FB PIXEL

Лечение на множествена склероза с Аюрведа

02.08.2019

Какво е множествената склероза

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което засяга централния дял на нервна система – главния и гръбначния мозък. Това е възпалително заболяване, при което се поразяват нервните влакна и по-точно изолацията им /миелиновите обвивки/. Така протичането на нервните импулси се нарушава, човек не може да контролира крайниците си, получава се лицева парализа, увреждане на очите и т.н. 

Заболяването може да се прояви в широки възрастови граници – от 15 до 50-годишна възраст, като рискът при жените е два пъти по-голям. Болестта има различни форми – на пристъпи, редуващи се със светли периоди, което в масовия случай е начален стадий. 

След определен период /да речем десетина години/, заболяването става хронично и започва да се развива по-бързо, без явно очертани приливи и отливи. В някои случаи болестта може да прогресира бързо още от началото и да е без периодичност. Развитието на множествената склероза води до инвалидност, при която човек не може да се грижи за себе си и са изцяло зависими от другите.

В началните стадии пациентите чувстват нарушение при дейността на мускулите – слабост и в същото време напрежение със спонтанни свивания. Лесно се уморяват, поради което повече или по-малко съзнателно започват да избягват физическите дейности. В по-късните стадии – когато са приковани на легло, дори говоренето може да ги изтощава.

В хода на болестта отслабва чувствителността на лицето, краката, ръцете; подвижността започва да се ограничава – от болезнено куцане, проблеми с равновесието и с движението на ръцете, до обездвижване. Възпаленията могат да засегнат очния нерв и тогава зрението се уврежда. Появяват се също проблеми с концентрацията, паметта, отделителната система и ред други функции. 

При това състояние болните са в постоянна тревожност, раздразнителност, която може да се прояви като агресивност. Те се затварят в себе си, прекъсват контактите си, могат да изпадат в отчаяние и депресия. Сред симптомите  са и изтръпвания, спазми на мускулите, болки, повишена температура, замайване и др.

Като причини за заболяването се смятат предразположеност по наследство, различни външни въздействия и вътрешни, автоимунни процеси. От външните влияния основно са различни вируси, но обикновено факторите са съчетани.

За да се овладеят пристъпите, фармакологията използва основно кортикостероиди, а за забавяне на заболяването – интерферони, имуносупресори като натализумаб, терифлуномид и др.

Лекуване на множествена склероза

Множествената склероза и Аюрведа лечението

Аюрведа отнася множествената склероза към болестите, предизвикани от усилване на енергията Вата, която е излязла от баланс. Чрез тази Доша се осъществяват функциите на мозъка и нервите, и излизането й от равновесие води до нарушаването им.

Билковото лечение на Аюрведа, прилагано при множествената склероза, е разнообразно, продължително и сложно, с комбинации за подобряване на храносмилането, детоксикация, подхранване и укрепване на мозъка и нервната система. Затова трябва да се назначи от аюрведа лекар, а пациентът да следва точно указанията. Освен това лечебният курс е персонален, защото състоянието на всеки човек е индивидуално – лечението на един не може да се прилага и на другите. 

Сред основните съставки, включвани в лечебния билков комплекс при множествена склероза, е ашваганда за стимулиране и регенериране на нервната система, успокояване на ума. Самостоятелният й прием би могъл да бъде три пъти на ден по една лъжичка с малко мляко половин час след ядене. Това продължава през първите 7 или 8 месеца, след което приемът става два пъти на ден, докато се изпълни една година. 

След това приемът става три пъти дневно, половин час след хранене през втората и третата фаза на Луната. В билковия комплекс може да се включи и есфолип. Действието на билката е многостранно – подобрява мозъчната циркулация, както и периферната, стимулира и детоксикира черния дроб, което е свързано с метаболизма, влияе добре и на сърдечната дейност. За самостоятелен прием може да е дневно по три капсули заедно с храната. 

Чаванпраш се използва като имуномодулатор, тъй като множествената склероза е автоимунно заболяване. Би могло чаванпраш  месец и половина всеки ден да се приема три пъти по половин лъжичка 30 минути след хранене. После само през първата и втората фаза на Луната след хранене се взема по лъжичка 3 пъти дневно. Има още много аюрведа билки, използвани за лечение на множествена склероза, от които може да се спомене брахми с мляко за стимулиране на мозъка сутрин на празен стомах и вечер час-два преди лягане. 

При лечението аюрведа докторът назначава вегетарианска диета, външни и вътрешни прочистващи процедури /Пурвакарма и Панчакарма/, обливания и масажи със затоплено сусамово масло, режим на почивка и  подбрани активности, йога, психотерапия срещу страховете и др. 

Билки за множествена склероза

Как Аюрведа балансира Вата чрез храненето 

Вата се характеризира със сухота, лекота, студенина. Усилването на тази Доша, съответно тези характеристики, Аюрведа балансира чрез противоположностите. Така храните за балансиране на Вата трябва да са по-течни, да бъдат по-тежки, мазни и топли. 

Препоръчително е да бъдат сготвени, суровите храни са противопоказни, както и студените и сухите -сушени плодове, пуканки, крекери и т.н. Бобовите също трябва да отпаднат от менюто, изключение прави Мунг дал  – боб като леща

Като цяло не са подходящи горчивите и стипчиви храни, както и прекалено лютивите. От зърнените се препоръчват овес, ориз, киноа, пщеница, приготвени с повече вода, за да бъдат ястията по-редки. Не се препоръчват белия хляб, белия ориз, житото, елдата, царевицата, ръжта. 

От варивата освен боб мунг, са полезни червената и черна леща, жълтият грах. Млечните продукти трябва да са домашни, да нямат обработки като тези в магазините, противопоказно е и да са на прах. 

Подходящите масла са гхи, сусамово, зехтин, животинските мазнини трябва да се избягват. От зеленчуците най-подходящи са морковите, аспержите, тиквичките, трябва да се избягват лук, патладжан, зеле, гъби, ряпа, домати, камби, ряпа. От плодовете в менюто трябва да се включат  череши, праскови, грозде, сини сливи, авокадо, папая, портокали, кокос, манго. Кайсиите, дините и червените боровинки трябва да се избягват.

Има и множество подправки за балансиране на Вата – черен пипер, джинджифил, канела, куркума, босилек, кардамон, кимион, джоджен, риган, индийско орехче, синап и др.

Водата за пиене не бива да е студена, трябва да е литър и половина-два на ден, да се пие на равни интервали и на малки глътки. Алкохолът, черният чай и кафето не се препоръчват, защото освен другите влияния, оказват въздействие и на нервната система. Алкохолът впрочем за Аюрведа е храна на невежеството.

Трябва да стане навик храненето да е в определено време, като вечерята да е ранна – към 18 часа, също така да се яде на спокойствие – без силна музика, новини по телевизора или докато работим, и т.н.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *