FB PIXEL

Пет супи, които аюрведа предлага да консумираме

14.10.2020

Аюрведа препоръчва диетата да се съобразява с пракрити и пуруша – или иначе казано, с нашата изконна природа и моментно състояние. Вроденото е това, което ни предразполага към определени емоции, храни, състояния, то ни прави предразположени към едно или друго заболяване, дава нашите външни и вътрешни, низши и висши характеристики.

Същевременно, състоянието, в което може би се намираме в определения момент, може рязко да се отличава от нашия природен баланс. Това може да изиграе ролята на предпоставка за много негативни влияния и болести.

Затова и чрез храната аюрведа се опитва да хармонизира тялото и духа отвътре. Чрез приема на специално подбрани ястия, които внасят подходящите енергии у нас, ние можем да бъдем здрави, елегантни и млади по-дълго.

Пет супи, които аюрведа предлага да консумираме

Супата е чудесна и лека. Тя ни засища, без да ни причинява чувство на тежест в стомаха, затова е идея за всяко хранене през горещините на лятото. Особено подходяща е за последното хранене за деня, вечерята. Можем да я похапваме като последно ядене за деня и така ще се избавим от перманентното чувство на тежест в стомаха.

Освен това супата въздейства благоприятно и на нашите емоции – това твърдение напоследък е прието дори в западния свят. Още от средата на миналия век тя е класифицирана към така наречените „успокояващи храни“, към които се обръщаме, когато имаме нужда да се почувстваме сигурни и спокойни. Хубавото е, че за разлика от повечето подобни храни, супата може и да не бъде чак толкова калорийна.

Днес ви черпим с пет вкусни рецепти за супа, вдъхновени от аюрведа. Вие, разбира се, можете да импровизирате, като ги преправите по свой вкус.
Пет супи, които аюрведа предлага да консумираме

Някои аюрведа съвети за супите

Аюрведа е наука за здравето, постигнато най-вече чрез начина ни на живот, в който основен компонент е храненето. Затова нека преди да започнем, да разгледаме някои общи положения при готвенето на супи, съгласно повелите на аюрведа. Те ще ни помогнат да извлечем максимална полза от режима си.

За постигане на най-добър резултат от предложените рецепти, приготвяйте ги със съвсем малко сол. Според учението от Древна Индия не бива да прекаляваме с тази подправка и дори да не добавяме никакви допълнителни количества от нея, тъй като тя се съдържа в много храни. Добрата новина е, че всички други подправки са позволени.

Използвайте ги обаче чисти – било то свежи или изсушени, но по възможност без примеси. Учителите в аюрведа съветват никога да не използваме така наречените „микс“ подправки, защото няма как да знаем какво точно има в тях, дали наистина са чисти и дали няма някоя съставка, която е в противоречие с дошите ни. Също така, ако използвате сол в бульона за супата, не прибавяйте повече към останалата част от ястието, и обратното.

По отношение на бульона, който използваме за направата на нашите супи, има още някои правила. На първо място е за предпочитане той да бъде домашно приготвен.

Ако единственото, с което разполагате, е готов бульон на кубчета от магазина, то по-добре е да заложите на чиста вода и направо да сложите в нея съставките за супа. Макар че няма да придобият плътността, която могат да имат при използването на бульон, те ще се овкусят достатъчно.

Пет супи, които аюрведа предлага да консумираме

Веганите също могат да се насладят на всяка от предложените от нас супи. Единственото, което те трябва да модифицират, е да заменят мазнината. Ако искате веган супа, пригответе си я със зехтин, кокосово или друго растително масло, вместо с пречистено гхи, което традиционно се използва в аюрведическите рецепти. Същото се отнася и за млечните продукти, можете да използвате веган заместители като ядкови млека и др.

Всъщност повечето аюрведа рецепти са вегетариански и дори веган. Това не бива да стряска месоядните сред нас, които не се чувстват готови да направят точно сега подобен животопроменящ избор по отношение на храната си.

Хората, при които питта доша преобладава и има тенденция да излиза извън баланс, е добре да избягват храни с черен пипер.

Пет супи, които аюрведа предлага да консумираме

Ястията с течна консистенция са много благоприятни за вата конституцията. Ако у вас преобладава тази вата, винаги приемайте супата си топла. От бобовите култури наблягайте на боб мунг и червена леща, но избягвайте на всяка цена белия (зрял) фасул. С доматите и картофите също следва да не се прекалява.

Ако практикувате редовно медитация и йога или спорт, сигурно вече сте забелязали, че храните престават да имат толкова силно влияние върху организма ви, колкото са имали преди.

Ако сте сред тези, които се движат повече, то вие можете да си позволите да пренебрегнете някои от предупрежденията на аюрведа, разбира се, в рамките на умереното.

Полезна нудъл супа

Продукти:

  • 1,5 л зеленчуков бульон
  • 250 г тофу
  • една средно голяма глава лук
  • около 20-25 грама настърган пресен джинджифил
  • пресни подправки: магданоз, копър, босилек, мента, няколко зърна черен пипер
  • сухи подправки: кориандър, индийско орехче
  • мазнина – оптималното количество е около 2-3 чаени лъжички
  • 3-4 чаени чаши вода

Пет супи, които аюрведа предлага да консумираме

Когато чуят нудъл супа, много от нас се сещат за инстантните храни, препълнени с токсини и изкуствени овкусители и същевременно толкова малко полезна енергия. Това изобщо не е задължително да е така! Направете си домашна зеленчукова нудъл супа, с която да заситите глада си и поглезите сетивата си.

Детокс супа

Продукти:

  • половин тиквичка
  • половин морков
  • една кафена чаша ориз басмати
  • една кафена чаша червена леща или мунг дал
  • осем чаени чаши вода
  • пресни подправки: магданоз, девисил и други
  • сухи подправки: червен пипер, естрагон, кимион, чер пипер, дълъг пипер
  • мазнина – 1-2 чаени лъжици
  • вода

Детоксикиращата аюрведа супа се сервира с лимон и малко канела по избор. Дори да не спазваме всички стъпки от аюрведична детокс програма, можем просто да си хапваме от тази здравословна и пречистваща супа веднъж седмично или, например, при новолуние, когато е добре да не се приемат никакви твърди храни.

Освежаваща супа от червена леща и тиквички

Продукти:

  • 1,5 чаени чаши червена леща
  • 1-2 тиквички, нарязани на дребни купчета
  • една малка глава лук
  • (по избор) няколко скилидки чесън, накълцани на ситно или цели
  • 20-30 грама настърган на ситно джинджифил
  • сухи подправки: риган, черен пипер, розмарин
  • мазнина – 2-3 чаени лъжици
  • 4-5 чаени чаши вода

Интересното при аюрведическата кухня от гледна точка на българската кулинарна традиция е, че лещата не е просто леща, сварена с чесън, лук и подправки, както у нас. Много често тя се използва като основен протеин на много зеленчукови ястия. Перфектна е и заради факта, че не съдържа никакъв глутен.

Есенна супа

Продукти:

  • една средно голяма ряпа
  • три моркова
  • един средно голям домат
  • една червена пиперка
  • чесън – 1-2 скилидки, по избор
  • сухи подправки: риган, босилек, естрагон (по желание), черен пипер
  • малка глава лук
  • вода

Тази есенна супа може да се направи с базисни продукти, типични за късното лято и есента. Ако искате да я направите още по-хранителна, може да експериментирате, като добавите към нея и няколко сухи манатарки.

Супа от аспержи

Продукти:

  • около 10 стръка аспержи
  • 50 г картофи на кубчета, може и сладки
  • 5 чаени чаши зеленчуков бульон
  • 4 чаени чаши вода
  • По желание – няколко зърна червена леща
  • мазнина – 2-3 чаени лъжици

Хубавото при тази супа е, че взаимодейства чудесно с всички доши и не причинява дисбаланс в организма. Затова можете да си я готвите по всяко време без притеснения. Тя е много зелена и действа разхлаждащо през пролетта и лятото.

Рецептата може да се пригоди и за крем супа, като сложите 2 чаени чаши вода и 1 чаена чаша мляко. Разбира се, ако консумацията на млечни храни не е в съответствие с конституцията и убежденията ви, винаги можете да замените краве млякото със соево.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *