FB PIXEL

Какво е пипали в Аюрведа?

10.07.2019

Пипали – това е названието на азиатския т.нар. дълъг пипер (от латински – piper longum linn). Това е екзотично увивно многогодишно растение, което се среща в най-горещите региони на Индия, както и централните Хималаи. На вид плодът му напомня малки, тънки шишарчици, които издават характерен аромат и имат особен остър вкус.

Пипали е едно от традиционните растения, които се използват както за приготвянето на изискани кулинарни блюда, така и при лечението и профилактиката на различни заболявания, а също и в козметичната индустрия. На санскрит той има още много имена: ваидехи, мадагхи, кана и др.

Пипали - дълга чушка в Аюрведа

Много хора бъркат пипали с другите видове пипер

Не рядко бива вземан за чер пипер. Вкусът на двете наистина е сходен, но пипали е по-лют и по-ароматен от черния пипер. Освен това, дори да са напълно взаимнозаменяеми, редица рецепти се основават на блендата между чер пипер и пипали, както и джинджифила. А за незаменимата комбинация между трите и нейните лечебни свойства ще стане дума малко по-късно.

Пиперките на растението пипали се берат рано – когато все още не са узрели и са зелени на цвят. Това се прави, защото през този етап на развитието си те вкусът им е най-остър и са най-богати на лечебни свойства. Веднъж набрани, плодовете се изсушават на слънце, докато не станат сиви или почти черни на цвят. Най-често те се оставят цели, защото така най-дълго се запазват техните ценни свойства.

Още в древните санскритски аюрведически текстове се говори за тази билка. Смята се, че първото споменаване на пипера пипали е в „Чарака Самхита“ (IV–II в. пр. Н.е.) – древният индийски наръчник за здравословен и балансиран начин на живот. Много често той е бил описван като средство за лечението на респираторни заболявания, както и проблемите, свързани със стомашната флора. Навремето се е прилагал дори за лечение на заболявания от типа на холера, туберкулоза, тетанус и проказа

Според древните описания, пипали е остър (лют) на вкус, но придобива сладък привкус, ако бъде подложен на термична обработка. Според класификацията на Аюрведа той е тежък, леко маслен и има овлажняващи качества. Дългият пипер е особено мощен и има бърз ефект почти веднага след приемане. 

При регулярна употреба той подсилва пита дошата и снижава нивата на вата и кафа дошите заради своята топлина. Именно затова не бива и да се прекалява с него в зависимост от нашата конституция.

И до днес Аюрведа прилага пипера пипали за лечение на най-разнообразен спектър от състояния. Растението и в частност плодовете му са широко използвани в традиционната индийска медицина. Съвременните научни изследвания също са доказали, че те имат редица полезни качества и са идеални за лечението и профилактиката на простудни заболявания, кашлица, ларингит, бронхит, астма, а също и за редица нарушения на хранителната и кръвоносната система, както и при състояния на имунен дефицит.

Листа на пипали за лечение

Пипали е изключително ефективен за борба с всякакви бактериални инфекции, особено ако се приема под формата на етерично масло. 

Той може да помогне дори в случаите на големи усложнения като например синузит. Смята се, че може да излекува също така уголемен далак, както и че ни предпазва от сърдечно-съдови заболявания и инфаркти. Има данни, че редица случаи на хемиплегия (парализа на половината от тялото) са се повлияли добре от терапия с участието на пипали. Прилага се и при диабет. Интересен факт е също така, че пипали помага да се отървем и от изблици на хълцане – в комбинация със захар, сладък корен и лимон.

Най-често за лечението на респираторни проблеми пиперът се приема под формата на млечна отвара. При кашлица той може да се запържи заедно с малко пречистено масло (т.нар. гхи) и след като изстине, оформена в парче, да се погълне сместа наведнъж. Същото нещо може да се направи с пипали на прах и малко мед

Пипали пиперът има също противовъзпалителни свойства, изключително полезен е и при спазми в мускулите, алергии, както и при паразити. Може да облекчи дори остър зъбобол. За тази цел към малко пипали на прах трябва да се добави сол и няколко капки вода и с така получената смес да се маже болезненото място.

Дългият пипер е ключова съставка на редица рецепти от аюрведичната медицина. Емблематичен е за т.нар. Ситопалади Чурна – лечебна пудра от 8 части вамшалочана, 4 части пипали, 2 части кардамом и 1 част канела. Прахът ситопалади е изключително подходящ срещу бронхити и други респираторни усложнения, но при обикновена простуда може да се приема и само счукан пипали пипер на прах. За улеснение на консумацията той може да се комбинира с мед или топла вода.

За неразположения, свързани с храносмилателната система, като например киселини, гастрити, гастроезофагеален рефлукс и др., и бъбречно-уринарни смущения като нефрити, уремия, камъни в бъбреците и т.н., много помага авипатикар чурна – също прахообразно вещество, което съдържа дълъг пипер. 

Останалите съставки на това аюрведично лекарство включват турпет (друго растение, често прилагано в Аюрведа заради силните си лечебни свойства), карамфил, захар и други подправки. Авипатикар също може да се приема с мляко, топла вода или мед и има силно антиоксидантно действие.

Лечение на настинка с пипали

Пипали се използва за направата и на чурната, наречена трикату, което буквално означава „три вида пипер“

В нейния състав влиза също близкият родственик на пипали – черният пипер, както и джинджифил. Този билков еликсир може да се нарече почти магически заради широкия спектър на неговото действие и високата му степен на ефикасност. Той помага при грип и настинка, сваля отоците в тялото и лекува проблемите с храносмилането. Освен това трикату действа като антиоксидант, подмладявайки агни (огнената) енергия у нас. Също така се прилага и като придружаваща терапия с цел улесняване на усвояването на други храни и медикаменти в организма.

Възможно е да се използва и подсилена вариация на трикату, в чийто състав влизат също индийско орехче, кориандър и аджван или анасон. Всички тези подправки, заедно с трите вида пипер, се взимат в равни части и се смилат, след което могат да се съхраняват смесени в стъклен буркан. Освен че бори токсините и подсилва апетита, тази подобрена версия на трикату спомага за отхрачването и общото понижаване на кафа и вата енергиите в организма.

Друга разновидност на трикату включва малко по-малко пипали като пропорция за сметка на растението бибитаки (на лат. – Terminalia Bellerica; наричано още бахеда) – този аюрведически препарат лекува трайни проблеми на дихателните пътища като например хронична кашлица.

Освен това активната съставка на пипера пипали, пиперинът, може да противодейства на химическото увреждане на черния дроб, тъй като има потенциала да предпази дроба, както и да ограничи неговата фиброза и дори да подобри регенерацията. В дългосрочен план хранителните добавки и ястията с високо съдържание на пипали са чудесен избор за хранителна добавка, когато желаем да пречистим черния си дроб от натрупаните токсини. Серия от терапии с пипали, придружени с адекватната йога програма могат да бъдат особено полезни за терапията и стимулирането на регенеративните способности на нашия черен дроб.

В прахообразното си състояние пиперът пипали е широко прилаган и в кулинарните Аюрведа рецепти. Той съвсем спокойно би могъл да се използва като заместител на черния или белия пипер във всяко ястие, но това не винаги е добра идея, защото много често идеята на ястията особено в Аюрведа е да съдържат по два, три или повече вида пипер, както и джинджифил, който има сходни на техните въздействия върху дошите. 

В Индия пипали често се добавя към саламурата на традиционните кисели краставички, а също и на повечето видове туршии. Вкусът му много добре комуникира с този на яйцата и сирената, а освен това подсилвайки храносмилането, този пипер ни помага по-добре да усвоим тези по-тежки животински продукти.

Пипали може да се използва също така и при готвенето на супи и различни меса, както и за овкусяването на чайове, масала, сиропи, сокове и дори сладкиши, идеален е например за веган бонбони. Той придава лека острота на ястията и пасва добре на редица други типични подправки като кориандъра, куркумата и джинджифила. Важно е обаче да внимаваме да не прекалим с количеството пипали, което използваме, както и да имаме предвид здравословното състояние на гостите, на които предлагаме кулинарни изкушения с негово участие.

Заради загряващите си качества пипали е чудесен избор за студените дни, но не бива да се прилага в жегата или при наличието на симптоми на дехидратация: като чувство за извънредна жажда, сухота в устата, парене в пикочните канали. Този пипер не бива да се възприема като поредната най-обикновена, макар и екзотична подправка. 

Противопоказно е той да се използва почти или изобщо от хора с преобладаваща пита доша, защото може да я извади извън баланс. Трябва да го избягват също и жените в случаите на бременност или при менструация, не бива да се прилага и при бебета и малки деца. Той не се препоръчва също и за жени, които планират да имат дете. За сметка на това той е широко прилаган в Аюрведа като напълно безопасно и ефикасно средство за облекчаване на простудните заболявания при кърмещите жени, разбира се, в малки дози.

Освен това се смята, че пиперът пипали влияе и върху репродуктивната система и сексуалната енергия. Със своята загряваща сила плодът на растението действа като афродизиак, а подобрява и самите функции на тези органи.

Заради своите антиоксидантни свойства пипали пиперът се използва и като подмладяващо средство. На негова основа са създадени множество козметични линии, както и хранителни добавки и отвари за дълголетие и красив външен вид.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *