FB PIXEL

Аюрведичните чайове

28.05.2020

В индийската философия аюрведа открай време е прието, че основните фактори, които определят нашия здравословен статус, се крият в генетично и заложеното и кармично причиненото. По-точно казано, това са концепциите за пракрити и викрити.

Това, което е нашата природа, вътрешно заложено в нас от самото начало – наричаме на санскритски пракрити или пракрути.

Викрити пък е това, което буквално означава “след раждането”, т.е. има се предвид неизбежният дисбаланс, който внасят у нас различните фактори на средата.

Това могат да бъдат както токсини, така и емоционални преживявания, като например страхове, минали травми и мн. др. Иначе казано, викрити се влияе от всяко едно нещо, което попада в тялото ни чрез жизнените процеси – било то храна, напитка, нещо във въздуха, който дишаме, или друго, може да се каже, че зависи дори от нашата карма.

Битката в аюрведа е борба за неутрализирането на постоянните негативни ефекти, които произтичат от викрити. Целта на тази философия е проста – тя се стреми да ни хармонизира в унисон с нашата изконна природа, пракрити.

Аюрведичните чайове

Билковите чайове – индийската грижа за здравето

В индийската грижа за здравето почетно място заемат билковите отвари и чайове. Те са разглеждани като дар от божествата, защото притежават силата да пречистват и да лекуват.

Има множество видове такива напитки, всеки от които има собствени уникални свойства. А най-голямото им предимство всъщност е много елементарно, както не малко други неща в аюрведа, а именно – те не са вредни!

Освен че са полезни за тялото и душата и лекуват редица състояния, билковите запарки и чайовете от арсенала на аюрведа са невероятно вкусна алтернатива на вредните готови напитки, които са пълни с токсични вещества и вредни подсладители.

В зависимост от вида си чаят може да ни се отрази по различен начин – тонизира, отпуска болка или да успокоява.

Аюрведичните чайове

 

Ключовото, за което трябва да внимаваме при чайовете в аюрведа, е техният подбор. Винаги трябва да помним, че всеки от тях работи различно за всеки един от нас. На практика приготвянето на чай в аюрведа е наука, сходна на познатата ни в западния свят фармакология.

Как да изберем най-подходящия чай за себе си?

На първо място е важно да вземем предвид нашата доминантна доша или доши в конституцията ни. Това включва елементният строеж, който ни е присъщ изначално, но също и моментното състояние на нашите жизнени енергии. Понякога дошите ни излизат извън баланс до степен, че дори за самите нас може да се окаже невъзможно да преценим каква е природата ни.

Освен това някои проявления остават скрити за невъоръженото око, затова е добре да установите типа на своята конституция след консултация със специализиран лекар по аюрведа. Същото е препоръчително, когато възнамеряваме да приемаме аюрведичен чай с конкретна цел, била тя да подобрим своята концентрация и памет, да се пречистим от токсините и др.

Специалистите ще ви помогнат да намерите перфектната за себе си комбинация. Те са запознати с древните текстови паметници от фонда на аюрведа и основните положения, по които се определя правилната рецепта за конкретния пациент.

За повечето хора думата “чай” означава напитка на базата на екстракта на чаеното дърво(Camellia sinensis). В аюрведа значението е близко до това, което често имаме предвид,https://www.ayurvedabansko.bg/ayurveda-test/– това може да бъде билкова отвара без всякакво съдържание на листа от чаено дърво или придружаващите ги вещества като кофеин или танини.

Листата на чаеното дърво за приготвяне на напитка се наричат зелен или черен чай, в зависимост не от сорта на растението. Основната разлика между тях е в обработката, която те преминават при подготовката, а именно това, че черният чай се оксидира, а зеленият – не. Иначе и в двата вида чай се съдържа кофеин, а много учени казват, че са съизмерими и по отношение на влиянието си върху теглото.

Зелен чай

В аюрведа доста по-широко се използва зеленият чай, особено за детокс и лечение на заболявания като коремна язва, има антиоксидантни, антиканцерогенни и антибактериални качества. Зеленият чай стимулира предната част на черепа и коронната чакра (сахашрара).

Тъй като отговаря на елементите етер и въздух, по отношение на баланса на конституцията, хората с предоминираща и прекомерна вата доша трябва да избягват както зеления, така и черния чай. Най-подходящата температура на водата, когато запарваме зеления чай, е около 75 градуса C, а за черния – около 97-100 градуса.

Чай от каркаде

Чаят от хибискус(Hibiscus sabdariffa), по-известен у нас с африканското си название каркаде, също има много широко приложение в древната индийска медицина. Той:

 

  • успокоява питта дошата
  • подобрява тонуса на черния дроб
  • регулира холестерола
  • действа срещу депресивни състояния и др.

Чаят от хибискус може да бъде гарниран с малко кимион.

Червен чай (ройбос)

За децата над двегодишна възраст в аюрведа често се предлага ройбос (също наричан червен чай) – в него не се съдържа никакъв кофеин или теин, а и съдържанието на танини също е доста ниско.

Комбинирани чайове

Най-често в аюрведа се предпочитат комбинациите от билки на основата на зелен чай. Особено тачена е, например, освежаваща бленда от зелен чай с джинджифил. Често гарниран с лимон и канела, а може да се пие и само джинджифилов чай без тонизираща основа.

Джинджифилът за чай се ползва изсушен, може да се купи насипен или на разфасовка в чаени торбички на дози. Той е много полезен, например, хората със силно изразена вата доша, които и без това не могат да усетят ползите от листата на чаеното дърво, тъй като техният ефект им е по-скоро противопоказно.

Хората с чувствителен баланс на дошите могат да се възползват и от комбинацията между кимион, кориандър и фенел. Тя е особено популярна в аюрведа именно защото има тридошова природа.

Това ще рече, че той въздейства добре на хора с всякакъв тип конституция. Много подходящ за хора с чувствителен стомах, този чай подобрява метаболизма и е чудесен за здравето на уринарния тракт.

Също така чаят от кимион, примесен със сминдух, има чудесен ефект върху кожата. Добавете малко черен пипер и така ще подсилите запарката на вкус, но и ще повишите нейната ефикасност.

Друга тридошова билка в аюрведа е кардамонът(елаичи). Поради голямата си ефикасност за храносмилането, той е често срещана съставка на детоксикиращите чайове. Освен това кардамонът действа и противовъзпалително. Използва се и при отказване на тютюнопушенето.

Чай от лайка

Чаят от лайка пък има добри успокояващи качества. Препоръчва се хората, които имат проблеми със съня, да го пият редовно преди лягане. Плюсът е, че той е доста лек за стомаха.

Чай от ашваганда

От ашваганда – билката, известна с кодовото название “индийски жен-шен”, също се приготвя невероятен чай. За него може да се каже, че е полезен за абсолютно всичко. Подходящ е за хора с анемия, защото подсилва кръвта с желязо.

Също така чудотворната напитка се препоръчва на хора, които имат проблеми със съня. Ашваганда има прекрасно въздействие особено върху дами със силно изразена вата доша. При тях действието му ще се засили още повече, ако прибавим и щипка канела.

Когато съставките и пропорциите му са добре преценени, аюрведичният чай се превръща в отвара, способна да ни вдъхне истински суперсили. Много индийски билкари имат разработени собствени рецепти за чудодейни комбинации от чайове.

Те могат да ускорят и избистрят ума ни по-добре и от най-силното кафе или да ни успокоят при нужда, за да можем да се насладим максимално на отмората в свободното си време, освобождавайки ни от тревогите. Със своето мощно антиоксидантно действие те ни подмладяват и подобряват общия ни тонус.

Аюрведичните чайове

Разбира се, за да подействат, чайовете трябва да се приемат систематизирано в продължение на известно време. Ако целта ни е по-амбициозна или се борим с по-упорито или хронично заболяване, възможно е да се наложи да ограничим или обогатим хранителния си режим в зависимост от предписанията.

Чайовете са безвредни, но все пак се посъветвайте с експерт

Въпреки че в огромната си част аюрведичните чайове са абсолютно безвредни, при неправилна употреба те може да дадат ефект, който се различава от очаквания. По тази причина трябва винаги да съобразяваме избора и дозировката със своя индивидуален профил. Ако не сме сигурни на кой вид да се спрем, е добре да се посъветваме с експерт по темата.

При бременност и кърмене много от иначе лековитите отвари трябва да бъдат избягвани, но за щастие аюрведа предлага голям брой алтернативи, за които вашият доверен специалист може да ви посъветва. Например, срещу сутрешно гадене може просто да пийнете малко лимонов сок, разтворен в топла филтрирана или преварена вода. Това ще ви помогне да се почувствате много по-свежи за отрицателно време.

Аюрведичните чайове

Един от основните принципи, заложени в аюрведа, е да залагаме на профилактиката, за да не се налага да прибягваме до методи за лечение на по-късен етап. В това отношение чайовете могат да ни бъдат от голяма полза, ако искаме да поддържаме здравословния тонус на нашето тяло и дух.

От особено значение е, разбира се, нашият лайфстайл – пиенето на чай трябва да стане неотменима част от него. Ако това не е особено по вашия вкус, можете да опитате да приемате напитките в студена форма, подсладени или примесени с плодови сокове.

Отново обаче трябва да правите това с повишено внимание, тъй като на някои доши в аюрведа никак не им понасят студените напитки. Ако случаят е такъв, може да се окаже, че не успявате да постигнете желаното, затова съгласувайте предпочитанията си с експерт.

Прибавянето на големи количества подсладители, особено бяла захар, също не е за препоръчване, особено ако се борим с наднормено тегло. Хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да внимават с чайовете, в които се съдържа кофеин, танини и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *