подпомагане на общата репродуктивна функция. 

Важно е да се отбележи, че преди да започнете да използвате каквито и да било билки или добавки, трябва да се консултирате с аюрведичен практик или друг медицински специалист.

Ето някои от аюрведичните билки, които се използват за подобряване на репродуктивното здраве:

Ашваганда (Withania somnifera): Тази билка се използва за подобряване на хормоналния баланс и намаляване на стреса, което може да има положително въздействие върху репродуктивната функция.

Шатавари (Asparagus racemosus): Билката шатавари е известна със своите положителни ефекти върху женската репродуктивна система и може да помогне за стимулиране на овулацията и подобряване на качеството на яйцеклетките.

Гокшура (Tribulus terrestris): Тази билка се използва за подпомагане на мъжкото репродуктивно здраве, като може да подобри качеството на спермата и сексуалната функция.

Швецарска лоза (Vitis vinifera): Тази билка съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за оптимизиране на репродуктивната функция и защита на яйчниците и сперматозоидите от оксидативно увреждане.

Шунтит (Zingiber officinale): Коренът на зенгибера има стимулиращ ефект върху кръвообращението и може да помогне за подобряване на репродуктивната функция.

Гудучи (Tinospora cordifolia): Тази билка е известна със своите имуномодулиращи свойства и може да помогне за оптимизиране на имунната функция, което е важно за репродуктивното здраве.

Аспарагус (Asparagus adscendens): Тази билка се използва за подпомагане на мъжката репродуктивна система и може да помогне за подобряване на качеството на спермата.

Тези билки могат да се използват в различни форми като чайове, капсули, тинктури и масажни масла. 

Но отново, преди да започнете да използвате каквито и да било билки, е важно да се консултирате с квалифициран аюрведичен практик или лекар, за да се уверите, че те са подходящи за вас и че нямат взаимодействия с други лекарства или състояния.

Начинът на живот за репродуктивно здраве в аюрведичната медицина 

Аюрведичната практика придава голямо значение на начина на живот и здравословните навици за поддържане на добро репродуктивно здраве.

Традиционната индийска медицина счита, че физическото, умственото и душевното благополучие са взаимосвързани и че хармонията между тези аспекти на живота е от съществено значение за здравето и плодовитостта.

Здравословно хранене: Редовното и здравословно хранене е от съществено значение за оптималното функциониране на репродуктивната система.

Аюрведа препоръчва консумация на свежи, натурални и необработени храни, които са подходящи за вашия тип доша (вата, пита, кафа) и за сезона.

Редовна физическа активност: Умерената, редовна физическа активност е важна за поддържане на добра циркулация и стимулиране на енергийния поток в тялото.

Това помага за оптималното функциониране на репродуктивната система.

Управление на стреса: Стресът може да има негативно въздействие върху репродуктивното здраве.

Аюрведа препоръчва практики като йога, медитация и дихателни упражнения за управление на стреса и постигане на емоционална хармония.

Избягване на вредни навици: Тютюн, алкохол и други вредни субстанции не бива да се употребяват като  важно  условие за оптималното функциониране на репродуктивната система.

Поддържане на редовен дневен режим: Редовното събуждане и лягане, хранене и упражнения помагат за поддържане на ритъма на тялото и укрепване на репродуктивната система.

Почивка и релаксация: Подходящата почивка и релаксация са от съществено значение за възстановяването на енергията и за стимулиране на репродуктивната функция.

Редовни аюрведични терапии: Масажите и другите аюрведични терапии могат да бъдат полезни за стимулиране на циркулацията, отстраняване на токсините и укрепване на репродуктивната система.

Създаване на благоприятна среда: Аюрведа препоръчва създаване на благоприятна среда у дома и на работното място, която да подпомага емоционалната и физическа хармония.

Също така, Аюрведа препоръчва индивидуален подход към планирането на репродуктивното здраве, като взима предвид индивидуалните нужди, типа доша и общото състояние на здравето. 

Панчакарма за репродуктивно здраве: детоксикация на тялото и повишаване на плодовитостта 

Панчакарма е традиционна аюрведична терапия, която има важна роля за подобряване на репродуктивното здраве.

Това е комплексен процес на очистване и възстановяване на тялото, който включва различни техники за детоксикация и подпомагане на естествените функции на организма. 

Ролята на Панчакарма за репродуктивното здраве включва:

Детоксикация и пречистване: Панчакарма помага за премахването на токсините и натрупванията от тялото, които могат да навредят на репродуктивната система и да доведат до дисбаланс в хормоналната функция.

Регулиране на хормоните: Процедурите на панчакарма имат способността да подпомогнат хормоналния баланс в тялото, което е от съществено значение за здравето на репродуктивната система.

Подпомагане на овулацията: Аюрведичната терапия може да помогне за овулацията и подобряване на функцията на яйчниците, което е ключов фактор за успешно зачеване.

Подобряване на качеството на спермата: Терапиите на Панчакарма могат да подобрят качеството на спермата при мъжете и да подпомогнат мъжката репродуктивна функция.

Намаляване на стреса: Процедурите имат успокояващ ефект върху ума и нервната система, което намалява стреса и влияе положително върху репродуктивното здраве.

Укрепване на имунната система: Панчакарма помага за укрепване на имунната система, което е важно за защита на репродуктивната система от инфекции и възпаления.

Въпреки, че Панчакарма може да има положителни ефекти върху репродуктивното здраве, винаги е препоръчително да се консултирате с аюрведа специалист или лекар, преди да започнете такава терапия. 

Той ще може да ви изготви персонализиран план, съобразен с вашите индивидуални нужди и здравословно състояние.

Техники и терапии за репродуктивно здраве в Аюрведа

Лечение на менструални нарушения и женско безплодие 

Лечението на менструални нарушения и женско безплодие зависи от причините за тези състояния. 

Аюрведа може да предложи интегриран подход, който включва диетични и жизнени промени, терапии, аюрведични билки и добавки, които могат да подпомогнат репродуктивната функция и хармонизирането на менструалния цикъл.

Ето някои от аспектите, на които Аюрведа обръща внимание при лечението на менструални нарушения и женско безплодие:

Регулиране на хранителния режим: Здравословното хранене е ключово за оптималното функциониране на репродуктивната система.

Аюрведичната медицина предлага насоки за подбор на храни, които са благоприятни за балансирането на досхите и за подобряване на репродуктивната функция.

Използване на аюрведични билки: Някои аюрведични билки, като шатавари (Asparagus racemosus), гокшура (Tribulus terrestris) и ашваганда (Withania somnifera), се използват за подпомагане на женското репродуктивно здраве и подобряване на репродуктивната функция.

Аюрведични терапии: Масажи, парна терапия (сауна) и други аюрведични терапии могат да помогнат за стимулиране на циркулацията и релаксацията, което е важно за репродуктивното здраве.

Управление на стреса: Стресът може да окаже отрицателно въздействие върху репродуктивното здраве. Аюрведа препоръчва практики като йога, медитация и дихателни упражнения за управление на стреса и подобряване на психическото ни състояние.

Балансиране на дошите: Аюрведа оценява доша – състоянието на човека и съобразява терапията с балансирането на вата, пита и кафа, които са свързани с различните аспекти на репродуктивното здраве.

Ако страдате от менструални нарушения или имате проблеми със зачеването, винаги се консултирайте с медицински специалист, за да получите точна диагноза и персонализиран план за лечение на безплодието.

аюрведична терапия

Лечение на мъжко безплодие 

Лечението на безплодието при мъжете също зависи от причината за състоянието и може да включва различни подходи. 

Индийската древна медицина може да предложи интегриран подход, който включва диетични и жизнени промени, терапии и аюрведични билки и добавки, които могат да подпомогнат мъжката репродуктивна функция и качеството на спермата.

Ето някои от аспектите, върху които Аюрведа обръща внимание при лечението на мъжко безплодие:

Здравословно хранене: Доброто хранене е от съществено значение за оптималното функциониране на репродуктивната система.

Аюрведа предлага насоки за подбор на храни, които са благоприятни за балансирането на дошите и за подобряване на репродуктивната функция.

Използване на аюрведични билки: Някои аюрведични билки, като гокшура (Tribulus terrestris), ашваганда (Withania somnifera) и гудучи (Tinospora cordifolia), се използват за подпомагане на мъжкото репродуктивно здраве и подобряване на качеството на спермата.

Аюрведични терапии: Масажи, парна терапия и други аюрведични терапии могат да помогнат за стимулиране на циркулацията и релаксацията, което е важно за репродуктивното здраве.

Управление на стреса: Стресът може да има негативно въздействие върху мъжкото репродуктивно здраве.

Древната медицина препоръчва практики като йога, медитация и дихателни упражнения за управление на стреса и подобряване на психическото благополучие.

Балансиране на дошите: Аюрведа оценява доша – състоянието на човека и съобразява терапията с балансирането на вата, пита и кафа, които са свързани с различните аспекти на мъжкото репродуктивно здраве.

Ако страдате от мъжко безплодие, винаги се консултирайте с медицински специалист, за да получите точна диагноза на вашето здравословно състояние.

lucky bansko aparthotel panorama

Ако искате да получите квалифицирана помощ за вашите репродуктивни проблеми, потърсете услугите на най-добрата клиника по индийска медицина Аюрведа клиник Банско.

Там работят квалифицирани специалисти по аюрведа медицина, използващите най-добрите практики на древната индийска система за лечение.

Най-новата услуга е 8 – дневен курс за лечение на стерилитет, през който ще се запознаете с най-добрите практики на  аюрведичната медицина.

Заключение

Аюрведа предлага цялостен и интегриран подход към подобряване на репродуктивното здраве и лечение на репродуктивни нарушения и безплодие както при жени, така и при мъже

Традиционната индийска медицина акцентира върху връзката между физическото, умственото и душевното благополучие, приемайки всички тези аспекти предвид при определянето на лечебните методи.

Индийската медицина предлага диетични и жизнени насоки, аюрведични билки, терапии и панчакарма (терапия за пречистване) за подобряване на репродуктивното здраве, регулиране на хормоналния баланс, стимулиране на овулацията и подпомагане на качеството на спермата.

Въпреки, че всичко това  може да има положителен ефект, винаги е препоръчително да се консултирате с квалифициран аюрведичен практик или специалист по репродуктивна медицина, преди да започнете каквито и да било терапии или лечение. 

Те ще ви предоставят персонализиран план, съобразен с вашите индивидуални нужди и здравословно състояние, за да получите най-добрите резултати и подкрепа за вашето репродуктивно здраве.

Снимки: Pixabay и AyurvedaBansko

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *