FB PIXEL

Лекуване на биполярно афективно разстройство

16.07.2019

Здравни и социални аспекти на биполярното разстройство

Биполярното афективно разстройство е психично заболяване, при което периодично се сменят полюсни настроения без да има обективна причина в реалния живот. От депресивни състояния и апатия, пациентът преминава в другата крайност, определяна като мания – силно приповдигнато настроение, въодушевление  или прекалена раздразнителност. 

Депресивните състояния се характеризират с мрачно, угнетено настроение, ниска себеоценка заради превратно тълкуване на миналото и занижаване на личните постижения, тревожност и напрежение, загуба на интерес към работата, околните, дори към доскорошните удоволствия. При това доминира песимизмът – болният смята, че е безполезен неудачник и  занапред го чакат само страдания, спира да е активен, изпада в бездействие.

При манийните състояния е обратното – надценявайки възможностите си, човек смята, че за него няма ограничения, може да преодолее и да направи всичко, поради което е много активен и постоянно е в превъзходно, радостно настроение. Реално обаче остава само до идеите, трудно се концентрира върху конкретните задачи, не се справя и се захваща с други, също така необмислено и без нужните умения. За неуспехите обаче никога не търси причина в себе си, а обвинява околните, което го прави асоциален.

От биполярно разстройство заболяват и мъже, и жени, като проявите могат да са в различен етап от живота – и при младежи, и при хора в активна възраст, и след това. Освен настроенията, се променят възприятията и мисленето, заболелите могат да получат халюцинации, да чуват гласове и т.н. 

Всичко това като цяло води до полюсни и неестествени поведенчески промени. Те пък водят до социална самоизолация /при депресивните състояния/ и социално изключване /при маниите/, заради отдръпване на околните. Така заболелите нарушават нормалното си общуване, могат да загубят работата си, имат редица финансови, имотни и социални проблеми. Както и здравни, защото биполярното разстройство предизвиква и други психични отклонения, болестно отслабване или пък затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови, хормонални и други нарушения. При биполярното разстройство са чести и целенасочените самонараняванията, в някои случаи се стига и до самоубийства. 

Лекуване на биполярно разстройство

Основни характеристики на биполярното разстройство 

Депресивните и манийните прояви могат да са с различна продължителност – от седмица до половин година, съответно и с различна честота на смяната, поредност и тежест.  Промените се смятат за чести, ако са 4 и повече пъти годишно. 

Помежду им има и епизоди на “просветление”, когато симптомите изчезват частично или напълно, и пациентите се връщат към обичайния си начин на живот. Има също така и случаи на смесен тип. Човек например може да бъде обзет от мания за величие, но същевременно да се обвинява за неосъществена реализация на това величие и безполезност, което е симптом на депресивно състояние.

Както беше споменато, тежестта на депресивните и манийни прояви може да е различна:

  • При тип 1 на заболяването може да се стигне до настаняване в специализирано лечебно заведение, тъй като депресивните и манийни състояния се проявяват в пълен вид и могат да настъпят усложнения. 
  • Тип 2 е по-лека форма, при която депресивните периоди се редуват с хипомания – състояние, при което не се стига до крайните характеристики на манията. 
  • Има и още по-лек вариант – за редуване на кратки периоди, при които не са налице пълните критерии както за маниен, така и за депресивен период.  

Освен евентуалната наследственост, за поява на болестта могат да изиграят роля:

  • хормонални изменения
  • прием на някои лекарства или наркотици
  • злоупотреба с алкохол
  • инсулт
  • множествена склероза
  • сътресения в личния и социален живот
  • работа и всекидневие със силно напрежение и стрес, травма и др.

За лечение на биполярното разстройство Западната медицина използва фармакологични средства и психотерапия. При психотерапията заболелите се обучават как да разпознават началните симптомите на отделните периоди, самоконтрол на емоциите и др. 

Лекарствата включват антипсихотици и стабилизатори на настроението, при манийните състояния антидепресантите се спират. За удължаване на периодите на просветление се използват антиконвулсанти и литий, които обикновено се комбинират. Понякога се налага и хоспитализация – доброволна или насилствена, ако пациентът е опасен за себе си и околните. 

Тялото при биполярно разстройство

Как Аюрведа тълкува биполярното разстройство

Биполярното разстройство е психично заболяване и Аюрведа го отнася към проблемите с астралното тяло – финото поле на жизнената сила, мислите и чувствата. Те протичат по специални канали между енергийните центрове /чакрите/ така, както течностите и енергията протичат по канали във физическото тяло. 

Ако физическите канали се замърсят или запушат, започват телесните болести. Ако се появят проблеми потоците по астралните канали – психическата енергия да се движи в неправилна посока или да застине, започват психическите заболявания – замъглено съзнание, погрешни възприятия и т.н. При това финото и физическото тяло са в единство и взаимно си влияят – психичните нарушения водят до физически и обратно. 

В оптималното здравно състояние двете тела са в хармония, като са свързани със специални енергийни полета и канали, с което се образува аурата. Ако свързването се наруши, се нарушава хармонията, взаимността на ума и тялото, което предизвиква разстройство на психиката. Същевременно плътното и финото тяло са разграничени от защитен щит. Нарушаването му смесва и обърква реалността с личните желания възприятия, фантазии, емоции, мисли, човек заживява в свой нереален свят. Той превратно преценява обективните ситуации, събития и т.н., което може да го направи опасен както за самия него, така и за околните.

Аюрведа терапии биполярно разстройство

Лечение на биполярното разстройство според Аюрведа

При лечението на биполярното разстройство Аюрведа укрепва цялостно и физическото, и  психическото здраве, за което се използва комплекс от мерки. Сред тях е специализираното хранене за балансиране на съответните Доши – жизнени енергии, които са излезли от хармоничния баланс. Те са три, като при  биполярното разстройство основна роля има Вата – енергията на движенията в тялото. В обсега на нейния контрол влизат мозъкът и нервната система с нервните импулси, както и осъществяването на енергийните потоци. Небалансираната Пита Доша пък е свързана с “огнените” емоции, водещи до избухливост, агресивност, арогантност. 

Излязлата от баланс трета Доша – Кафа, е другата крайност, при нея се наблюдава апатия, липса стремления и мотивация, изпадане в пасивност, до голяма степен изключване от реалните събития, силна зависимост от околните.

Всяка от тези три Доши може да се успокои и върне в хармонията чрез определени храни. Но тъй като при болестите обикновено има отклонения и при трите енергии едновременно, хранителният режим трябва да се състави от аюрведа лекар – някои храни може да са благоприятни за една Доша, но противопоказни за друга. 

По принцип за баланс на Вата са подходящи затоплящи, по-тежки и мазни храни с лютиви, стипчиви и горчиви вкусове. За Пита се препоръчват хладки и по-течни храни със сладък, горчив и стипчив вкус. За Кафа са подходящи топли и леки и по-сухи храни, подходящите вкусове са лютив и стипчив, както и горчив.

За балансиране и контрол на емоциите и ума се използва медитация, мантри, дихателни упражнения, духовна терапия. Използват се също така затоплени натурални масла за обливания на горната част на главата – за умствените функции; челото – за възприятията и шията за подсъзнателното ниво. От тежките масла за Вата е подходящо сусамовото, за Пита – кокосово. За Кафа аюрведа лекарят трябва да прецени дали да използва масло. Обикновено в маслата се варят успокоителни билки като ашваганда, брами, харитаки, гугул.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *