FB PIXEL

Лечение на отпадналост с помощта на Аюрведа

02.03.2019

Умора хронична | Ayurveda Bansko

Защо може да сме продължително отпаднали

Човек може дълго време да се чувства отпаднал по различни причини. Проблемът е, ако се чувстваме отпаднали при ставането от сън, тази отпадналост “ни държи” през целия ден и това продължава седмица, месец, или повече. Също така не отминава и след като сме били на почивка.

Причините за това може да са:

  • физическо претоварване
  • прекомерен или продължителен стрес
  • болести на сърдечната система
  • белодробната, тумори
  • хормонални проблеми
  • непълноценен сън
  • инфекциозни заболявания, които са изтощили или изтощават имунната система.

Това важи дори за грипа, който ако не доведе до усложнения, преминава сравнително бързо, но омаломощава организма и възстановяването може да отнеме време. Тук са и сериозни болести като ХИВ, тиф, хепатит, или, да речем, прекарана малария.

Много често срещана причина за продължителната отпадналост е недостигът на хранителни вещества. Това може да е свързано със сезонността /така наречената пролетна умора/, а може храненето на дадения човек по принцип да е нездравословно.

В организма се случват сложни процеси, за които са необходими многобройни вещества и дефицитът на редица от тях води до снижен тонус, отпадналост. Такива са например В витамините  – 3 и 12, Витамин С, магнезий и др.

При недостатъчно съдържание на В-витамините може да се понижи апетитът, да се получи запек; крайниците да започнат да изтръпват от неврологични проблеми; да се появи виене на свят, тревожност, депресия и др.

При недостиг на витамин С освен умора, може да се възпалят венците, да има болки в ставите, раните да заздравяват бавно. Умората при дефицита на магнезий може да се съпътства от скованост, мускулни спазми, гърчове и др. Общи симптоми са бърза уморяемост, намалена концентрация, ниска работоспособност. Тъй като причините за отпадналостта могат да са различни, човек не бива да си казва “просто съм много претоварен,” а да потърси лекарска помощ за диагностика и назначаване на лечение.

Витамин ц | Ayurveda Bansko

Аюрведа лечение на отпадналост

Аюрведа свързва болестите и “изчерпването на организма” с разстройства на трите жизнени сили в човешкото тяло. Лечението е те да бъдат върнати в състоянието на обща хармония на организма, зададена от природата при раждането на човека.

При нея работата на органите и системите е оптимална, имунитетът е висок и тялото само се справя с атаките на болестите, за да бъдем здрави. Когато се наруши естествено зададеното и уникално за всеки съотношение на енергиите – Доши, се объркват дейностите на органите, ръководени от съответната енергия, която е излязла от баланса. Обикновено разбалансирането на едната води до отклонения и при другите, така се нарушава работата на различни органи и се получават комплексни заболявания.

За Аюрведа перманентната отпадналост се дължи на дисбаланс на Вата и на Пита. Вата отговаря за дейността на нервната система, а Пита – за храносмилането и метаболизма. Когато храносмилането е лошо, от недоразградени и престояващи остатъци започват да се отделят токсини и чрез кръвта се разнасят из тялото. Те не само са отрова за клетките, но и запушват каналите за протичане на енергиите и ги блокират.

Дисбалансът при Вата разстройва нервната система и предизвиква безпокойство, виене на свят, безсъние, депресия и т.н., които изчерпват силите на организма.  Балансът се постига с определени храни, пречистване от токсините, билкови лекарства и масла, йога.

хранене при отпадналост | Ayurveda Bansko

Особено важно е храненето

За успокояване на Вата се консумира мазна, течна, топла храна, която да е прясно сготвена. Подправките, билките и маслата за обливане и масажи също трябва да са сгряващи: чай от джинджифил, куркума с топло мляко, ашваганда, сусамово масло и т.н.

Пита се балансира от хладни и сухи храни, благоприятни са суровите добре узрели сладки плодове и зеленолистните зеленчуци. От билките и подправките са подходящи нийм, мента, кориандър, шафран, джоджен, копър, кимион, резене. От маслата традиционно се използват кокосовото, сандаловото, зехтин.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *