FB PIXEL

Лечение на атаксия с Аюрведа

14.06.2021

Какво представлява болестта?

Атаксия е медицинското название на загуба на равновесие или нарушена координация на крайниците. При подобно състояние е възможно да бъдат засегнати не само ръцете и краката, но също така да има затруднения с речта или движението на очите. 

Заболяването може да е наследствено или придобито. Вродената атаксия се проявява с течение на годините вследствие на генетични причини. Когато атаксията не е наследствено обременена, тогава говорим за придобитото състояние. 

То може да се появи по ред причини – инсулт, множествена склероза, мозъчно заболяване, церебрална парализа, травма, радиация, поради тежка инфекция и други медицински състояния. 

Лечение на атаксия с Аюрведа

Видове атаксия 

В медицината са описани три основни вида атаксия, според причините на заболяването и засегнатото място.

Атаксията на малкия мозък причинява нарушения от описания тип. Както и самото наименования показва, в случая се касае за здравословни проблеми, установени в малкия мозък.

Сензорната атаксия е вторият вид, свързан със засягане на гръбначния стълб. Проявите на заболяването основно се дължат на намалена или цялостно нарушена чувствителност при някои части на тялото. 

Вестибуларната атаксия, чиято проява е в баланса, т.е. проблеми с пазенето на равновесие. Причината е в смущения на вестибуларния апарат, които най-често настъпват при увреждане на вътрешното ухо. 

В обобщение проявите на атаксията и при трите вида са широкоспектърни. При пациенти в подобно състояние са описание различни оплаквания. Най-честите са световъртеж, залитане, затруднения при движение и координиране на крайниците, което пречи на фината моториката на ръцете. 

Лечение на атаксия с Аюрведа

Лечение 

Често атаксията е следствие на друго заболяване, поради което неговото лечение е приоритетно. Когато въпреки това са налице проблеми с координацията на крайниците и липса на баланс, тогава на помощ идват набор от терапевтични методи и техники. Гимнастики и различни видове упражнения, хранителен режим, билкови отвари са сред най-разпространените. 

Физиотерапия

Лечебната гимнастика е може би най-разпространената терапия при атаксия. Тя се изпълнява под ръководството и с помощта на физиотерапевти. Специалистите са тези, които могат да изготвят индивидуален режим, според конкретните здравословни проблеми. 

Основната цел е укрепване на мускулатурата, когато има нарушена координация на крайниците. В такива случаи се тренира за гърба, кръста и основните мускулни групи. Подходящо е редуването с физически активности за подобряване на баланса. Ходенето върху различни повърхности също са препоръчително. 

Лекарите понякога назначават терапия с вибрации. Тя се прилага върху определени части на тялото като се цели подобряване на кръвообращението и сетивността. 

Лечение на атаксия с Аюрведа

Физиотерапията има положителен ефект, когато е назначена правилно и продължава достатъчно дълъг период от време. Лечебната гимнастика при атаксия, както и при всички останали болести, трябва да се прилага по медицински показания. Колкото по-рано след установяване на диагнозата се започне с терапията, толкова по-сигурен може да е резултатът. 

Трудова терапия

Този подход е много успешен при различните видове атаксия. Идеята е да се изпълняват различни функционални задачи. Според техния вид се цели положителен ефект върху моториката на движението, общата координация и укрепване движенията на крайниците.

Техника на Александър 

Това са набор от упражнения, които включват и правилното дишане. Техниката е измислена от актьора Фредерик Александър преди повече от 100 години. Самият той губи гласа, след което започва проучвания и създава лечебната практика, която вече носи неговото име. 

Най-общо упражненията му помагат за поддържане на добра форма по отношение на физическото, психическото и емоционалното състояния

Серията от движения на Александър помагат да се преодолеят болките в кръста и гърба, да се подобри гъвкавостта на гръбнака и мускулите в тази област. Правилната стойка и координация зависят от правилната връзка между главата и гръбначния стълб. 

Всъщност тази техника може да се прилага от всички, независимо дали имат или не здравословни проблеми. Правилният стоеж, дишане и движения са задължителни за подобряване на тонуса. 

Игри

Това е лечебен подход, който е препоръчителен за деца със здравословни проблеми. Под формата на подобни занимания, те повтарят определени движения, което превръща играта в лечебна гимнастика. 

Положителен момент е и това, че е лесно приложимо у дома и навън. Игрите са подходящи за раздвижване и при възрастните пациенти. Могат да се прилагат и симулационни задачи.

Биофийдбек 

Целта на тази техника е да се постигне по-голям контрол върху неволевите функции. Обикновено се счита, че не може да влияем върху пулса, температурата, кръвното налягане и други функции на нашето тяло. Оказва се обаче че има начин, за да се осъзнава, усеща и донякъде нормализират различни функции. 

Биофийдбек се прилага с помощта на апаратура. Така се отчита кръвното налягане, пулса, температурата. Специални сензори пък се прикрепят към кожата, за да се установи при какви влияния примерно се ускорява сърдечния ритъм или се засилва изпотяването. 

Когато терапевтът има информация за причините за увеличаване на стреса, може да се влияе върху определени емоции и състояние. Това в много случаи е полезна терапия и при атаксия. 

Лечение с Аюрведа 

Аюрведа е традиционна индийска медицина, която помага при различни заболявания и състояния. Лекува най-вече енергийните дисбаланси в организма, която са първопричина за много болести. В аюрведа съществуват редица оздравителни процедури, които се използват за лечение на двигателни нарушения. 

Затова хората, страдащи от различните видове на атаксията, изпитват облекчение и споделят за положителни резултати. Те са подходящи при мозъчен инсулт, парализа, липса на координация и други проблеми. 

Лечение на атаксия с Аюрведа

Подходящи терапии

ПатраПотали света панчакизи – цели се изпотяване, което се постига с билки, с които са напълнени затоплени памучни торбички. Така се стимулира кожата и тъканите, за да се изхвърлят токсините от тялото. 

Кати Питчу – при тази процедура се използват лечебни масла, с които се омаслява зоната около кръста. Това се прави с памучен компрес. Ефектът е намаляване на мускулните болки, усещането за скованост, за да се подобри двигателната активност. 

Санди Питчу – сходна терапия на предходната, тук акцента обаче са ставите. Те също се омасляват с билково олио. Процедурата е болкоуспокоителна и възстановяваща. 

При аюрведа се използват много билкови отвари за лечение, разнообразни масажи, билкови сауни, които укрепват мускулатурата и подобряват двигателната активност. В помощ е и йогата

Някои от основните движения са съчетават успешно при физиотерапия на пациенти със сходни проблеми. Много от позите са подходящи за освобождаване на блокажите в тялото като при изпълнението им се стимулира координацията. 

Тази гимнастика е приложима при атаксия, защото не е силова и при изпълнението на определена асана има плавност и задържане в позиция до няколко минути.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *