FB PIXEL

Аюрведа и природните цикли

24.09.2019

Западната цивилизация заговаря за биологично време тогава, когато става въпрос за размножаване, младост, стареене, смърт, докато аюрведа вижда времето като безкрайна поредица от малки и големи цикли, които се повтарят ежедневно и се подчиняват на една от трите дошикафа, питта и вата.

Аюрведа и природните цикли

Жизнените цикли според аюрведа

Според аюрведическото знание, в детството и до пубертета животът на човек се управлява от кафа дошата, която е плътна и мека и отговаря за функции като храненето и жизнени процеси като растежа. През младостта и ранна зряла възраст питта дошата преобладава, а след 50 г. започва да отстъпва място на вата дошата, а тъканите на тялото все повече губят хидратация, загрубяват и остаряват. Това не се случва изведнъж, преходът между отделните стадии на живота е плавен и за много от хората, които нямат сетивност за тях, остават неуловими.

Аюрведа циклите в рамките на денонощието

Но разбирането на аюрведа за цикличността на живота не се изчерпва до тук. Тя разглежда всеки ден е отделен цикъл и в неговите рамки трите доши имат свои собствени цикли – отрязъци от деня, в които всяка една от тях преобладава. Разбирането за това е близко до тезите на съвременната западна наука за „биологичния часовник“. Разликата е, че при аюрведа циклите са свързани с дребните състояния и дейности от нашия бит и дефинират неща, които ние тук като че ли сме свикнали да пренебрегваме. 

Разбирането в аюрведа, например, е, че:

  • сутрин между 6 и 10 ч., както и вечер между 18 и 22 ч. настъпва времето на кафа дошата
  • от 10 сутринта до 2 след обяд и от 10 вечерта до 2 през нощта преобладава пита дошата
  • вата дошата е най-засилена между 2 и 6 след обяд и 2 и 6 през нощта.

Аюрведа предлага оптимални часове за всяка една дейност от нашия живот като хранене, сън, работа, удоволствие и почивка.

Природните промени и сезони

Кафа доша

Кафа дошата преобладава между 6 и 10 сутринта и между 6 и 10 всяка вечер. Това е онова време, в което ние се намираме най-близо до границата на съня. Тъй като тази доша е плътна, тежка и бавна, по време на кафа цикъла ние сме доста по-лениви, отколкото през останалата част от деня, и имаме нужда да натрупаме прана, за да се пробудим за новия ден. Това е естествен процес и не бива да се съпротивляваме срещу него, но не бива и да му се поддаваме сляпо. 

Макар че усещането да спим до късно е любимо на почти всички нас, ако не станем от леглото преди 7 ч. сутринта, ние рискуваме нашата кафа доша да достигне прекомерно високи нива. Ако това стане, ние цял ден ще останем в неин плен, а ако това се случва твърде често, ще си навлечем сериозен дисбаланс, от което може да пострада здравето ни. Също така кафа дошата обича храната, но винаги трябва да внимаваме с какво и колко се храним през циклите, когато тя преобладава. 

Закуската определено е препоръчителна, но внимавайте да не преядете и с нея, защото рискувате целият ви ден да е ленив като сутринта, а в дългосрочен план може да си докарате сериозни проблеми с теглото. Хората с кафа конституция трябва да бъдат особено внимателни с количествата сън и яденето, защото именно те са най-предразположени към дисбаланси, свързани с нея.

Питта доша

Питта доша се характеризира с елемента огън. Тя е гореща, активираща и могъща. Именно тя ни обзема около 10 сутринта и до 2 след обяд ни снабдява с енергията, която ни е необходима за изпълнението на нашите задължения. През този отрязък от време и храносмилането ни функционира най-правилно – поради това е препоръчително и да се стараем да ядем най-вече през дневния питта цикъл

Нощем питта дошата се превръща в пречистваща сила, която обновява тялото ни и го подготвя за повече предизвикателства. Затова е много важно между 22 ч. и 2 през нощта да сме в леглото си и да спим, за да може това да се случи. 

Според аюрведа, сънят е ключов, за да извлечем максимална полза от този момент от всекидневния ни цикъл. Освен това, ако прекалим с оставането до късно, рискуваме да изпуснем пика на питта доша и да не успеем изобщо да заспим добре до сутринта – това е особено осезаемо при малките деца.

Вата доша

Вата е най-трудната за поддържане в баланс от трите доши. Но ако успеем да я овладеем и да поддържаме нейната крехка хармония, във времето между 14 и 18 ч. ние ще можем да се радваме на щедрата реколта от нейната креативна природа. Тъкмо заради това ние сме най-продуктивни в следобедните часове, а децата тогава са най-палави и неспокойни. Ако имаме свободно време, можем да прекараме тези часове в съзерцание и активни развлекателни занимания като спорт и градинарство.

Нощният цикъл на вата дошата е между 2 и 6 сутринта и не е свързан толкова със съзидателната енергия и въображението, колкото с възприятието и осмислянето. Това е времето, в което макар сънят да продължава, тялото е почти напълно регенерирало и вече е в гранично състояние, по-близо до будния цикъл. Още в незапомнени времена йогите в Индия са открили, че този период от денонощието е особено подходящ за медитативни практики. За да извлечем благоприятния ефект на среднощната вата енергия, най-добре е да се стремим да се будим преди настъпването на 6 сутринта.

Но за някои тези малки часове на нощта изобщо не са свързани с романтични асоциации като размисъл и медитация. Хората, които имат проблеми със съня – а това много често са именно тези с вата конституция, настръхват при мисълта за „4 сутринта“, защото това е времето, когато страдащите от инсомния се будят, след като са се въртели в завивките часове наред и най-накрая като че ли са успели да задремят за малко. Около 2 ч. сутринта вата дошата започва да расте и към 4 вече е достигнала силно повишени стойности. 

Въпреки че обикновено в този момент, още спим, в тялото ни вече са започнали процесите за събуждане. Аюрведа ни съветва, ако сме от този тип и имаме проблеми със съня, да не се ядосваме, а да се опитаме да възвърнем баланса на дошите в организма си. Можем да си помогнем за постигането на това чрез приемането на различни билки като шанкпушпи, джатаманси, ашваганда и много др., а също и с йога, но най-важното е да започнем да спазваме часовете от денонощието в унисон с тяхното предназначение.

Жизнени цикли при хората и Земята

Жизнените цикли при хората, животните и… земята

Освен това, макар и да са явление, което засяга всички хора и живи същества изобщо, в Европа и САЩ дълги години биологичните цикли масово са се разглеждали като нещо индивидуално за всеки. На тях се гледа като на циклите от живота на аза при всеки един човек, същество или растение. Аюрведа е вникнала много по-надълбоко в тази материя още преди хиляди години, достигайки до проникновението, че цялата ни планета сама по себе си преминава през различни биологични цикли и това има своите проявления и съответно закономерности. 

Всяко от годишните времена, например, също има своя доша – лятото е времето на питта, а вата властва през зимата. Кафа дошата, която способства растежа, е най-силна през сезона на пролетта. И тъй като ние живеем в симбиоза със земята, нашите цикли и нейните са синхронизирани – и именно така трябва да бъде, за да сме здрави и щастливи.

Аюрведа и месечният цикъл при жените

Според аюрведа женският месечен цикъл също се подчинява на закономерностите на дошите. В периода преди яйцеклетката да се отдели от фоликула и да напусне яйчника, е преобладаваща кафа дошата. Когато тя тръгне по пътя си надолу по фалопиевите тръби, това в медицината на запад се нарича процес на овулация. Това продължава средно между пет и седем дни, организмът на жената се подчинява на питта дошата, а през първите пет дни след началото на кървенето се смята, че надделява вата дошата.

Знаейки това, жените следва да се грижат за здравето си с помощта на мъдростта на аюрведа. Те трябва да избират подходящите храни и най-доброто време за тяхното приемане, а също и да се щадят в случай че им се налага да изпълняват ежедневните си задължения в този деликатен момент. Йога упражненията могат да бъдат чудесна придружаваща терапия за облекчаване на страничните ефекти от менструацията

Трябва обаче през този период да се избягват така наречените обърнати пози, при които сърцето попада под кръста – в това число е и смятаната за една от най-лесните пози – гледащо надолу куче (адхо мукха сванасана), защото по този начин може да се възпрепятства изтичането на старата кръв и пречистването на организма.

При това всяка жена има различна конституция, т.е. съотношението на трите доши у нас е различно, затова и месечният цикъл е уникален при всяка. При жените с питта доша кръвта може да е по-тъмна и да съдържа съсиреци. При кафа доша конституцията кървенето често трае и по-дълго от една седмица, докато при вата типа кървенето е по-оскъдно и трае значително по-кратко – между три и пет дни. Продължителността при кафа дошата е умерена. Смесените типове проявяват някои от гореизброените симптоми в комбинации, съответстващи с пропорциите на преобладаващата конституция.

Учението на аюрведа още преди хиляди години е осъзнало законите на цикличността, на които се подчинява животът на земята. Отделянето от тези естествени норми и забравянето им с течение на годините е довело до сериозен дисбаланс в живота на човечеството. Затова и именно в аюрведа ние намираме лелеяното спасение от болестите и неразположенията.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *