FB PIXEL

1. Какво е падабянга терапия?

18.10.2019

Аюрведа е незаменим начин на живот за поддържане жизнените функции на тялото и ума. Тя използва методично изработени терапии, за да улесни телесните функции на целия организъм, които да способстват възстановяването му, когато е нужно, или във всекидневното му поддържане. Аюрведа набляга на лечението и подпомагането на системата ни през целия ни живот чрез фундаментални, здравословни терапии и процедури. „Майката“ на всички терапии обаче е известна под името „Padabhyanga“ (падабянга).

 

“Padabhyanga” може свободно да се преведе и като „масаж на краката“ или „терапия на краката“. Тази терапия заема особено важно място в Аюрведа, защото краката ни са връзката на тялото ни с майката земята.

 

Има много духовни традиции по света, които вярват, че тялото и душата са свързани с ходилата на краката ни и дори въплътени в тях.

Смята се, че тази древна наука за краката може да помогне много при състояния като диабет, артрит, нарушения на кръвообращението и нервите.

 

Грижата за краката е добре да започне с холистични процедури, които включват масажиране на лечебните точки по тях с билкови, естествени и етерични масла. Прилагането на правилните техники за масаж облекчават тялото от неговите неразположения, възстановявайки връзката на тялото и душата ни със земята и вселената като цяло, чрез кожата на краката ни, от което идва и цялостна релаксация на тяло и ума ни.

 

Какво е падабянга терапия?

 

Подготовка на пациента за процедура

 

Краката на пациента трябва да са боси.  След пълна и обстойна консултация терапевтът трябва да установи какви са навиците му за сън, хранене и ежедневна активност, каква е здравната история на семействотото му, както и други важни аспекти, включително идентифицирането на дошата му.  Така ерапевтът стига до извода от каква теапия се нуждае пациентът.

 

Процедура на падабянга терапията и какви влияния има тя върху тялото ни Има няколко различни техники, използвани в Padabhyanga за полезен и здравословен маслен масаж.

 

Движения на ръцете и техники за правене на масажа

 

Сусамовото масло е предпочитано при Padabhyanga масажа, тъй като то е мощен антиоксидант, който се абсорбира много лесно и приятно от кожата.

 

Също така може да се използва и краве масло, „Ksheerabala tailam“ и „Eranda tailam“, но маслата от растителен произход са за предпочитане, заради многото ползи, които носят, докато кравето масло по принцип е по-подходящо за омекотяване на кожата.

 

Mahamashа tailam, Ksheerabala tailam, Mahanarayana tailam, Kottamchukkadi tailam, Murivenna, Pinda tailam, и Guggulutiktaka ghritam са всички лечебни масла, които често се използват за тази благоприятстваща здравето ни терапия.

 

Прилагането на щедри количества от лековитото билково масло върху стъпалата на пациента и продължителното им масажиране освобождава токсините през кожата и успокоява натрупаното през деня или годините напрежение на тялото. Ходилата, петите, глезенните стави и краката се намазват обилно с масло, след което  то се втрива с лек натиск и енергични кръгови движения в кожата. По принцип този приятен и здравословен масаж може да продължи от 30 минути до един час в зависимост от нуждите на пациента.

 

Този масаж стимулират потока на енергия и я насочват по предвидения за нея път. Практикуващият техниката Padabhyanga прилага умерен натиск върху определени точки, винаги с кръгови движения, за да генерира успокояващо, възстановяващо и подмладяващо въздействие върху пациента си.

 

Какво е падабянга терапия?

 

Купа Kasa

 

Аюрведичното лечение винаги включва широкото използване на различни целебни метали. Чаши, направени от бронз и калай, помагат за елиминирането на токсините от тялото. Медта, калаят и бронзът са задължително използвани в тази древна алтернативна медицина.

 

Освен това металите също помагат за балансиране и поддържане на добра телесна температура. Нанасянето на масло върху плантарната повърхност е особено полезна за кръвообращението. Една малка бронзова купа, наречена „Kasa”, се намазва с масло, затопля се, след което се използва за този лек, лековит масаж на стъпалото.

 

Марма терапия

 

Аюрведа илюстрира, че различните части на краката съответстват на различни органи в тялото ни. Краката имат специфични енергийни точки, които са наречени „марма“. Това са енергийните центрове, които протичат из цялото човешко тяло. При натиск се задействат циркулационни енергии в черния дроб, бъбреците, стомаха, шията, сърцето, главата и други важни органи в човешкото тяло.

 

Падабянга помага за освобождаването на цялата отрицателна енергия от тези марми и допринася за доброто здраве и благополучие на всеки, който го използва.

 

Какво е падабянга терапия?

 

Болести и състояния, лекувани с падабянга терапия

 

Тази специфична терапия предлага много ползи за здравето ни.

Те включват:

 

 • Облекчаване на сковаността в краката ни
 • Здравина и стабилност на стъпалото и крайниците ни
 • Подобряване на зрението и слуховите ни сетива
 • Предотвратява заболявания на краката и облекчава свиването на мускулите, сухожилните връзки и съдовете на стъпалата
 • Предотвратява пукнатини и сухота в петите
 • Падабянга намалява стреса и успокоява ума и тялото ни
 • Отпуска и ревитализира централната ни нервна система
 • Премахва умората от долните ни крайници и подобрява качеството на съня ни
 • Активира метаболизма, лекува главоболие и забавя дегенеративните промени в организма ни
 • Помага за успокояване и поддържане наВата Доша“, която, когато е в излишък в системата ни, се счита за основната причина за повечето от нашите заболявания
 • Осигурява цялостен имунитет на организма ни

 

Какво е падабянга терапия?

 

Състоянията, които се лекуват холистично с падабянга терапия, включват:

 

 • Хипертония
 • Хемиплегия и параплегия
 • Безсъние
 • Депресия
 • Епилепсия
 • Диабетна невропатия
 • Безпокойство
 • Изтръпване на стъпалата и краката

 

За кого е предназначена падабянга терапията?

 

Падабянга е изключително успокояващ и приятен масаж за хора от всички възрастови групи. Препоръчва се да се прави ежедневно преди лягане.

 

Ако изпитвате особена умора, безсъние или спазми, един обикновен масаж на краката в продължение на 15 минути ще може много да ви помогне да облекчите състоянието си на умора, както физическа, така и прихическа. Рефлексотерапията на краката има изключително  положителен ефект върху ума и тялото.

 

Редовната употреба на падабянга масаж подпомага здравословния растеж при децата,  позволява на възрастните да запазят енергията и силата си и  спомога за предотвратяване на появата на дегенеративни проблеми при възрастни хора или при занимаващи се със  стресови професии.

 

Накратко казано, ако искате да подмладите и подсилите здравето си, падабянга масаж е препоръчителната терапия за вас, но се уверете, че я получавате от опитен практикуващ масажист. С други думи, не оставяйте здравето си в ръцете на хора, които не знаят какво правят.

 

Какво е падабянга терапия?

 

Странични ефекти на  падабянга

 

До този момент не са се наблюдавали, нито има сигнали за някакви странични ефекти от падабянга терепевтичен масаж, както обикновето се случва с терапии от  конвенционалната медицина.

 

Не забравяйте, че:

 

 • Падабянга също е част от „Sarva-Abhyanga“ (масаж с масло на цялото тяло).
 • Масажът на краката може да се прави по всяко време на деня и също така всеки ден без проблем, което е дори за предпочитане.
 • Най-ефективно е, когато се прави късно вечерта или преди лягане.
 • Масажът обаче не трябва да се прави, когато имате температура или настинка.

 

„Pada“ на санскрит означава „крак“, а „abhyanga“ означава „масаж с използването на масла“. Заедно тези двете думи означават масаж на краката. Падабянга е една аюрведична терапия, която гледа на краката като фокусна точка на всички енергии, които свързват тялото ни със земята.  Точно по начина, който корените на едно дърво свързват стеблото, клоните и листата му към майката земя. Подхранването на корена дава добър плод, по същия начин подхранването чрез падабянга масаж осигурява прекрасно състояние на тялото и духа ни.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

1 Коментар

 1. Героги

  Много полезно. Благодаря!

  Отговор

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *