FB PIXEL

Каква е гледната точка на Аюрведа за кафето?

05.01.2021

Аюрведа е една от най-старите системи за природно лечение в света, медицина за ума и тялото, произтичаща от Индия. Това е древна ведическа традиция, практикувана от пет хилядолетия, представляваща цялостна “Наука за Живота”.

Проверени през хилядолетията, методите на Аюрведа представляват надеждна основа за хармоничен и ползотворен, здравословен живот.

Аюрведа стъпва на три основни типа енергиен баланс в организма, на пет елемента, формиращи мирозданието, и шест вкуса. Преди да се спрем на тях и как кафето им повлиява, нека за момент погледнем основите на това учение, за да разберем как то работи.

За всеки търсещ трайни резултати от дадена система, въпросът „Какво е фундаменталното естество на света?“ е логично първият въпрос, отправен към това учение.

Според ведическата традиция, реалността, която стои в основата на света, е „чистото съзнание“, или с малко повече думи  – „необусловено, освободено от мисли осъзнаване, отвъд всички идеи, емоции и усещания.“ Тази стояща в основата на цялото съществуване неуловима същност, която прави възможен и животът, и вселената, е отвъд раждане, промяна и изчезване. Това е единствената независеща от нищо реалност, абсолютът(Chit на санскрит). 

Като производни проявления на тази същност, петте елемента съставляващи света, са:

 • Пространство
 • Въздух
 • Огън
 • Вода
 • Земя.

Биологичното съответствие на Въздух се нарича Вата(Vata), това на елемента ОгънПита (Pitta), а биологичният еквивалент на Вода се нарича Кафа (Kapha). Тези три „субстанции“ могат да се разглеждат като основните телесни „течности“ или  енергии в тялото.

Трите Доши

Ако погледнем различните хора около нас, ще забележим, че всички ние не сме просто подобни един на друг. Всеки от нас е различен по най-различни начини както физически, така и психически. Всеки човек притежава уникална конституция, различна от тази на всеки друг човек. Формите и размерите, темпераментите и характерите на хората имат огромни вариации, а те от своя страна повлияват нашето здраве и щастие.

За да получим благополучие в живота и хармонично съжителство, трябва да разбираме нашата собствена, а също и тази на другите същност. Например, един типхрана, която е добра за един човек, може да не е подходяща за друг. Един човек може да получава полза от определени подправки, докато друг може да не е в състояние да ги консумира въобще. Без да разбираме нашата конкретна конституция, можем да загубим здравето си и да развием болести. Едно от големите преимущества на Аюрведа е, че е тя ни помага да разберем всички наши индивидуални способности и специфични особености.

От друга страна обаче, уникалната човешка конституция не е произволна и попада в определена категория. С други думи, наблюдават се общи модели и принципи. Както петте елемента, формиращи света, се срещат в различни и уникални пропорции във външния свят, така и трите основни телесни енергии се срещат в различни комбинации в различните хора.

Специфичната комбинация на телесните енергии определя индивидуалната конституция на човека. Това би могло да се оприличи на ДНК-структурата в западната медицина, което е също уникален за човека „отпечатък.“ Уникалният енергиен баланс на даден индивид, обаче, предопределя не просто спецификата на физическия организъм, но и психическите му наклонности. В този смисъл индивидуалната психо-физична конституция е по-обща от уникалния ДНК код.

Аюрведа не гледа на човека като на ограничен набор от биохимични процеси.Умът не се разглежда просто като функция на мозъка. Също така индивидът не е прост продукт на социални обстоятелства, въпреки че всички тези фактори могат да бъдат важни. За Аюрведа, както беше споменато по-горе, основата на човека е чисто осъзнаване, а тялото е едно от проявленията на тази същност.

И така, трите типа конституции или Доши са:

 • Вата (Vata),
 • Пита (Pitta) и
 • Кафа (Kapha).

Вата. Биологичната енергия, подобна на елемента въздух, се нарича Вата и се отнася до свойствата на вятъра. Вата включва като елемент и пространството, което представлява полето, в което нещо се движи.

Пространствата в главата, ставите и костите служат като контейнери за тази енергия. Вата управлява движението и отговаря за освобождаването на всички импулси, волни или неволни. Проявява се главно чрез работата на мозъка и нервната система. Хора с тази енергия като доминираща са склонни към психически разстройства.

В храносмилателната система, тя се отнася до долната част на корема, специално дебелото черво, където могат да се натрупват газове. Сетивата, които съответстват на въздух и етерни елементи, са допир и слух. Вата е силата, която насочва и ръководи останалите енергии.

Вата позволява ловкост, адаптивност и гъвкавост в действията. Тази сила ни кара да се чувстваме жизнени и ентусиазирани. Тя управлява чувствителността и подвижността в менталната сфера. Вата захранва всички умствени функции от сетивата до подсъзнанието. Това позволява психическата реакция към външни и вътрешни импулси. Главните емоционални смущения при този тип са страхът и безпокойството, които се генерират, когато чувстваме нашата жизнена сила застрашена.

Замисляйки се върху естеството на Вата, няма да е трудно да стигнем до извода, че то я прави лек, студен, сух, груб, подвижен, фин и чист принцип.

Вкусовете, които балансират Вата, по необходимост притежават противоположните на нея качества – сладкия, киселия и соления вкус.

Пита. Биологичната огнена енергия се нарича Пита, което означава “това което готви.” Огънят не може да съществува директно в тялото, но се съдържа в топли или горещи течности като кръвта и храносмилателните сокове. Пита съдържа като вторичен аспект  водата. Пита ръководи преобразуващите функции в тялото и ума, като храносмилане и усвояване, било на храна или идеи. Доминира в храносмилателната система, по-специално в тънкото черво и черния дроб, там, където се намира храносмилателната топлина.

Огънят като сетивност съответства на зрението. Отговаря и за клетъчния метаболизъм. В психически план Пита управлява разума, интелигентността и разбирането, “озаряващия” капацитет на ума. Тази е способността на ума също и да възприема, преценява и различава, тъй като огънят е фокусирана топлина.

Главното емоционално смущение е гневът, който е „пламтящ“, но също ни помага да се защитаваме от външни атаки.

Като съставена от огъня и водните елементи, Пита е лек, остър, горещ, мазен, течен, разпространяващ се и фин принцип.

Сладкият, горчивият и стипчивият вкус на храните притежават обратните на Пита свойства, и следователно я регулират в нормални граници.

Кафа. Биологичният аспект на водата се нарича Кафа, буквално „това, което лепне.“ Като вторичен ефект съдържа елемента земя, която определя очертанията на местата, където е държана – кожата и мускусните мембрани. Кафа е отговорна за формата и веществеността, както и за тежината, слепването и стабилността. Това е течният разтвор, „вътрешния океан“, в който се разпростират другите две енергии. Съставя основното вещество на тялото. Осигурява подходящо смазване, отделяне на секрети и омекотява нервите, ума и сетивата.

Кафа преобладава в телесните тъкани и горната част на тялотостомаха, дробовете и главата, където се натрупва слуз. Отнася се към сетивата за вкус и обоняние, съответстващи на вода и земя.

Кафа управлява чувството, емоцията и способността на ума да се „закотвя“ към определени форми. Придава психическо спокойствие и стабилност, но може да предотврати растежа и разрастването. Желанието и привързаността са основните емоционални дисбаланси при този тип, задържането на ума върху нещата, които могат да претоварят психиката.

Кафа се състои предимно от земни и водни елементи, които я правят тежък, бавен, хладен, мазен, гладък, плътен, мек, стабилен, груб, „мъгляв“ и смътен принцип.

Вкусовете, балансиращи за Кафа, са лютиво, горчиво и стипчиво, защото са противоположни на нея свойства.

 

Аюрведа за кафето

Кафето е било откритo от нищо неподозиращ етиопски козевъд през 15 век.

В нашата култура, пристрастена към стимулация от всякакъв характер, ние се храним с различни ястия всеки ден, но кафето – една от най-мощните и стимулиращи билки в природата – е нещото, което приемаме всеки ден безотказно.

Как Аюрведа гледа за тази любима напитка? Както за повечето неща, Аюрведа счита, че кафето е едновременно лекарство за едни и отрова за други, също в зависимост от ситуацията и моментните условия.

От енергийна гледна точка, кафето е горещо, леко и сухо по качество. Носител е на елементите Въздух и Огън и произвежда стимулиращ ефект върху стомаха. Поради увеличаващите се ефекти върху Вата и Пита, чаша кафе е полезна за балансиране на Кафа-типовете и Кафа условията. Това подпомага:

 • изпразването на стомаха.
 • стимулира жлъчната секреция.
 • намалява апетита.
 • стимулира червата да се задвижват.

Всички тези ефекти са полезни за ленивото и претоварено тяло на Кафа.

Но за тип Вата или Пита, където топлината, лекотата и сухотата вече „съжителстват“ от дълго време, ефектите от кафето могат да доведат до:

 • безпокойство
 • тремор
 • раздразнителност
 • възпаление
 • с течение на времето, болести.

Могат да се развият хронични проблеми, като хормонален дисбаланс и безсъние, които ако не се лекуват, ще възникнат още по-сериозни състояния като артрит и храносмилателна дисфункция.

Ето още няколко неща, които може да не знаете за този течен будилник:

 • Кафето изчерпва жизнената енергия на организма: според Аюрведа кафето кара жизнената енергия в тялото да се движи нагоре и навън, лишавайки по този начин тялото от подхранване. Този поток от енергия, движещ се нагоре, към главата и извън тялото, изпраща нервната система в режим „бий се или бягай“ и винаги създава пост-кофеинов срив, когато тялото се окаже изчерпано от своята жизненост и жива сила.
 • Ако ще пиете кафе, направете го от био съставки, ограничете консумацията си до 1 чаша / ден и само след хранене, никога на гладно. Пийте между 6-10 часа сутринта, през Кафа периода, за да се противопоставите на тежките и мудни качества на тази Доша.
 • Кафето би могло да балансира хората, които имат много Кафа в конституцията си. Признаците на излишък на тази енергия включват задържане на вода, натрупване на тегло, запушване на синусите, липса на мотивация и „общо усещане за мъглявост“. В тези случаи пийте по една чаша дневно. Горещите, сухи, стимулиращи качества на кафето ще компенсират тежките, мокри, мудни качества на вашата Доша.

Пийте кафето си черно. Млякото или сметаната могат да увеличат запушванията, а подсладителите могат да доведат до увеличаване на теглото при Кафа.

 • От друга страна, хората с високо съдържание на Пита трябва да бъдат по-предпазливи. Например, ако някой с висока Пита вече „прегрява“, емоционално или физически, горещите, люти качества на кафето ще повишат още повече тези фактори. В този случай избягвайте кафето.

Ако липсват тези симптоми, при Пита тип трябва да подслаждате кафето си с висококачествен кленов сироп или органична тръстикова захар, но пропуснете крема, за да противодействате на киселинните качества на напитката. Може да приемате максимум една чаша дневно.

 • Ако имате симптоми на излишък на Вата, като дехидратация, суха коса, суха кожа, запек, безсъние, лоша памет, безпокойство, ако се чувствате разпръснати или разсеяни, то кафето ще влоши тези симптоми. Ако не изпитвате изброените по-горе симптоми и сте Вата тип, пригответе кафето си кремообразно и сладко, защото така то ще има стабилизиращ, подхранващ ефект върху вашата система. Не превишавайте една чаша на ден.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *