FB PIXEL

Аюрведични полезни рецепти с невероятен вкус

19.01.2021

Всички сме чували поговорката „ти си това, което ядеш“. Според древната индийска наука за здраве и дълъг живот Аюрведа, тя звучи малко по-различно. Основата на аюрведичното хранене е, че ние сме резултат не само от това, което ядем, но кога, как и защо се храним.

Аюрведае балансиран подход към храненето, който предполага да се храним внимателно, здравословно и с благодарност. Храната ни трябва да бъде прясна, смилаема, приготвена с грижа и любов и задоволяваща всичките ни сетива. Трябва да ядем разнообразни храни и подправки, които са визуално привлекателни и ароматни.

Аюрведични полезни рецепти с невероятен вкус

Принципи на храненето според Аюрведа

Според древната холистична система Аюрведа, храната и билките са категоризирани по техните качества, вкусове, как те влияят на нашите комбинации от ум-тяло и как хармонизират трите доши – Вата, Пита и Кафа. Аюрведа разпознава шест вкуса и вярва, че трябва да имаме всички тези вкусове в нашата диета всеки ден.

Шестте вкуса са:

  • сладък
  • кисел
  • солен
  • остър
  • горчив
  • стипчив.

Всеки вкус има качества, които или ще увеличат, или ще намалят дошите.

Сладкото е тежко, киселото е влажно, соленото е топло, горчивото е студено, острият вкус е горещ, а стипчивият е сух. Храни с качества, подобни на дошата, ще я увеличат, докато храната с качества, противоположни на дошата, ще я намалят и ние трябва да се стремим към баланс.

Аюрведа също така предписва да се ядат тези вкусове в определен ред, от сладък до стипчив. Това означава да се яде първо сладкото, за да се чувствате доволни и да усвоите храната правилно. Липсата на всички 6 вкуса може да доведе до глад, наддаване на тегло, липса на енергия и заболяване.

Аюрведа ни насърчава да се храним внимателно, сезонно, органично и здравословно. Начинът, по който ядем и се отнасяме към храната може да бъде отразен и в други аспекти от живота ни.

Ако храната ни е изпълнена с жизнена сила, ще имаме здравето и енергията, необходими за пълноценен живот. Когато ядем балансирани ястия с внимание и благодарност, ние настройваме телата си за оптимално здраве.

Човек се храни с всичките си сетива и затова пълноценното хранене включва разнообразни вкусове, цветове, форми и аромати. Ако човек яде храна, която не му носи удоволствие, това ще му навреди.

Аюрведични полезни рецепти с невероятен вкус

Ако искате да започнете да се храните според Аюрведа, започнете с някои вкусни рецепти за салати, като например салата от киноа, див ориз с червено цвекло, ориз от карфиол или запечена круша с кардамон. Ако пък предпочитате да стратирате с малки крачки, можете да обърнете внимание на полезните аюрведични билки и подправки, които също са важен компонент и могат да се добавят ежедневно към вашите ястия или смутита. Смята се, че те предпазват тялото ви от болести и носят различни ползи за здравето, включително подобрено храносмилане и психично здраве.

10 полезни храни според Аюрведа

Като цяло храната според Аюрведа е разнообразна. Препоръчва се повече консумация на полезни сезонни продукти. Делът на различните видове храни в дневното меню зависи в голяма степен от типа доша.

Ето и 10 полезни продукта, които трябва да присъстват в храненето:

  • зърнени храни, особено полезна е покълналата пшеница;
  • бобови храни – боб, леща, нахут;
  • плодове – пресни и сушени
  • зеленчуци
  • млечни продукти
  • мед
  • ядки – лешници, бадеми, орехи и др.
  • риба
  • яйца
  • пълнозърнест хляб

Много е важно как се съчетават храните. Има неподходящи комбинации, които трябва да се избягват като зърнени храни с плодове или бобови с яйца, сирене, риба, мляко, плодове и месо. Плодовете и медът е добре да се консумират отделно от други продукти с малки изключения като фурми с мляко например.

Рецепти според Аюрведа, които можем да приготвим у дома

Менюто на Аюрведа трябва да отчита, че храната трябва да е прясна и екологична. Не е препоръчително да се яде храна, която е престояла след готвене повече от 2-3 часа и частично е влошена.

Не се препоръчва също да затопляте храната два пъти и да я използвате твърде гореща. Колкото по-лека е храната, толкова по-добре тялото ще я усвои. Аюрведичното меню препоръчва да се даде предпочитание на храната, която човек яде от детството и която му е позната.

Аюрведични полезни рецепти с невероятен вкус

Освен от типа доша, храната зависи и от това дали се консумира на закуска, обяд или вечеря. За закуска са подходящи плодовете, които могат да се консумират пресни, като плодова салата, печени или под формата на смутита.

Изборът на плодове е голям:

  • ябълки
  • круши
  • киви
  • манго
  • праскови
  • къпини
  • боровинки
  • касис
  • фурми
  • стафиди
  • сушени сливи
  • кайсии и др.

За закуска се използват и ферментирали млечни продукти:

  • извара
  • сирена
  • кисело мляко

За обяд можете да ядете всичко в разумни граници: зърнени храни, бобови растения, млечни продукти и зеленчуци под всякаква форма. Задушените или пресните зеленчуци са най-подходящи за вечеря. Задушено цвекло, моркови, тиква, тиквички, броколи, карфиол, чушки и други зеленчуци са чудесни варианти.

При готвенето често се използва Гхи– това е разтопено по специален начин краве масло. След термичната обработка за пречистване, продуктът вече няма характеристиките на животинска мазнина. Специфичната преработка правят Гхи най-универсалното от всичките многобройни лечебни масла, използвани в Аюрведа.

Аюрведични полезни рецепти с невероятен вкус

Много важно е да се ползват основно сезонни продукти. За да спазваме принципите на Аюрведа е най-добре да приготвяме храната в домашни условия. Това може да направи всеки, защото рецептите за храна, според принципите на Аюрведа, не са сложни, а повечето продукти са напълно достъпни.

Ето и някои полезни рецепти за вашето дневно меню:

Плодова салата

Продукти:

  • По 1 бр. ябълка, портокал, банан, киви.
  • Шепа грозде без семки или нар
  • Мед или кисело мляко

Начин на приготвяне:

Нарежете плодовете на големи кубчета, а банана на кръгчета. Разбъркайте плодовете и залейте с мед или кисело мляко.

Печени ябълки

Продукти:

  • 2-3 бр. ябълки
  • стафиди
  • Ядки
  • Заквасена сметана по желание
  • мед на вкус
  • Масло за намазване на формата

Начин на приготвяне:

Обелете 2-3 ябълки и ги нарежете на кубчета. Поставете в съд за печене, предварително намазан с растително масло или пречистено масло гхи. Добавете сушени плодове и ядки, залейте по желание със заквасена сметана. Печете във фурна, загрята до 180 градуса за 30 минути. Оставете леко да се охлади, след това залейте с мед.

Кичари

Продукти:

  • 200 г ориз басмати
  • 200 г боб мунг
  • 1 супена лъжица пречистено масло гхи
  • 6 чаши вода (1200 мл)

Подправки: настърган джинджифил, куркума, канела, кардамон, черен пипер, дафинов лист, сол, кориандър

Начин на приготвяне:

Накиснете ориза и боб мунг във вода за една нощ или поне за 4 часа. Загрейте голяма тенджера с дебели стени, добавете гхи и запържете в нея супена лъжица смлян джинджифил, два дафинови листа и останалите подправки. Запържете подправките за 1-2 минути.

Добавете измития ориз и боб мунг, посолете и разбъркайте. Налейте вода, оставете да заври, след това намалете огъня и варете, докато бобът омекне и докато водата се изпари напълно. Поръсете готовото ястие с накълцан магданоз или кориандър или магданоз.

Аюрведични полезни рецепти с невероятен вкус

 

Рататуй

Продукти:

  • 2 домата
  • 2 патладжана
  • 2 тиквички
  • 2 чушки
  • 100 мл. растително масло
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете всички зеленчуци на филийки. Поставете продуктите в съд за печене като ги редите един по един, добавете олио, поръсете с подправки. По желание може да сложите и настъргано сирене. Печете във фурната за 30 минути. Поръсете подправки върху готовото ястие.

Аюрведични полезни рецепти с невероятен вкус

Зеленчукова яхния с тиква

  • 500 г тиква
  • Целина
  • 1 морков
  • 1 домат
  • 50 мл. растително масло
  • Подправки на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете всички зеленчуци на големи кубчета, поставете в съд за печене, добавете подправки, сол на вкус, залейте с растително масло и разбъркайте. Сложете в предварително загрята фурна или бавен котлон за 30-40 минути, докато се приготви напълно.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *