FB PIXEL

Лечение на стоматит и стоматопатия с Аюрведа

06.11.2019

Определение за стоматит и стоматопатия

Възпалението на устата е известно като стоматит или стоматопатия. Това може да бъде причинено от лоша хигиена на устната кухина, изгаряния поради прием на гореща течност или храна, лекарства, алергични реакции или инфекции. Въпреки че причината за повтарящия се атонен стоматит (раково заболяване) не е известна, хранителните дефицити се смятат, че играят важна роля. Управлението на стоматит и стоматопатия зависи от причината, причиняваща заболяването.

Стоматит или язви в устата са един от най-често срещаните здравословни проблеми, които всеки изпитва. Канкерната възпаление или мехури обикновено се причиняват от стомашно храносмилане или запек. Това е много болезнено и дразнещо заболяване вътре в устата със симптоми като червена възпаление, подуване, възпаление и бели или розови рани вътре в устата.

Язвите в устата са заболяване с възпаление. Може да бъде причинена от начин на хранене, небрежна хигиена на устната кухина, реакция на лекарства, нарушения на метаболизма, лошо храносмилане, запек и бактериална инфекция.

Ако се сблъскате с тези видове симптоми, тогава използвайте няколко аюрведични домашни средства, за да го излекувате по естествен начин. Ето някои ефективни домашни средства, които помагат за лечение на язва на устата.

Стоматит и стоматопатия според Аюрведа

Стоматитът е известен като „Mukhpak” в Аюрведа. Стандартното аюрведично лечение на стоматит е, както следва. Отвара от трифала (три плода), Пата (Cissampelos pareira), Манука (сушено грозде) и Jai (Jasminum auriculatum), в комбинация с мед, се използва за промиване на устата. Студена вода, смесена с мед, или отвара от Daruharidra (Berberis aristata) и стипца също се използва като вода за уста. Маслото от Jatyadi, или Kamdudha, смесено със сметана, се използва за локално приложение върху раните. Khadiradi vati се използва за смучене. Препоръчва се леко пречистване. При пациенти с рецидивиращ стоматит се препоръчва пускане на кръв.

Целта на тази източна техника е да внесе вътрешна хармония в тялото и да установи равновесие между него и ума. Вече е научно доказан факт, че стресът е пряко свързан с намаленото здраве и че чрез намаляване на стреса в организма човек може да се излекува и да стане по-продуктивен. Когато хората имат сърдечни проблеми, едно от изискванията, с което всеки лекар изпраща пациент у дома, за да подобри здравето, е значително да намали стреса. За да позволите на тялото ви да функционира правилно, трябва да спазвате хармонията на системата. Милиони части са равни на цялото, което сте вие. Аюрведичните системи за лечение на стоматит комбинират това богословие с естествени продукти, за да произведат коса, която е здрава и стимулирана от балансиран ум и тяло.

 

Видове стоматит и стоматопатия съгласно Аюрведа

В Аюрведа, стоматит е разделен на пет различни вида, в зависимост от нарушените Dosha причиняване на симптомите. По-долу е дадено малко описание на всеки тип заедно със специфичното третиране.

В типа на “Vataja” стоматит има силна болка, напукване на езика и непоносимост към студени хранителни неща. (Пет соли) и медикаментозни масла се използват за локално приложение.

Билкови лекарства, полезни тук са:

  • Арджун (“алмор Арджуна”)
  • ГЕРД (Риинус)
  • Хадир (акация катечу)
  • Гуггулу (Комифора мукул)
  • Джакамаб (Нардостаакис Хемаги)
  • Тахар (валериана уоличий)
  • Деодар (кедър deodara)
  • Шилджит

В типа “Pittaja” има тежко изгаряне, зачервяване и горчив вкус в устата. Индуцираната пугиране се препоръчва в този тип. Сокът от захарна тръстика, млякото, гроздов сок и глюкозната вода се използват като паста за зъби. Dhatki (горски плодове) листа се препоръчва да се дъвчат. Същото лечение, заедно с кръв отдаване, се препоръчва в “Raktaja” тип, където всички симптоми са по-изразени.

В типа “Kaphaja има сравнително по-малко болка. Язви в устата не са много червени и са лепкави. Има повече слюнка и леко сърбеж в засегнатите части. Куки (Picrorrhiza kurroa), соли и Kshars (медикаментозни причиници) се използват за локално приложение. Отвари от палаш (Butea моносперма) и Амалаки (Емблика), смесени с Каар, се използват като паста за зъби.

В последния вид стоматит, наречен “Sannipataja”, има комбинация от симптоми на типовете vataja, pittaja и kaphaja. Лечението се прилага според преобладаващите симптоми. За локално приложение се използва Аюрведа рецептура, съдържаща Горчан, Kasis,, Раганян, Мочараса (Салмалиа малабарика) и мед.

При горното лечение повечето пациенти, които имат само локални симптоми, се излекуват в рамките на няколко дни. За гангрена възпалено, които се повтарят, или всеки стоматит с много тежки симптоми, обикновено се изисква по-продължително лечение. Освен това, пациентите могат да изискат перорално лечение с билкови лекарства, за да коригират дисбалансите в организма.

Домашни лекарства за лечение

Тези естествени домашни средства са доказано и ефективни за лечение от язва на устата. Можете да ги опитате да се отървете от това болезнено разстройство.

Трифала на прах

Triphala е натурална смес от три билкови плода; Това е ефективно средство за лечение на болки в стомаха. Вземете една чаена лъжичка трифала на прах с топла вода преди да спите. Повторете този метод за няколко седмици, за да се отървете завинаги от всякакви видове рани в устата.

Алтернативно лечение: – Можете да смесвате чаена лъжичка трифала на прах в мед. Нанесете го върху стомашни рани и изплакнете устата си след 5 минути.

Лимон и вода

Лимонът е отличен билков плод; притежава антибактериални, противогъбични и антисептични свойства, които помагат за намаляване на отока и възпалението. Вземете един лимон и нарежете този лимон на две части, както е показано на фигура.

След това вземете половин лимон и го изстискайте в чашата с хладка вода. Пийте тази вода или изплакнете устата си с тази вода 3 до 4 пъти всеки ден, докато раните в устата напълно изчезнат. Можете да добавите захар и сол в сместа, за да получите вкус и да пиете това с празен стомах всеки ден сутрин.

Мляко и масло

Млякото е най-добрата добавка за протеини и витамини; той стимулира вашата метаболитна активност и укрепва тялото и мускулите ви. Изпийте чаша хладко мляко с чаена лъжичка чисто топено масло (разтопено масло), преди да си легнете. Пийте мляко редовно поне 2 месеца; напълно ще се отървете от всички видове язви на устата.

Женско биле на прах

Женското биле е известно също като мулати или мулхати; много е ефективно за лечение на перорални язви. Смесете чаена лъжичка женско биле с малко мед и направете паста. Нанесете го върху засегнатата област или болката в устата. Има способността да лекува раните в устата.

Листа от жасмин и гуава

Листата от жасмин и гуава са много ефективни за намаляване на възпалението, както и за лечение на болки в устата. Дъвчете 5 пресни листа и на гуава, и на жасмин. Изплакнете устата след дъвчене. Това ще е ефективно лечение на възпаление в устата.

Специални съвети:

  • Ако искате да предотвратите язва на устата, след това дъвчете няколко семена от копър, след като ядете храна всеки ден.
  • Включете повече домат в рутинната си диета.
  • Пийте повече вода, за да останете хидратирани.
  • Вземете редовно лечение за запек.
  • Избягвайте яденето на бързи или пържени храни.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *