FB PIXEL

Лечение на хормонален дисбаланс с Аюрведа – ето как

06.01.2024

Дори незначителни хормонални смущения в тялото ви могат да причинят странични ефекти, които резонират в цялото тяло. 

Естрогенът, един от важните женски хормони, който е от съществено значение за репродуктивната функция и цикъла на жената, играе роля в много процеси, включително баланса на кръвната захар, както и имунното, костното, сърдечното и когнитивното здраве. 

Ниски или високи, нивата на естроген могат да допринесат за инфекциозни, автоимунни, метаболитни и дегенеративни заболявания. 

Освен това можем да наблюдаваме дисбаланс в хормона прогестерон, който също би имал последствия, особено върху шансовете за бременност.

Всички тези колебания на количеството хормони в кръвта ни се наричат хормонален дисбаланс.

Лечение на хормонален дисбаланс с Аюрведа - ето как

Причини за хормоналния дисбаланс според Аюрведа

Хормоналният дисбаланс  може да се дължи на много причини. Много са и дискомфортните ситуации, които произтичат от тези смущения. 

При жените (предимно при младите) се срещат смущения, познати като синдром на предменструацията или предменструален синдром (ПМС).

ПМС се появява в дните на менструалния цикъл и се характеризира с различни нарушения и дискомфорт както от физиологична, така и от психологическа гледна точка.  

Той може да причини  на първо място наддаване на тегло, както и  напълняване в корема. 

На него може да се дължат и някой от следните здравословни проблеми:

 • главоболие;
 • болезнено подуване на гърдите;
 • раздразнителност;
 • гадене;
 • булимични пристъпи;
 • нервност;
 • тревожност и много други.

Тези „атаки“ могат сериозно да попречат не само на ежедневния и социалния живот, но да доведат до психически и душевни смущения.

Лечение на хормонален дисбаланс с Аюрведа - ето как

Според Аюрведа, ПМС се случва при хормонален дисбаланс, който произтича вследствие на неподходящ начин на живот или диета.

Ето защо от съществено значение е първо внимателно да се анализират симптомите, за да успокои въпросната доша. 

Повишената Вата причинява болка, безпокойство, сухота. Пита може да предизвика  гняв, възпаление, усещане за парене, а Кафа – оток, чувство на тежест и др.

Идентифициране на специфичните хормони, които са дисбалансирани

Хормоните са изкупителната жертва на съвременната медицина и много често вината за конкретни здравословни проблеми се търси именно в тях.

Факт е обаче, че те не са отговорни за нарушенията, те са следствие. Независимо дали става дума за високи нива на естроген или висок прогестерон, покачване на телесно тегло, загуба на мускулна маса, горещи вълни при менопауза – всичко това  може да се дължи на хормоналния дисбаланс. 

Той може да предизвика промени в настроението, напълняване в областта на корема и всичко останало, което ни кара да се чувстваме неразположени.  

Лечение на хормонален дисбаланс с Аюрведа - ето как

Оценка на конституцията на индивида и дисбаланси на дошите

Стресът, разочарованието, съмнението и всички сътресения могат да причинят претоварване при производството на хормони на надбъбречната жлеза. Което от своя страна оказва влияние върху  нивата на хормоните, чиято функция е да регулират метаболизма, имунната система и реакцията ни на стрес, чрез производство на съответните хормони. 

Когато тази първа ендокринна линия се изтощи с течение на времето, нейните функции се изземат първо от панкреаса, след това се прехвърлят  на щитовидната жлеза и т.н. Така се появяват първите симптоми на хормонален дисбаланс.

Всеки изтощен орган се разтоварва върху следващия и докато не се елиминира източникът на проблема, ендокринните функции продължават да се влошават. 

Пример за това е менопаузата, когато производството на прогестерон става отговорност на надбъбречните жлези. И ако те вече са изтощени от дългогодишен стрес изпитват трудности при регулирането на женската система и тялото проявява емоционален и физически дисбаланс. 

Появява се ниско либидо, при изследване се установява нисък пролактин и прочее  белези на менопаузата. 

Проблемът обаче не е самата менопауза, тъй като тя е естествена работа на тялото ни, а фактът, че системата е била изчерпана преди това. Така се претоварва и щитовидната жлеза.

Лечение на хормонален дисбаланс с Аюрведа - ето как

Аюрведична диета за лечение на хормонален дисбаланс

Аюрведа отдава голямо значение на диетата. Това е основният начин за поддържане на баланса на собствените доши, а и за регулиране на хормоните. 

Всеки, който е избрал Аюрведа за своя житейска философия, трябва да избира подходящи храни и подправки, за да балансира своите доши.

Всяка храна има специфична природа, която може да доведе до увеличаване или намаляване на дадени доши. 

Аюрведичната диета ще ви позволи да имате здравословно и ефективно храносмилане, за да усвоите правилно вашите хранителни вещества и да улесните елиминирането на отпадъците. Освен това ще ви донесе енергия и жизненост. 

Храните, които избирате, за да балансирате вашите доши, осигуряват енергията, необходима на тялото ви, за да функционира правилно. Аюрведичната медицина също отдава голямо значение на вниманието при хранене. 

Важно е да ядете бавно, да се наслаждавате на храната си.  Препоръчително е също така да адаптирате диетата си към циркадния ритъм, тоест да разпределите основните хранения в часовете, когато храносмилателният огън (Агни) е най-силен.

Аюрведични билки и добавки за регулиране на производството на хормони

Хормонално заместващо лечение, както и  витамини за регулиране на хормоните са  основните методи за лечение на хормоналния дисбаланс. 

За допълване  на влошените естествени функции на организма могат да се използват хималайски растения, но това не разрешава кардинално проблема.

Самоанализирането и откриването на проблема в себе си е сигурният път към пълно здраве – на санскрит (svastha). 

Универсалното лекарство, което ще ви отведе от ежедневните заболявания до желаното дълголетие, от ежедневния стрес до истинската любов, това е дълъг процес, изследване на себе си, медитация, освобождение. 

Важно е да спрете забързания ход на ежедневието и да намерите време за  наблюдение, за да намерите себе си. Можете да направите това сами или с помощта на терапевт, практикуващ аюрведа, добър учител по йога или медитация, майстор по тай чи и много други неща. 

Изберете това, което е подходящо за вас, което ви кара да се чувствате сигурни и ще спомогне  за вашата хормонална регулация.

Лечение на хормонален дисбаланс с Аюрведа - ето как

Йога и пранаяма практики за балансиране на хормоните и намаляване на стреса

Като разновидност на традиционната йога, хормонална йога е алтернативен и естествен метод за лечение на хормонален дисбаланс. 

Тя стимулира ендокринната система да поддържа баланса на хормоните чрез използване на йога пози, свързани с дихателни упражнения (пранаяма), визуализация и циркулация на енергия. 

Накратко, хормоналната йога, без да замества приемането на хормони, е интересна възможност за тези, които търсят по-естествени решения за своето здравето.

Панчакарма терапии за премахване на токсините и възстановяване на хормоналния баланс

Панчакарма терапията е цялостен аюрведичен процес на биопречистване, който има за цел да пречисти тялото от натрупаните токсини (ама) и да възстанови баланса на съответната доша – Вата, Питта или Кафа. 

Терминът “панчакарма” произлиза от санскрит, където “панча” означава пет, а “карма” означава действия. 

Той включва пет различни терапевтични процедури, които работят в хармония за детоксикация, подмладяване и ревитализиране на тялото, ума и духа.

Лечение на хормонален дисбаланс с Аюрведа - ето как

Техники ум-тяло за насърчаване на релаксацията за балансиране на хормоните

За да предотвратите неудобствата, произтичащи от споменатите хормонални проблеми, от съществено значение е да започнете диета, която да включва прясна храна. 

По възможност  е добре тя да е вегетарианска, полутвърда и да включва:

 • гъста супа;
 • плодови компоти;
 • кичари (смес от ориз и леща);
 • полента;
 • зеленчуци (не пикантни ).

Желателно е да се намалят или напълно да се избегнат:

 • алкохол;
 • кофеин;
 • бяла захар;
 • мазнини;
 • пържени храни;
 • сол. 

Всички тези храни могат да бъдат причина за  хормонални нарушения.

Дозата от пресен джинджифил, кимион и кориандър се препоръчва заради техните успокояващи свойства, както и за укрепване на храносмилателния огън.  По този начин става по-добро елиминиране на токсините в тялото ви.

Дългите, дълбоки вдишвания ще помогнат за отпускане на тялото и ума и ще активират кръвообращението. Anuloma Viloma е идеалното дихателно упражнение за успокояване на ума, премахване на безпокойство и стрес. В комбинация с медитация то ще бъде още по-ефективно.

Аюрведични терапии и програми за цялостно здраве

Аюрведа се основава на хармонията между тялото и ума. Тази практика предлага много ползи като намаляване на стреса, елиминиране на токсините, подобряване на кръвообращението. 

Аюрведа също предлага пренастройване на начина на живот, за да бъдете в по-добра хармония и по-добро здраве.

Аюрведа е сестринската наука на йога, посветена на балансирането на ума по отношение на тялото.

Преди няколко хиляди години в Индия Аюрведа е разработена като система за диагностициране на дисбаланси в тялото и ума, които в крайна сметка се проявяват като болести, неразположения и други симптоми. 

Това включва възстановяване на баланса на тялото чрез начин на живот, адаптиран към човека, използване на растителни формули и други подходящи природни средства.

Подходяща е за всеки, независимо от възрастта и здравето на човека. Аюрведа поддържа благосъстоянието и възстановяването на връзката с тялото и собствената му същност. 

Заключение

Аюрведа е алтернативно лечение на хормонален дисбаланс. Това е лекуване на тялото и душата, което води по пътя на самоусъвършенстването, себеосъзнаването и себеоткриването, а оттам и до хормонален баланс. 

Ако тялото ви дава сигнали, ако имате здравословни смущения, Аюрведа ще ви помогне с физическо и душевно изцеление, което заедно с правилната хормонална терапия, ще ви направи нов човек.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *