FB PIXEL

Парализа на тялото – лечение с помощта на Аюрведа

08.07.2018

Причини за парализата

Както всички други болести, парализата се получава при настъпил енергиен дисбаланс в тялото. Всеки човек притежава три вида енергии/Доши.

Лечение на парализа с Аюрведа | Ayurveda Bansko

Едната е Вата и отговаря за всички движения – от мигането до дишането и кръвообращението. Тук са и тиковете, които са неволни реакции.

Във философията на Аюрведа Вата се свързва с Въздуха. Той е единият от петте елемента на сътворението на Вселената и олицетворява движението. Енергията Пита се свързва с другия основен елемент – Огъня. Тя отговаря за преобразуванията в организма – храносмилане, усвояване на веществата, а също и за телесната температура.

Кафа Дошата е енергията, отговаряща за имунитета и растежа. Тя се асоциира с два елемента – Вода и Земя. Така отговаря за течностите в организма – хидратацията на органите, а също и костната система, имунитета и растежа.

Трите Доши са в уникални съотношения за всеки човек и са в определено равновесие, зададено по рождение. В това състояние една или две преобладават и това определя основния тип тяло или Дошата на човека. Отклоненията от това равновесие водят до болестите.

Парализата се предизвиква най-вече от дисбаланс при “въздушната” Вата, която е свързана с движенията и доминира в мозъка и нервите. При тази болест се получава увреждане фините канали – проводници на нервните импулси като част от потока на жизнената енергия Прана.

Проблеми с тях обаче биха могли  да предизвикат и другите две Доши – излязла от баланс, “огнената” Пита може дори да прекъсне каналчетата, а Кафа – да ги блокира. Конкретните причини трябва да определи аюрведа лекар, още повече, че енергийният дисбаланс може да включва комбинирани отклонения при две или при трите доши. Лечението е чрез възвръщане на енергийното равновесие.

Дошовото балансиране става чрез хранителен и дневен режим, лечебни масла и билки от природата, специализирани масажи на енергийни точки и центрове, йога практики. Това се съпътства с комбинирани природосъобразни процедури и терапии за детокс на организма.

Лечение на парализа чрез Аюрведа

Парализа лечение чрез Аюрведа | Ayurveda Bansko

Лечението на парализата при всеки пациент е строго индивидуално – както заради уникалния тип тяло/Доша на всеки, така и заради редица допълнителни фактори – условия за живот и работа, възраст, пол, конкретно общо състояние. Има обаче и основни принципни при балансирането на Дошите.

За Вата храненето трябва да включва топла храна, богата на белтъчини и въглexидpaти, да избягват суровата, както и студените напитки. За разлика от другите, за които обядът е основно хранене, Вата трябва да обядват леки храни – супи, фиде, макарони.

Закуската им обаче трябва да е обилна и ранна – при разсъмване. Вечерята да е с много белтъчини. За Вата е важно съвсем точно да спазват предписания от лекаря дневен режим, защото те по принцип като характери са непоследователни, импулсивни, с пикове и спадове на настроението.

Аюрведична храна | Ayurveda Bansko

Често изпитват безпричинен страх, склонни са да преувеличават проблемите, затова не е добре да остават дълго сами. Освен чрез хранителния и дневен режим, Вата се балансира чрез масла и билки. Много подходяща за успокояване на Вата е билката Ашваганда. Популярна е и като “индийски женшен”, макар че за разлика от женшена, тя е не толкова стимулираща, колкото успокояваща и е полезна при нервно изтощение.

Използват се корените, вкусът е смесица от горчиво, стипчиво и сладко. Приема се с подсладено топло мляко. Дневните дозировки трябва да са консултирани с аюрведа лекар, защото в определени случаи Ашваганда може да увеличи Пита. А при правилен прием, може да се използва дълго, балансирайки всички Доши в тялото на човека.

Успокояващо за Вата действа и чаша чай от джинджифил сутрин, както и мляко с куркума преди лягане. За балансиране на Вата се използва и билката Трифала, която е комбинация от амалаки – малки гроздови плодове, подобни на цариградското грозде, бибитаки – извлеци от вид индийско дърво и харитаки – вид бадем.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *