• En
  • BG
  • Ru
  • De
  • Fr

Традиционните аюрведа ястия от Индия

Традиционните аюрведа ястия от Индия
Традиционните аюрведа ястия от Индия

Аюрведа е холистичната наука на лечителите от Древна Индия. Позната от хиляди години, тя се изразява освен в лечение, и в активна превенция на всички болести. Това основно става чрез оптимизирането на нашето меню. 

Все пак храната е нашият основен източник на живот. Същевременно, тъкмо чрез нея в тялото ни навлизат и рушащите го вещества (ама)

Според древното индийско знание всеки има свой индивидуален крехък баланс и всички болести са причинени от неговото нарушаване. Именно затова и тяхното лечение неизменно е свързано със спазването на благоприятен режим на ядене

Но аюрведа не е сборник от диети – напротив, тя е начин да се наслаждаваме на яденето без притеснения. Поради тези причини тя набира последователи и на запад.

Традиционните аюрведа ястия от Индия

Истински виртуозните индийски готвачи знаят как да приготвят храната в унисон с всички правила на аюрведа. Голяма част от рецептите обаче са си достатъчно лесни, за да опитаме да ги приготвим и сами вкъщи. Вижте как можете да прибавите към своя режим някои от тези чудесни ястия.

Както много други неща обаче, към храната в аюрведическата кухня трябва да се подхожда сериозно. Балансът е важен, затова не бива да прекаляваме с онези храни, които са вредни за нас. А кои са те зависи от нашата индивидуална конституция. Според аюрведа тя се определя от доминиращата жизнена енергия у нас – кафа (капха), пита или вата. 

Преди да изберете своето ежедневно меню, информирайте се относно своята собствена природа.

Традиционните аюрведа ястия от Индия

Разбирането за различните храни в аюрведа е комплексно. Те се определят от различните си свойства като вкус (на санскрит “раса”), послевкус след смилане (випака), както и ефект (виря). Вкусът на свой ред е съчетание от различните елементи (вода, огън, земя, въздух). Затова и те взаимодействат по своеобразен начин с нас, тъй като ние сме изградени от определени елементи

Например, за кафа доша, уравновесяващо действат лютите, стипчивите, горчивите храни, докато за вата се препоръчват киселите, сладки, изразено солени неща. Пита доша консумира сладки, горчиви и стипчиви на вкус продукти. От значение е дори температурата на сервиране!

Действието на храната трябва да се опознае, за да можем да избираме най-подходящата за нас. Не бива да ядем дори най-качествените неща, ако те не са добър избор за нашия организъм, климата на мястото, където живеем и т. н. Споделяме с вас няколко от нашите съвети за здравословно хранене в унисон с повелите на аюрведа.

 

Хранителни продукти, характерни за аюрведа

Поради тропическия климат на страната индийците, разбира се, са имали достъп до екзотични продукти, за които може би ние само сме си мечтали да можем да отглеждаме в градината си. Благодарение на развитието на глобалния пазар вече и ние можем да си набавяме благодатни плодове, зеленчуци, зърно и други продукти от Индия.

  • Противно на това, което може би си мислим на прима виста, аюрведа не забранява мазните храни. Напротив – те трябва също да присъстват в необходимите количества, за да бъдем здрави. Гхи е една от основните храни за хората, които се занимават с аюрведа. Иначе казано, това е пречистено масло. То е в пъти по-полезно от обикновеното масло и може да се използва за приготвянето на десетки вкусотии. 

Гхи действа успокояващо на всички доши, когато не прекаляваме с него. Ако имаме лесно раздразнима кафа доша, трябва да внимаваме особено с него. Ако се налага, заменете го с растителни продукти.

  • Млечни продукти – ние сме свикнали да консумираме млечни продукти всеки ден. В аюрведа обаче не е точно така. Хората, които имат склонност към повишаване на нивата на кафа доша, например, трябва да не прекаляват, а понякога изобщо да избягват техния прием. За повечето хора с изявена вата или пита доша краве млякото може да е много полезно. 

В аюрведа са разработени различни методологии, които могат да ни помогнат да преценим дали е редно да се храним с мляко и производните му. В Индия има следното своеобразно правило – да не се консумира кисело мляко вечер. Това се дължи най-вече на факта, че то е доста мазно. За да се подсилят положителните качества на киселото мляко, към него се прибавят облагородяващи съставки като масло гхи, мед и др.

  • Месо – в Индия традиционно процентът на вегетарианците е много по-висок, отколкото в други държави. Обикновено ако се консумира месо, аюрведа препоръчва то да се неутрализира със съответната противоотрова. За целта може да се използва, например, лют червен пипер.
  • Яйца – те също не се смятат за изцяло безвредни. Като антидот за яйца в аюрведа могат да се използват подправки като куркума, кориандър, а също и лук. Звучи като изключително вкусен омлет, нали така?
  • Мед – мъдростта на аюрведа още от векове е прозряла чудесните качества на пчелния мед. Той се използва в редица ястия, десерти, а също и лекарства, козметични помади и други. Медът е богат източник на енергия, а има и добър ефект върху всички доши, затова няма нужда да се притеснявате да го хапвате в умерени количества.
  • Чесън – също както в нашата народна медицина, и аюрведическата традиция е поставила на пиедестал чесъна. И има защо да бъде така – той помага за повишаването на имунитета, като същевременно потиска холестерола. В аюрведа се използва и за превенция и лечение на сърдечно-съдови състояния.

 

Основни ястия

  • Китчари (също наричано китчади и китчди) – в буквален превод, това означава “смес”. Приготвя се от поне две, понякога три вида боб или ориз. Прибавят се зеленчуци.

    Съчетанието може да бъде, например, между боб мунг и друга зърнена култура, например ориз, може да се използва и леща. Традиционно се овкусява с микс от индийски подправки като кимион, чили, дълъг пипер, куркума, кориандър и т. н. Китчари е подходяща храна, когато искаме да детоксикираме.

Традиционните аюрведа ястия от Индия

  • Мунг дал – далът в индийската кухня е супа, която може да бъде направена от всякакви зърнени култури, които не се нуждаят от предварително накисване. Дал може да се прави от леща, нахут и др. Прочутият мунг дал се прави от едноименния боб мунг. Макар че принадлежи към семейство бобови, тази култура е значително по-лека за стомаха.

Внимание! Хората с предоминантна вата доша, склонна към дисбаланс, трябва да избягват приемането на храни от рода на боба, също както и на картофите.

  • Червена леща – тя вече е набрала много почитатели и у нас благодарение на това, че се приготвя значително по-бързо от кафявата, която се отглежда традиционно по нашите земи. Имайте предвид, че разликата между българските и индийските рецепти за леща основно е в подправките, които използваме.
    Интересното е, че индийските готвачи понякога слагат канела в лещата. Това я прави дори още по-полезна, особено за хората с изявена кафа доша. Автентични аюрведа подправки се намират трудно, но интересът към тях е все по-голям. Добре приготвената червена леща (дал, яхния или пюре) също може да се използва за детоксикиращ режим.

Традиционните аюрведа ястия от Индия

  • Нахут – още една зърнена култура, почитана в аюрведа. Той не се храносмила толкова светкавично, колкото боба мунг или червената леща. Несъмнено обаче някои от най-божествените безвредни храни, които познаваме, се правят от него. От нахут можем да си приготвим, например, вкусни безмесни кюфтенца.

    В зависимост от това дали е добре за вашата лична конституция да консумирате млечни продукти, можете да гарнирате с малко сос или само лимон за свежест. Ако сте почитатели на хумуса, пригответе го с микс от аюрведични подправки и се наслаждавайте на ароматния и богат вкус. Можете да го гарнирате с резенчета червена пиперка.

Ястията в аюрведа имат чудесно въздействие върху храносмилането. Те не натоварват чревния тракт или отделителната система, не трупат токсини, дори обратното – помагат ни да се отървем от тях.

 

Десерти

Първоначално повечето хора се учудват, че в аюрведа дори има толкова рецепти за сладки неща. Разбира се, че има! Все пак правилното хранене не съдържа само и единствено солена храна.

В противен случай организмът ни започва да гладува и да се затормозява. Най-лесният начин да изпаднем в йо-йо ефект е да прекалим с фанатизма при диетата.

Особена нужда от сладко имат хората, които според класификацията на човешките енергии в аюрведа имат преобладаваща вата доша. 

Ето някои примери за чудесни сладости от кухнята на аюрведа:

  • Мунг дал халва – кой би предположил, че може да се приготви десерт от бобова култура!Захаросан сух джинджифил с канела
  • Оризов пудинг
  • Плодове – имайте предвид обаче, че бананите и крушите повишават кафа дошата, а хапването на пъпеш и диня предизвиква задържане на вода в организма.
  • Сушени плодове – макар, че звучат като чудесна естествена алтернатива на изкуствените сладки неща, добре е да избягваме сушените плодове, когато се борим с излишък на вата доша.

Традиционните аюрведа ястия от Индия

Напитки и чудодейни отвари

  • Бадемово мляко, подправено с малко кардамон и няколко нишки шафран ще ви помогне да спите по-добре.
  • Кафето не се радва на особена почит в аюрведа. Наред с алкохолните напитки, то е смятано за прекомерен стимулант, който ни изтощава. За да неутрализираме негативните му ефекти, можем да добавим малко настъргано индийско орехче към сутрешната си чашка.
  • За сметка на това, има широка гама от аюрведични чайове, сред които можем да изберем най-харесвания от нас.

Аюрведа забранява приема на неподходящи храни, а като такива в нея се разпознават и тези продукти, които ние самите не харесваме и не искаме да приемаме. Помнете, че неправилните храни имат склонност да се натрупват в тялото и да създават блокажи.

Колкото повече се движите и упражнявате, можете спокойно да приемате разнообразието от всички тези в храни, независимо от конкретиката на вашата енергийна конституция, естествено – в умерени количества.

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

пелени за бебепелени за бебе

© 2014-2020 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.