FB PIXEL

Лечение на ревматизъм и ревматоиден артрит с Аюрведа

19.07.2019

Проявления на ревматоидния артрит и ревматизма

Ревматоидният артрит и ревматизмът са автоимунни заболявания, при които се засягат ставите и други органи. Особеното при автоимунните заболявания е, че телесните тъкани по грешка се атакуват от собствената си имунна система. При развитието на ревматоидния артрит ставите са хронично възпалени, а възпаленията могат да обхванат околоставните зони, а също и други телесни органи. Първоначално се засягат фалангите на пръстите на ръката, обикновено към краката се преминава на по-късен етап. 

Сутрин пациентите чувстват скованост на пръстите, не могат да ги разгънат и имат проблем с четката за зъби, със сресването, връзването на обувките и т.н. Според степента на заболяването, продължителността на това сковаване може да е от тридсетина минути до час, половин денонощие и постоянно сковаване през целия ден. Ставите са подути, но не много, кожата в зоната е затоплена. 

Болката се появява първо при движение, но с развитие на болестта ставите стават болезнени и в покой, започват да се деформират, получават се специфични възли. Болките може да са по ставите на пръстите, китките, лактите, глезените, коленете. 

Обикновено пациентите отслабват, температурата е 37-39 градуса, като се вдига вечер и нощем. Появяват се мускулни болки и слабост. Ревматоидният артрит може да е съпроводен с разширен далак, плеврит, лимфни възли, миокардит и др. 

В основата на заболяването на ставите е загуба на калций, разрушаване на тъканите и изменения при хрущялите, поради което се увеличава триенето и подвижността се ограничава. Смята се, че се провокира от бактерии и вируси. Западната медицина го лекува с медикаменти за облекчаване на възпаленията и болката, които са бързо действащи и бавно действащи, които възпират имунната атака и заболяването.

Ревматизмът е възпалително заболяване, което засяга ставите, нервната система, сърцето, бъбреците и др. Болестта може да се развие от стрептококови инфекции и наследственост. Западната медицина използва:

  • противовъзпалителни и аналгетични лекарства-  диклофенак, аспирин, индометацин
  • антибиотици, например ампицилин или пеницилин
  • за въздействие на имунната реакция
  • лекарства според другите възпалени органи, ако има такива

Могат да се използват и медицинска електрофореза, инфрачервено лъчение и др.

Ревматизъм и Ревматоиден артрит

Аюрведа лечение на ревматоидния артрит

Аюрведа свързва ревматоитния артрит основно с излизането от баланс на две от трите енергии на човека –  Пита и Вата. Пита е Дошата на метаболизма – отговаря за храносмилането и всички процеси на трансформации за обмяната на веществата. Затова тази биологична същност се свързва с елемента огън и съответстващите му характеристики.  Когато храносмилателният огън е влошен от неправилно хранене и заседнал живот, в тялото се натрупват токсини /Ама/, които освен до увреждания на клетките и тъканите, водят и до възпаления. 

В случая с ревматоидния артрит те засягат конкретно ставите. Освен да се намали Ама чрез подобряване на храносмилателния огън, трябва да се успокои Вата – енергията на движението, за се намали циркулацията на Ама в телесните канали и концентрацията на токсините в ставите. Като причина за заболяването обаче може да са и отклонения при Кафа дошата

Лечението се провежда чрез хранителен режим, билки, както и масла за обливане и специализирани масажи. Традиционно се прилага и Панчакарма терапията, която е вътрешно и мощно освобождаване от токсини чрез природни  слабителни и очистителни средства, както и практики от йога. 

Необходим е също и цялостен дневен режим на почивка и движение, степен и форма на натоварване. Средствата и начините за Аюрведа лечение на ревматоидния артрит са многообразни. Те обаче не се прилагат “по принцип”, а от тях винаги се подбира строго индивидуален комплекс според състоянието на пациента. В се пак, най-общо в храненето се налага постене с по-лека, полутвърда храна. 

Повишава се консумация на боб, ечемично брашно, зелен грах. Не се консумират едновременно несъвместими храни – например заедно мляко и риба, палмова захар с млякото и т.н. Спират се мазните, тежки храни. Използват се  мед, семена от кимион, целина, чесън, сух джинджифилов корен, рациново масло. За подобряване на храносмилателния огън може в равни количества да се смесят на прах сух джинджифил с дълги чушки и от сместа да се взема по лъжичка с топла вода два пъти дневно. 

Могат да се правят сухи горещи компреси на болезнените зони с пясък, увит в кърпа, за намаляване на подуването и болката. Прилагат се и влажни топли компреси, топла вана, парна баня.

Лекуване на Ревматизъм и Ревматоиден артрит

Аюрведа лечение на ревматизъм

Аюрведа лекува ревматизма с методите, които се използват при ревматоидния артрит – хранителна диета, лечебни средства от природата, йога, дневен режим. Трябва да се консумират диетични, леки зърнени храни, да се изключат пържените, студените, киселите, изварата, бобът. 

Храната трябва да е прясна – при престояване само три часа, тя вече губи свойствата си и е вредна за енергийния баланс в тялото. За вътрешна употреба може да се пие чай от листата на касис, лимон, малини, също сокове – например от червена боровинка с мед. Полезни са и дините.

При лечение на ревматизъм широко се използват рецепти за препарати, съдържащи гугулу – дървесен сок /смола/, който в Индия се използва от хилядолетия за лечение при ставни болки, възпаления, кожни проблеми, висок холестерол, затлъстяване, детоксикация и др. С многобройните си съставки екстратът има силен противовъзпалителен и антиартритичен ефект. 

Mahayogoradzh Guggul или Yogoradzh Guggul могат да се пият с гореща вода два пъти дневно по две таблетки. Външно на проблемните зони може да се прилагат Amavatahari Taila или Kottunchukadi taila, но това трябва да е внимателно и е да е след консулт с лекаря.

При лечението се изпълняват  определени упражнения с подбрана от лекаря натовареност, трябва да се избягва сънят през деня, пиенето на студена вода, студената баня и излагането на вятър и студено време. При къпането водата трябва да е топла, а почистващите и козметични средства да са само растителни, без обработки с неорганични химикали. Може например да се използва отвара от пъпките на борови листа или черен касис. Има многобройни йога упражнения, които помагат срещу болките и възпаленията при ревматизма, но методът на мантрата е върховен според Аюрведа. За топлите компреси за облекчаване на болките в ставните е подходящ овесът – изсипва се в кърпа и се оставя да заври във вода. След това се изцежда и докато е горещо, се поставя на болезнените зони. За компреса може да се използват и картофи, прясно настъргани.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *