FB PIXEL

Допълване и разлики между йога и аюрведа

02.09.2020

Йога и аюрведа са древни индийски учения, стремящи се да ни доведат към по-добър живот. Аюрведа е всеобхватна холистична система за лечение, превенция и поддържане на естествения баланс на енергийното и физическото ни тяло. В нея се смята, че дисбалансите между присъщата и моментната ни жизнена енергия са източникът на всички проблеми за човека.

Аюрведа лекува това, като контролира приема на ама (токсини), повелява полезното хранене и целесъобразния начин на живот. Йога има същата цел, като я постига чрез специални физически упражнения и стойки, наречени асани. Връзката между тези две системи е неразривна.

Заниманието с йога, ако е само фитнес, колкото и да упорстваме в усилията си, рядко има желания ефект. Йога е част от науката за аюрведа и служи като неин инструмент, а познанието на аюрведа и спазването на правилата й допълва изживяването в йога. Още в първите аюрведически трудове е заложено практикуването на аштанга йога, пранаяма, карма йога, медитация, шаткарма.

Допълване и разлики между йога и аюрведа

Не е нужно да променяме религиозните или спиритуалните си разбирания, за да се занимаваме с йога или аюрведа, дори по-правилно е да се отнасяме към тях като научни системи. Можем да ги използваме като начин да постигнем вътрешна хармония, но това не означава, че не е нужно да им се посветим.

Аштанга йога е важна за освобождаването на духовния стрес и блокажите в тялото, които пораждат различните заболявания. Те се натрупват вследствие на приема на токсични вещества, включително и чрез храната, както и неправилните позиции, които заемаме в хода на работа или почивка, наднорменото тегло и други. Това ние правим чрез определени серии от асани.

Идеалната йога практиката за нас трябва да бъдат специално подбрана спрямо нашето ниво, гъвкавост, физическа сила, здравословно състояние и други фактори. В аюрведа са разработени специални правила за това кога, как и какви йога позиции е най-добре да използваме.

Тъй като човекът винаги е уникален, и грижата, която полагаме за себе си, трябва да бъде много индивидуален процес. Добре е да започнем клас при специалисти, ако не познаваме йога и аюрведа и не сме свикнали да се вслушваме в тялото си за това какви са вътрешните му потребности.

С напредъка ни ще осъзнаем крехкия баланс, към който да се придържаме в начина си на живот. Комбинирайки йога с аюрведа, ще намерим най-правилния ритъм за своя метаболизъм и ще забравим за болестите.

Допълване и разлики между йога и аюрведа

 

Някои насоки за йога според енергийната конституция, които можем да извлечем от аюрведа

Допълване и разлики между йога и аюрведаХората с раздразнени нива на вата дошата обикновено изпитват постоянно безпокойство, което ги измъчва. Затова те имат нужда да я успокоят и да се почувстват свързани със земята и следва да правят сурия намаскар (слънчеви поздрави). След това можете да отдъхнете за малко в шавасана.

Правете пози за баланс като дърво, воин и др. Ако вашата вата доша има склонност често да излиза извън баланс, забравете за чорапите за йога и правете асаните боси. Още по-добре би било, ако си осигурите възможност да практикувате в градината или на поляна.

Винаги завършвайте изморителните упражнения с шавасана. Не се опитвайте да избягате от лошите мисли и емоции, но и не задълбавайте в тях – оставете ги да отминат от само себе си.

Ако кафа дошата е тази, която тенденциозно се натрупва у нас, имаме нужда от точно обратното – в практиката си трябва да се стремим към асани, които провокират и стимулират елемента въздух у нас. Много енергизиращо действа и позата планина.

За кафа енергията са много полезни навежданията напред, изпъването на гръбнака в дъга назад, както и обърнатите пози. По-точно казано, под “обърнати” разбираме всички онези, при които сърцето ни застава по-надолу от таза. Това ще рече, че в групата на обърнатите асани спада, например, и адхо мукха шванасана (куче, гледащо надолу)!

Особено жените трябва да имат това предвид, защото според аюрведа трябва да изключват подобни пози, когато са в дните на месечния си цикъл. Ако течението е по-силно, ще се наложи да пропуснете всякаква йога поне през първите три дни на кървене.

Излишъкът от пита причинява кожни заболявания, стомашни проблеми, треска, възпаления и други неприятни странични ефекти. Получава се омагьосан кръг, тъй като дисбалансът в пита причинява задръстване на тялото с токсини и обратното.

Изпаднем ли в подобно състояние, е много трудно да прекъснем лошия цикъл. За да неутрализираме тези въздействия, трябва да изготвим своята йога програма в унисон с нуждите на пита конституцията.

Редуването на асаните котка и крава се отразява добре на повишените количества пита в тялото. Поза мост или полумост ни помагат да отворим гръдния кош. Шавасаната също е подходяща за възстановяване между активното натоварване.

 

Универсални съвети за йога от аюрведа

Йога се практикува на празен стомах. Възможно е да ви прилошее, ако опитате да изпълнявате някои асани твърде скоро след хранене. Затова изчакайте да минат поне 2-3 часа.

Когато правим йога у дома, е нужно да си осигурим достатъчно пространство в проветрено, чисто помещение. При асаните и пранаяма дробовете и дихателните пътища се отварят и не е добре, ако поглъщаме прах.

Можете да правите упражненията на постелка, шалте или на пода, ако е удобно. Още по-добре е, ако можете да правите йога под открито небе, но ако сте в града, уверете се, че въздухът е достатъчно чист за целта.

В аюрведа и сезоните трябва да се вземат предвид. Желателно е през летния период, например, да правим пранаяма в началото на практиката, като през зимата е обратното – първо правим йога за дишане, след това хата йога асаните (физическите упражнения).

Йога и аюрведа имат еднакво мнение по отношение на умереността. Както пранаяма, така и хата йога упражненията не бива да се пренапрягаме. Това важи с особена сила за хората, при които пита йога е в повече, но и не само.

Всеки се намира на различен етап от пътя си и няма нужда да се опитваме да правим всичко в йога, което виждаме, че опитните йоги могат. Важното е ежедневно да надграждаме по малко, за да може в края на краищата постепенно да надграждаме собственото си ниво. Много по-полезни са редовните леки практики, отколкото изключително натоварващи сеанси от време на време.

Допълване и разлики между йога и аюрведа

 

Същият принцип се спазва и в аюрведическите повели относно храната, билките и лекарствените препарати. Има точни дозировки, които са разработени от индийските лекари през вековете и които продължават да се изследват в съвременни университети в страната.

Противно на всеобщото мнение, аюрведа не проповядва самолечение. Именно заради особената важност на умереността, при по-тежки остри и хронични състояния се препоръчва лечението да се извършва с помощта на екип от специалисти.

Според аюрведа децата е добре да започнат да се учат на йога, преди още да са изгубили вътрешното си вродено усещане за асаните. Леките, но редовни упражнения, съобразени с конституцията на малкото, могат да бъдат от голяма полза за да се развива то хармонично и пълноценно.

Допълнителен плюс ще бъдат и моралните добродетели и принципи, които може да усвои то от двете философски учения – целомъдрие, природосъобразен начин на живот, физическа активност, доброта и разбиране към останалите.

Допълване и разлики между йога и аюрведа

Съчетаването на аюрведическите принципи в приема на храни и медикаменти и правилата за движението и дъха, които научаваме от йога, може да ни помогне да постигнем вътрешен баланс.

Честите занимания ни учат на дисциплина и самоконтрол, включително по отношение на храненето и другите вредни неща, които приемаме. Аюрведа и йога по никакъв начин не пречат на конвенциалното лечение на различните болести. Напротив – те могат да се използват заедно и дори така дават още по-добри резултати.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *