FB PIXEL

Какво представлява Cassia angustifolia (Сенна) и каква роля има в Аюрведа?

26.10.2020

В продължение на няколко хилядолетия от своето съществуване древната индийска система за здраве и дълголетиеАюрведа е открила природосъобразни средства, сред които много растения, за лечение на всякакви заболявания. Аюрведа подхожда към билките от енергийна гледна точка. За разлика от сложния химичен анализ, при който можете да се загубите в лабиринта от многобройни детайли, тази проста енергийна система изяснява основните качества на растенията.

Тя е изградена по такъв начин, че с нейна помощ е възможно лесно да се определи и разбере ефектът на растенията, така че те да могат да се използват във връзка с индивидуалната конституция и конкретните условия.

Още преди Новата ера повече от 50 000 предписания са били използвани при приготвянето на аюрведични лекарства с формули за комбинация от билки в определени пропорции в зависимост от болестта. Едно от стотиците лечебни растения, използвана в Аюрведа е Cassia angustifolia.

Тя е позната на човечеството от хилядолетия и действието й може да помогне на много хора за решаването на някои здравословни проблеми. Затова е важно да се знае какво представлява Cassia angustifolia и какво роля има в Аюрведа.

Какво представлява Cassia angustifolia (Сенна) и каква роля има в Аюрведа?

 

Какво представлява Cassia angustifolia?

Тази билка е известна с много имена. Освен Cassia angustifolia, тя има и друго латинско название в ботаническите издания – Senna alexandrina, а билкари и фармацевти я наричат с още едно латинското име – Cassia lanceolata.

Може да се срещне също като касия, сенна или сена, а в народната медицина е позната като майчин лист. Това растение носи много ползи за човешкия организъм, като се използват листата и цветовете му, тъй като в тях са съсредоточени биоактивните вещества.

Какво представлява Cassia angustifolia (Сенна) и каква роля има в Аюрведа?

Много древни цивилизации, сред които тази на ацтеките, са познавали някои разновидности на растението и свойствата му да действа като слабително средство. Първите писмени свидетелства за използването на билката са от 9 век пр.н.е. и са оставени от арабски лекари. Знае се също, че чероките са превързвали рани със счукван корен от сена, напоен с вода.

Билката получава наименованието очистваща Casia в Европа през Средновековието, когато била използвана като очистително в италианско медицинско училище. Касия представлява малък храст с височина до 1 метър. Цветовете на растението са жълти, леко събрани в гроздовидни съцветия.

Какво представлява Cassia angustifolia (Сенна) и каква роля има в Аюрведа?

Плодът е плосък и леко извит като шушулка на боб. Дължината му е 3-5 см., а широчината е около 2.5 см. Билката цъфти от юли до октомври.

Тя съдържа антрахинонови глюкозиди, наречени сенозиди. В плодовете има по-малко глюкозиди от листата. Установено е, че те имат много влияние върху лигавицата на чревния тракт и върху полезните бактерии в червата. Възможността на сенна да въздейства върху чревния тракт и флора е в основата на нейните здравословни ползи.

В състава на растението влизат още:

 • соли на винената киселина
 • захарният алкохол пинит
 • горчиви вещества
 • смолисти вещества
 • около 10% слузни вещества

Лаксативното и очистително действие е най-честото приложение на билката. Гликозидите в състава й дразнят лигавицата на чревния тракт и активизират перисталтиката, особено в зоната на дебелото черво. Така след приема на сенна може лесно да се постигне изпразване на червата.

Това е причина тя да се използва с голям успех при остър запек, нередовно изхождане и при други проблеми с храносмилателната система. Лечебното растение помага и за борба с чревни паразити.

Премахвайки токсините и други продукти, които се задържат в чревния тракт, Cassia angustifolia оказва положителен ефект и върху имунната система. Може да се прилага и външно за по-бързото зарастване на рани и при кожни възпаления.

Билката намалява притока на глюкоза в кръвта, вследствие на ускоряването на преминаването на храната през червата. По този начин балансира нивата на кръвната захар. Другият ефект е, че така се ускорява топенето на мазнините.

да се знае обаче, че тя не бива да се използва дълго като средство за отслабване, защото при продължително приемане може да се появят странични ефекти. При дълго използване на билката може да се получи загуба на минерали и нарушения на електролитния баланс на тялото.

Още една от ползите на растението е свързана с косата. Смята се, че някои от биоактивните вещества в него се свързват с кератина в косъма и предпазват от вредните ултравиолетови лъчи и други външни въздействия.

 

Каква роля има Cassia angustifolia в Аюрведа?

Свойствата на растенията в Аюрведа се разглеждат систематично, като се вземат предвид присъщите им елементи, вкусове, затоплящият или охлаждащият им ефект, въздействието върху тялото след храносмилането и други специфични качества, които могат да притежават. Разбирането на принципите на енергетиката са много важни в процеса на лечението. Затова и Cassia angustifolia трябва да се разглежда в този аспект. Използваните й части са листата и шушулките, които са с меко действие.

Какво представлява Cassia angustifolia (Сенна) и каква роля има в Аюрведа?

Аюрведа твърди, че вкусът на всяка билка не е случаен, а отразява нейните свойства. Различните вкусове имат различни въздействия. Ние обикновено не свързваме вкуса на растението с терапевтичните му свойства. Свикнали сме да възприемаме вкуса на храната само като източник на удоволствие.

В западната система на билковата медицина вкусът на билката се използва по-скоро за нейното правилно разпознаване, отколкото за да се разбере нейния ефект. Въпреки че е известно например, че лютите билки имат затоплящ и стимулиращ ефект, а горчивите намаляват треската, това не е станало основа за изработването на класификация по вкус.

Аюрведа идентифицира шест основни вкуса:

 • сладък
 • кисел
 • солен
 • лютив
 • горчив
 • стипчив

Те идват от петте елемента и всеки вкус се формира от два от тях.

 • сладкият вкус се състои от елементите земя и вода
 • киселият – от земя и огън
 • соленият – от вода и огън
 • лютият – от огън и въздух
 • горчивият – от въздух и етер
 • стипчивият – от земя и въздух

Вкусът на Cassia angustifolia се определя като горчив и лют. Билката въздейства върху плазмата, кръвта и мазнините, а системите върху които въздейства са отделителна, храносмилателна и кръвообращение.

Според Аюрведа действието на билката е слабително, антихелминтно (противопаразитно) и антифебрилно. Ефектът се изразява още в подобряване на метаболизма.

Показанията, при които се използва лечебното растение са:

Cassia angustifolia е силно слабително средство, което трябва да се приема с повишено внимание в правилната дозировка. Тя оказва лаксативен ефект, стимулирайки мускулните контракции на червата. Увеличава се секрецията на течност в червата и така се омекотява съдържанието в тях и се увеличава обемът му. Тогава настъпва рефлекторна мускулна контракция, която стимулира перисталтиката.

Действието на Cassia angustifolia настъпва без болка и напрежение и обикновено това се случва десетина часа след прием. Лечебното растение е една от седемте съставки на аюрведичната формула Лаксафит. Ефектът на Cassia angustifolia се допълва и се балансира от другите 6 билки като се постига благоприятно въздействие върху целия храносмилателен тракт.

Сенна може да подразни чревната лигавица и да причини колики, болка или гадене, както и редки изпражнения или диария. Това може да се коригира чрез добавяне на стомашни билки като джинджифил или резене, които да съставляват 1/4 от общото количество.

Лекарственото растение са използва главно при тежък запек, например такъв, който се появява на фона на треска. Прилага се и за прочистване на тънките черва при слабителна терапия.

Лекарството не трябва да се взема:

 • при възпаление на стомашно-чревния тракт заради дразнещия ефект
 • при хемороиди
 • диария
 • бременност

Трябва да се има предвид също, че продължителната употреба на силни слабителни средства, дори от растителен произход, може да влоши запека и да отслаби тонуса на дебелото черво. Според Аюрведа, хроничният запек може да се лекува много добре с овлажняваща терапия или слабителни масла.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *