FB PIXEL

Висока телесна температура

08.09.2018

Типове втрисане с температура 

Високата температура съпътства различни болести. Обикновено е съпроводена с учестен пулс, загуба на апетит, безсъние, безпокойство, често може да има и болки.

Болести - висока температура | Ayurveda Bansko

По принцип високата температура показва, че има възпаление в тялото, при който организмът се бори с болестен процес, за който трябва да се открие причината и да се пристъпи към лечение. Възпалението и съответно температурата може да са реакция на организма от бактерии или вируси, но може да са и от натрупани токсини, които са блокирали енергийни канали и са увредили различни тъкани, предизвиквайки възпаления. Може също така да са получени наранявания или увреждане на клетки и тъкани от измръзване, или изгаряне и др.

Ако възпаленията са остри и не се лекуват както трябва, могат да преминат в хронични. Вирусните инфекции може да са локални – например конюнктивит, но често засягат тялото системно – кашлица, хрема, болки в стави и мускули.

Независимо от какво е заболяването, температурата трябва да се свали бързо, за което Аюрведа има ефикасни средства. Високата температура най-често се свързва с увеличената Пита енергия /Доша/. Но може да е предизвикана от отклонения при някоя от другите две доши, или от комплексни нарушения на енергийното равновесие. При втрисане тип Пита температурата е постоянна и висока, докато при тип Вата, особено в началото, е променлива с моменти на вдигане и спадане.

При тип Кафа пък температурата е сравнително ниска.   Втрисането тип Пита е с жажда, усещане за парене, изпотяване, зачервени очи, езикът често става жълтеникав, урината е наситено жълта, възможна е появата на диария и кървене, сънят се нарушава. На емоционално ниво се появява тревожност и силна раздразнителност.

При типа Вата съпровождащите болки обикновено са по-силни. Другите прояви са безпокойство, запек, сковаване и болки по тялото, шум в ушите.

При тип Кафа се губи апетит и вкус, повишава се слюноотделянето, често се усеща тежест в тялото, студени тръпки, кашлица, умора.

Сваляне на температурата с Аюрведа

Аюрведа има многобройни начини за сваляне на температурата с билки. Използват се самостоятелно или в комбинации, и с тях се постига многостранен ефект за организма.

Билки за висока температура | Ayurveda Bansko

Те действат като натурални антибиотици срещу причинителите на инфекциите и облекчават получените възпаления. Успокояват нервната система и болката, стимулират храносмилателния огън и апетита, активират метаболизма. Те са без странични ефекти и съчетани с правилно хранене, засилват цялостния имунитет. При висока температура обикновено апетитът е силно намалял, но доколкото човек се храни и при такива случаи, не бива да се консумират тежки, мазни храни. Трябва да се ядат боб монг, кичари, ориз.

За облекчаване на състоянието при висока температура са много използвани чайовете от босилек или джинджифил по 3-5 пъти дневно. Сухият джинджифил с мед се прилага при Капа, за Пита може със захар, за Вата – с вода или мляко, като водата е чаена лъжичка, а джинджифилът – четвърт.

Тъй като трябва да се пият течности, могат да се използват и плодови сокове с билки, например гроздов сок. Гроздето само по себе си има охлаждащ ефект, който се засилва, като към чаша пресен сок се прибавят малко копър и кимион. Тук трябва да се уточни, че течностите са необходими, но те не бива да бъдат студени.

Използва се също и комбинация от джинджифил, черен и дълъг черен пипер, като комбинацията се нарича Трикату.

За спадане на температурата Аюрведа използва и натурални диуретици като чай от кориандър, бяла ружа, зелена мента, копър и др. В началния стадий на заболяването не се използват лаксативи, защото организмът е отслабнал и е противопоказно, но на определен етап се включват и те, за да се активира прочистването на организма.

Естествени очистителни са сок от алое вера, банани, сини сливи и др. За сваляне на температурата Аюрведа използва и охлаждащи масла и компреси, както и йога.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *