FB PIXEL

Лечение на ихтиозис вулгарис в аюрведа

06.11.2019

Според съвременните разбирания на медицината, ихтиоза е генетично заболяване на кожата, което кара мъртвите кожни клетки да се натрупват в плътни и сухи люспи по повърхността на кожата, като тази на рибната люспа. “Ichthy” на латински означава риба, така се нарича и болестта на кожата на рибата. Тези люспи могат да присъстват от раждането, могат да изчезнат за дълго, за да се върнат отново в следващите години от живота. Ихтиоза засяга хора от всички възрасти, раси и пол.

 

Какво представлява ихтиоза в Аюрведа?

 

Ихтиоза може да бъде свързана с аюрведично разстройство на кожата ека куща (Eka Kushtha). Това е едно от състоянията на кожни заболявания от 11 вида кожни заболявания, споменати под заглавието кшудра куща (Kshudra Kushtha) – кожни лезии в класически аюрведичен текст. В състояние на ека куща кожата прилича на тази на рибената кожа и се разпространява върху по-голямата площ на кожата и най-вече има липса на изпотяване върху засегнатата част. Според Аюрведа това заболяване се дължи главно на дисбаланс във вата и кафа.

 

Признаци и симптоми на ихтиоза

  • Сухота
  • Грубата и лющеща се кожа са общи симптоми.

 

Лечение на ихтиоза с Аюрведа

 

Основната цел на аюрведичното лечение е овлажняване на кожата и коригиране на https://www.ayurvedabansko.bg/kakvo-e-kafa-dosha/. Аюрведа също предлага да се работи върху метаболизма на тялото, така че процесът на образуване на кожата се подобрява.

 

Панчакарма

 

Снехан и сведан (омасляване и пара)

 

Необходимо е вътрешно омасляване, за да се коригира дисбалансът на вата и кафа. Лечебно гий, обработено с различни билки, се използва за коригиране на метаболизма и за подпомагане на омекотяването на кожата. Те могат да се прилагат и външно.

 

Индуканта гритам (Indukanta Ghritam), дадимади гритам (Dadimadi Ghritam), тиктака гритам (Tiktaka Ghritam), калянака гритам (Kalyanaka Ghritam), махакалянака гритам (Mahakalyanaka Ghritam), гугулутиктака гритам (Guggulutiktaka Ghritam) се използват за перорален прием за постигане на целта на коригиране на метаболизма и за омекотяване на кожата. Кокосовото олио може да се предложи като част от диетата за овлажняване на кожата. Кокосовото олио може да се използва и за готвене.

 

За външно омасляване се използват различни видове масла. Най-използваното масло са данвантарам тайлам (Dhanwantaram Tailam), аяпалакера тайлам (Ayyappalakera Tailam), памантака тайлам (Pamanthaka Tailam), панчавалкади тайлам (Panchavalkadi Tailam)

 

Вамана  (лечебно повръщане)

 

Вамана е най-доброто лечение от панчакарма за балансиране на кафа доша. Тя премахва аматоксините от стомаха. Вамана може да се направи, като се използват билки като патол (Patol), нимба (Nimba), васа (Vasa) и ястимаду (Yashtimadhu)

 

Виречана (лечебно слабително)

 

Ихтиозата изисква редовно отстраняване на биотоксините, натрупани в организма. Био токсините (ама), попаднали във вътрешността на телесните тъкани (дхату), с времето започват да нарушават функциите и структурата на нормалните тъкани. Натрупаните био токсини причиняват задълбочаване на локализацията на заболяването и също така са отговорни за разпространението на болестта в организма.

 

Вътрешното омасляване и парна баня помагат да се изтласкат натрупаните био токсини от телесните тъкани, за да влязат в основния поток на тялото и по-нататък да излязат извън тялото чрез лечебен метод за пречистване. Това е един от методите за пречистване на тялото, известен като виречана.

 

Рактамокшан (кръвопускане)

 

Рактмокшан е аюрведа метод, използван за извличане на определено количество токсична кръв от тялото. Кръвта е най-преобладаващата тъкан на тялото, засегната в болестния процес. Този метод помага в детоксикацията на кръвта директно, без да участва в храносмилателния процес.

 

Прескачането на корекцията на храносмилателния процес при лечението помага да се съкрати периодът на възстановяване. Резултатите са бързи и дълготрайни. Това е вид кратка операция за отстраняване на засегнатата част с елиминиране на първопричината за заболяване.

 

През повечето време пиявица се използва за изсмукване на нечистата кръв от засегнатата област. Има и други методи, използвани за дрениране на кръв от тялото, например да се направят повърхностни разрези по кожата, за пробиване на повърхностни вени и т.н.

 

Широдара

 

Ролята на тревожността или стреса играе важна роля при кожни заболявания. Изливането на лекарствени олиа или отвари върху челото е релаксиращата техника, известна като широдара. Широдхара се използва за успокояване на ума с цел възстановяване на нормалната функция на тялото. Широдара също помага в борбата с депресията и други емоционални проблеми възникващи поради дългогодишен болестен процес. Широдара също намалява сухотата на кожата.

 

Такрадара

 

Широдара, извършена с използването на лечебна мътеница, известна като Такрадара. Такрадара е процедура за изливане на лечебна мътеница върху челото на пациента, което помага да се балансира кафа доша, участваща в болестния процес. Такрадара с лекарствени билки като сарива (Sariva) и муста (Musta) помага за омекотяване на кожата и спомага за коригиране на метаболизма.

 

Басти (лечебна клизма)

 

Според аюрведа, басти е най-доброто лечение за балансиране на вата доша. Лечебното гий или олиа могат да се дават като анувасан (маслена клизма) за лечение на основната патогенеза на ихтиозата. Данвантарам мезукупакам (Dhanvantaram Mezhukupakam) е полезен за намаляване на сухотата на кожата.

 

Аюрведа билки, използвани за лечение на ихтиоза

 

Сарива (Hemidismus indica)

 

Сарива се използва при хронични кожни състояния, възпаления и автоимунни заболявания. Тя “почиства” кръвта, спира сърбежа и намалява загнояването. Сладко горчив вкус и свойства на снигда (Snigdha) и гуру (guru) спомагат за по-добра борба със сухотата и основната патогенеза.

 

Сухият масаж със сарива на прах заедно с ястимаду (Glycerhiza glabra) и трифала (Triphala) може да помогне за ексфолиране на мъртвата кожа и да помогне за омекотяване на кожата.

 

Брингарадж (Eclipta alba)

 

Брингарадж е с гореща потентност, остър на вкус, така че е полезен при нарушения, предизвикани от кафа и вата. Вместо да провокира пита, тя коригира метаболизма. Добре е за кожата и за отстраняване на хронични токсини от тялото, ако се използва дълго време. Той е добър за пречистване на кръвта.

 

Кутаки (Picrorhiza kurro)

 

Кутаки е горчив на вкус, повишава апетита, стимулира черния дроб и жлъчката. Той е едно от добрите лекарства за стимулиране на чернодробната функция и в големи дози действа като пречистващо средство за детоксикация на организма. Основното му действие е върху кръвта и жлъчката. По този начин той регулира излишния огън да не прегаря кожата, по този начин помага при състояние на ихтиоза.

 

Кумари (Aloe Vera)

 

Може да се използва локално или вътрешно. Когато се използва локално за външно приложение върху кожата, алое вера намалява възпалението и помага като овлажнител. Освен това осигурява охлаждащ ефект на кожата, намалява паренето, зачервяването на кожата, сърбежа и дискомфорта. Когато се приема вътрешно, то е слабително и помага да се отървете от токсините, които причиняват възпаление. Добре е за имунната система.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *