FB PIXEL

Какво е широ дара масаж?

08.01.2020

В края на лятото често откриваме, че тялото ни е изпълнено с натрупана умора и токсини, които ни карат да се чувстваме като с изхабена батерия. Добре е да погледнем на тази ситуация сериозно, защото подобни дисбаланси могат да имат негативно влияние не само на външния вид и свежестта на нашата кожа или теглото ни, но също и на здравословното ни състояние. Затова трябва своевременно да се погрижим да изчистим тези затормозяващи фактори, преди да е настъпил зимният сезон.

 

Най-ефикасният начини да постигнем това е, като се отдадем на специализирана грижа, черпеща вдъхновение от Изтока и преминала теста на хилядолетията. Един от най-подходящите масажи в индийската медицинска наука аюрведа е широ дара. Тази терапия е много щадяща и в същото време изключително мощна, тъй като влияе директно върху нашата централна ни нервна система и оказва много добро влияние върху кръвообращението на главата.

широ дара масаж

 

Какво е широ дара и защо е важен?

 

Широ дара (или широ дхара) масажът е част от панчакарма и дхара терапиите в аюрведа. Терминът произлиза от древните санскритски корени “широ” и “дхара”, които означават съответно “глава” и “течение, поток”. Това е един от най-древните аюрведически методи, използвани за профилактиката и лечението на множество състояния, които и днес са обект на интерес и от страна на съвременната класическа медицина в Западния свят. Изразява се в нежен масаж на скалпа, който се извършва с помощта на затоплени лечебни масла, изливащи се върху челото.

 

Пространството между очите е един изключително силен енергиен център, от чиято добра поддръжка зависят балансът и благоденствието на цялото ни същество както във физически, така и в духовен аспект. Именно тази част от тялото е смятана от мъдреците на Древна Индия за зоната, в която се намира третото око или така наречената Аджна чакра, а изливането на затоплени лечебни масла има и своята роля от гледна точка на вибрацията, която се създава под напрежението от тънката струя върху челото и се насочва към синусите.

 

След като изтече маслото, с остатъците от него се прави нежен масаж на челото на пациента. В края на сесията маслото, което не е попило, се избърсва с памучна кърпа или салфетка и се прави релаксация.

 

Подбор на съставките за терапията

широ дара масаж

 

За приготвянето на сместа за широ дара се използват изцяло натурални съставки. В сместа влизат различни билкови масла, кокосово мляко, данямлам, пречистено масло (гхи) и други. Така приготвено, маслото се претопля до малко над телесната температура, за да бъде топло на усет.

 

Важна предпоставка за подбора на маслата и билките за терапията е това какво е състоянието на дошите в нашия организъм и какво е тяхното балансирано съотношение. Широ дара масажът е особено полезен за хората с развита пита или вата доша, както и тези от смесените типове пита вата и вата пита. Останалите типове конституция е добре да се посъветват с аюрведа терапевт, преди да преминат към широ дара.

 

Едва след като е определена предиспозицията при съответния човек и маслото е вече претоплено, се пристъпва към същинската част на масажа. По принцип широ дара може да се прилага при хора с всякаква конституция, но имайте предвид, че натиск се прилага в определени области от челото, в зависимост от това коя доша или група доши преобладават в конкретния случай. От особено голямо значение е да се подложим на широ дара масажа при специалист, за да сме сигурни, че няма да нарушим естествената хармония.

 

За какво е полезен този масаж?

широ дара масаж

 

Научни изследвания в Индия потвърждават благоприятното въздействие на широ дара терапията върху заболявания от типа на хроничен ринит, синузит, проблеми със слуха, зрението и съня, вертиго, както и неврологични разстройства, мигрена, кожни болести като псориазис.

 

Масажът е доказано ефикасен при пациенти с пристъпи на тревожност, посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и депресия. Като чудесен страничен ефект от широ дара се изострят всичките ни сетива, пробужда се интуицията ни и се подобряват паметта ни и способността да се съсредоточаваме.

 

Провеждани са изследвания, които доказват ефективността на широ дара като съпътстващо лечение при деца, страдащи от хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието. Аюрведичният подход при лечението на този синдром включва комплексна терапия, включваща освен широ дара и други масажни техники, също и йога и хранителна диета.

 

Широ дара терапията ни помага да се отървем от излишните токсини и да събудим вътрешния огън в нас, който задвижва процесите на метаболизма. Това е колкото лечение на редица различни болести, толкова и добра профилактика за всички тях и още много други. Това е също така прекрасен начин да балансираме цялото си тяло на прага на новия сезон или поне веднъж годишно.

 

Продължителност

широ дара масаж

 

Масажът се прави за предпочитане през сутрешните часове и продължава средно около час – час и половина. След това е силно необходимо да внимаваме, като се изправяме. На първо време може би не е добра идея да бързаме да ставаме веднага.

 

По-добре е да направим кратка водена релаксация или просто да си починем със затворени очи в легнало положение. Тази фаза може да продължи между 15 и 30 минути.

 

Топла вана ще ви се отрази чудесно, но внимавайте много да не се излагате на ниски температури или студено въздушно течение в следващите няколко часа. Повечето аюрведа терапевти след широ дара правят лек масаж на главата, врата, раменете и плешките.

 

В аюрведа лекарите обикновено предписват широ дара да се провежда на всекидневни сесии в продължение на около 7 – 14 дни. При някои от по-тежките случаи обаче може да се наложи и по-дълъг курс на лечение.

 

Какво трябва да имаме предвид, когато се подлагаме на широ дара?

 

Има определени фактори, които трябва да съпътстват широ дара терапията, най-вече защото в противен случай компрометираме нейния качествен ефект. Преди, по време и след като се подлагаме на курс на лечение с широ дара, например, е препоръчително да се избягва всякакъв прием на кофеин, както и на енергийни и всякакви газирани напитки. Вместо това, приемайте обилни количества прясно изцеден плодов сок. Топлата вода и топлите напитки като цяло са за предпочитане пред студените.

 

Когато се подлагаме на широ дара, не бива нито за секунда да забравяме, че това не е просто масаж и със сигурност не трябва да го разглеждаме като поредната козметична процедура въпреки неговото видимо разкрасяващото и подмладяващо действие върху нашия външен вид. Това на първо място е една цялостна терапия, затова и важно за нейната ефективност е да спазваме определена дисциплина на живот, спане, хранене, както и спиритуални занимания.

 

Странични ефекти, предпазни мерки и противопоказания при широ дара

 

Преди да се подложите на широ дара, дискутирайте съставките, които ще бъдат използвани, за да сте сигурни, че няма непредвидено да проявите алергична реакция към някоя от тях.

 

Този масаж почти никога не дава странични ефекти. Въпреки това жените не бива да се подлагат на него, както впрочем и на никакви дара (дхара) терапии през последния триместър на бременността.

 

Хората, които имат скорошни и незараснали травми в областта на черепа, също трябва да избягват подобен вид терапии поради риск от усложнения. Ако имате температура, или пък сте проявили симптоми на треска или дехидратация в последната седмица преди насрочения час за широ дара масаж, е най-добре да го отложите, докато здравето ви отново се балансира.

 

Същото условие се отнася и за повечето случаи на остри заболявания като грип, настинка и усложненията от тях, стомашно-чревни неразположения и много други. Консултирайте се с терапевтите, преди да започнете, за това кога е най-подходящият момент за широ дара сесия.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *