Език:

Парализа на тялото – лечение с помощта на Аюрведа

Парализа на тялото – лечение с помощта на Аюрведа
Лечение на парализа с Аюрведа | Ayurveda Bansko

Причини за парализата

Както всички други болести, парализата се получава при настъпил енергиен дисбаланс в тялото. Всеки човек притежава три вида енергии/Доши.

Лечение на парализа с Аюрведа | Ayurveda Bansko

Едната е Вата и отговаря за всички движения – от мигането до дишането и кръвообращението. Тук са и тиковете, които са неволни реакции.

Във философията на Аюрведа Вата се свързва с Въздуха. Той е единият от петте елемента на сътворението на Вселената и олицетворява движението. Енергията Пита се свързва с другия основен елемент – Огъня. Тя отговаря за преобразуванията в организма – храносмилане, усвояване на веществата, а също и за телесната температура.

Кафа Дошата е енергията, отговаряща за имунитета и растежа. Тя се асоциира с два елемента – Вода и Земя. Така отговаря за течностите в организма – хидратацията на органите, а също и костната система, имунитета и растежа.

Трите Доши са в уникални съотношения за всеки човек и са в определено равновесие, зададено по рождение. В това състояние една или две преобладават и това определя основния тип тяло или Дошата на човека. Отклоненията от това равновесие водят до болестите.

Парализата се предизвиква най-вече от дисбаланс при „въздушната“ Вата, която е свързана с движенията и доминира в мозъка и нервите. При тази болест се получава увреждане фините канали – проводници на нервните импулси като част от потока на жизнената енергия Прана.

Проблеми с тях обаче биха могли  да предизвикат и другите две Доши – излязла от баланс, „огнената“ Пита може дори да прекъсне каналчетата, а Кафа – да ги блокира. Конкретните причини трябва да определи аюрведа лекар, още повече, че енергийният дисбаланс може да включва комбинирани отклонения при две или при трите доши. Лечението е чрез възвръщане на енергийното равновесие.

Дошовото балансиране става чрез хранителен и дневен режим, лечебни масла и билки от природата, специализирани масажи на енергийни точки и центрове, йога практики. Това се съпътства с комбинирани природосъобразни процедури и терапии за детокс на организма.

Лечение на парализа чрез Аюрведа

Парализа лечение чрез Аюрведа | Ayurveda Bansko

Лечението на парализата при всеки пациент е строго индивидуално – както заради уникалния тип тяло/Доша на всеки, така и заради редица допълнителни фактори – условия за живот и работа, възраст, пол, конкретно общо състояние. Има обаче и основни принципни при балансирането на Дошите.

За Вата храненето трябва да включва топла храна, богата на белтъчини и въглexидpaти, да избягват суровата, както и студените напитки. За разлика от другите, за които обядът е основно хранене, Вата трябва да обядват леки храни – супи, фиде, макарони.

Закуската им обаче трябва да е обилна и ранна – при разсъмване. Вечерята да е с много белтъчини. За Вата е важно съвсем точно да спазват предписания от лекаря дневен режим, защото те по принцип като характери са непоследователни, импулсивни, с пикове и спадове на настроението.

Аюрведична храна | Ayurveda Bansko

Често изпитват безпричинен страх, склонни са да преувеличават проблемите, затова не е добре да остават дълго сами. Освен чрез хранителния и дневен режим, Вата се балансира чрез масла и билки. Много подходяща за успокояване на Вата е билката Ашваганда. Популярна е и като „индийски женшен“, макар че за разлика от женшена, тя е не толкова стимулираща, колкото успокояваща и е полезна при нервно изтощение.

Използват се корените, вкусът е смесица от горчиво, стипчиво и сладко. Приема се с подсладено топло мляко. Дневните дозировки трябва да са консултирани с аюрведа лекар, защото в определени случаи Ашваганда може да увеличи Пита. А при правилен прием, може да се използва дълго, балансирайки всички Доши в тялото на човека.

Успокояващо за Вата действа и чаша чай от джинджифил сутрин, както и мляко с куркума преди лягане. За балансиране на Вата се използва и билката Трифала, която е комбинация от амалаки – малки гроздови плодове, подобни на цариградското грозде, бибитаки – извлеци от вид индийско дърво и харитаки – вид бадем.

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.