FB PIXEL

Видове етерични масла в аюрведа

26.05.2020

Етеричните, още наричани ароматни масла, са хидрофобни течности, които съдържат основния екстракт на растението, от което са извлечени. Индия е една от първите цивилизации в света, които откриват силните целебни характеристики на тези извлеци.

Във ведическата литература има стотици видове етерични масла, за всяко от които се смята, че може да излекува поне една болест, а някои дори са поливаленти. Днес етеричните масла са известни надлъж и нашир и тяхната употреба е широко разпространена в много култури и различни форми на терапия.

Видове етерични масла в аюрведа

Различните масла имат едно общо свойство – всички те са огънят агни на растенията, от които произлизат. Те имат обаче и редица чудесни индивидуални характеристики, с които всяко въздейства на нашата физика и психика по свой начин.

От хилядолетия индийската медицина аюрведа използва мощните свойства на маслата, за да лекува и да подобрява тонуса. Разработени са много програми за лечение на базата на ароматерапия, масажи и директно приложение на етерични масла. Във фармакологията на нашата западна култура също е разработен голям диапазон от медикаменти на основата на маслени екстракти от различни билки.

Всички ние сме чували за тях и вероятно дори сме ги приемали по лекарско предписание под формата на капсули, капки и др. За разлика от конвенционалната медицина, аюрведа не се съгласява със синтетичното имитиране на извлеците или дори с тяхната прекомерна лабораторна обработка.

В индийската традиция маслата се използват в чистия си вид, като се разтварят във вода или мед (за козметични препарати и гаргари). За козметични нужди маслата се втриват в тялото директно или разтворени в мед, базови кремове и други. При масажите се прилагат под формата на компрес или директно чрез намазване на ръцете на терапевта.

Видове етерични масла в аюрведа

Видове етерични маслав зависимост от приложението

Идеалният фон за йога и медитативни практики

Поради своя отпускащ ефект етеричните масла са много добър избор, когато практикуваме йога и медитация. Те могат да бъдат просто нежен фон, който да предразположи ума ни към извисяващи занимания.

Комбинацията между хата йога и пранаяма упражнения и ароматерапия е един от най-чудесните подаръци, които можете да дадете на своето тяло и дух. За йога студиата и груповите сеанси маслата са подходящи, защото прикриват евентуална по-тежка миризма при изпотяване. Същото важи, ако жилището ви е сравнително малко, а очаквате гости непосредствено след всекидневната си гимнастика.

Масла, прилагани за медицински цели

Ароматерапията може да се използва и като средство за преодоляване на много по-дълбоки състояния като мигрени, безсъние, тревожност и много други. С маслата можем да приготвим също така компрес за болно или навехнато място, да свалим температура или да премахнем възпалителен процес.

Видове етерични масла в аюрведа

Ако търсим успокоение на зачервено гърло или кашлица, можем да си направим гаргара с мед, в който предварително сме разтворили няколко капки етерично масло. В комбинация с един добър топъл чай можем да преборим настинката за отрицателно време.

Що се отнася за по-задълбочени състояния, при които се наблюдават трайно увреждане на някой орган, например фаринкса или гласните струни, имаме нужда от по-мощно лечение, което ще включва едновременно настойки и отвари от етерични масла, както и включването им в масажи и други терапии. Същото важи за всеки орган в нашето тяло.

Етеричните масла се справят успешно и с упорита хрема и синузит. Един от най-успешните методи за приложение за тази цел е посредством инхалации. Само няколко капчици от лечебно масло, разтворени в купа с гореща вода, предизвикват появата на лековити изпарения.

Евкалипт, канела, мента, чаено дърво и розмарин – всички тези билки се използват за направата на фармацевтични препарати срещу кашлица. Почувствайте директния им ефект, като вдишвате над купа със смес от масла и ефектът й няма да закъснее. Заметнете се с хавлиена кърпа или шал, за да може да не избяга парата, и вдишвайте дълбоко. Инхалирайте в продължение на до 15 минути. Инхалациите са много полезни, както за лечение на болести на горната част на дихателната система, така и за провеждане на профилактика на синусите.

Масажни масла

Разтривката е не само много по-приятна, когато прибавим ароматни олиа. Етеричните масла имат много ценни качества, които могат да ни помогнат в борбата с различни заболявания. Лечебният ефект на всички добре познати масажи се подсилва стократно от точния екстракт. В аюрведа са разработени цял клас от маслени масажи – абхянга.

Видове етерични масла в аюрведа

 

При ухапвания и срещу насекоми

Миризмата на лавандула или нарцис действа отблъскващо за комарите и мухите, но и намазването на ухапаното с маслото им успокоява сърбежа и зачервяването. Добър ефект има също така етеричното масло от ним или чаено дърво.

За козметични цели

Безбройни са ползите от етеричните масла за лечението на множество козметични проблеми и за подобряване на общия външен вид. На базата на етерични масла в аюрведа са разработени редица мазила, помади, кремове и маски.

Видове етерични масла в аюрведа

Помощник в грижата за венците и зъбите

Маслата от градински чай и чаено дърво има доказана ефикасност срещу отдръпване на венците. Можете да ги ползвате под формата на вода за уста, като разредите няколко капки с дестилирана вода. Сместа ще стане още по-ефективна, ако прибавим и мъничко лимоново масло.

Пречистване на аурата и организма

Натрупаните токсини, наричани в аюрведа ама, се повлияват много добре от някои етерични екстракти като например ванилия, канела, иланг иланг, розмарин и лимонена трева.

Видове етерични масла в аюрведа

Да се отпуснете

Когато нямате време за масаж или друга процедура с етерични масла, можете и сами да релаксирате в удобството на дома си. Няма по-добро средство за преборване на всекидневния стрес от приятните миризми, а миризмите на аюрведа винаги са приятни! Можете да се погрижите за себе си, като включите дифузера и се насладите на чудесния аромат на лечебни масла.

Ароматни вани и сауна

Все пак нека не забравяме, че всички прочути скъпи парфюми са разработени на основата на същите етерични масла, които и аюрведа използва, само че в много по-чист вид.

Избор и приложение на етеричните масла

Ние трябва да познаваме характерните свойства на различните масла, за да сме сигурни, че ги прилагаме правилно. Важно е да подбираме маслото или комбинацията, която ще използваме.

Четете много и се консултирайте със специалист в сферата, за да изберете най-подходящото за себе си. Маслата се съчетават по различен начин спрямо техните свойства, но и в някои случаи е от значение и конституцията на пациента, или как жизнените енергии, наричани в аюрведа доши, са разпределени у него (пита, вата, кафа).

Видове етерични масла в аюрведа

Балансът е ключов при аюрведа и именно пропорцията на дошите е това, което трябва да ни интересува, когато избираме маслото за терапия. Има типове енергии, които се нуждаят от определени сортове масла, както и от повече или по-малко масленост, в зависимост от собствената си природа. Вземайки всичко това предвид, нашият аюрведа специалист разработва най-правилната стратегия за нас.

Как влияят различните етерични масла според индивидуалния баланс на дошите?

  • Хората с предоминантна пита доша в конституцията например реагират добре на етерично масло от слънчоглед, кокос, иланг иланг, а също и цветни извлеци като роза, лайка, невен и др. Тъй като основните характеристики на пита дошавключват горещина и влага, за нейното успокоение се предпочитат маслата с охлаждаща природа като например жасмин, мента, нийм, сандалово дърво и гаултерия.
  • В дисбалансирано състояние вата дошата предизвиква симптоми, които напомнят естествените ефекти на остаряването. Тази доша предпочита успокояващи и силно хидратиращи масла като пачули, риган, градински чай, бадем, канела и др. Има още едно масло, което се има за чудодейно, когато става въпрос за балансиране на вата, и това е сусамовото масло. Абхянга масаж с него ще ви накара да се почувствате като нови още на следващия ден.
  • Ако искаме да балансираме кафа дошата, трябва на първо място да си дадем сметка, че тя се нуждае от много по-малко масла, отколкото останалите две доши. Това е така, защото самата тя има доста маслена природа и може да прекалим много лесно, ако не внимаваме.
    Все пак липсата на равновесие в тази доша може да се изрази в събирането на излишъци от слуз в тялото. Това състояние може да се овладее именно чрез участието на етерични масла и ритуалапанчакарма. За успешното хармонизиране на кафа дошата или на кафа-предоминантна конституция лечителите се доверяват на портокалово масло, евкалипт, кардамон, шафран, индийско орехче и джинджифил.

Странични ефекти и за какво да внимаваме при употребата на етерични масла

Лечението с етерични масла не би могло да предизвика странични ефекти, в случай че се спазва дозировката и правилно е избран типът масло за съответната терапия. Ако усетите главоболие, сухота в устата или замаяност, е възможно да сте приложили погрешно подбрано масло, или да сте преценили грешно своята симптоматика.

При всички положения, ако проблемът ви е извън обсега на всекидневните тривиални проблеми, е добре да се консултирате предварително. Панчакарма ритуалите и масажите с етерични масла е препоръчително да се прилагат само от специалист.

Много е важно да използвате био етерични масла и да внимавате да не попаднете на синтетични заместители на естествените аромати. Според аюрведа само в натуралните масла се съдържа прана – т.е. жизнената енергия на първоизточника. Освен това те много често са замърсени с различни видове химикали, които след проникването си в нашия организъм се разграждат до ама (токсини).

Не просто може да се окаже, че изкуствените аромати нямат никакъв терапевтичен ефект върху нас. Те трябва да се избягват, защото те могат да задълбочат симптомите ни и да прибавят нови негативни усещания, вместо да ни помогнат да ги преодолеем.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *