FB PIXEL

Вечерна иглика в Аюрведата

16.01.2023

Какво представлява вечерната иглика?

Билката, която е особено популярна сред жените, се нарича Вечерната иглика. Те е известна от далечни времена, заради своите благоприятни въздействия върху човешкото здраве и най-вече по отношение ползите й за разрешаване на женските болести.

Растението се отличава с красиви жълти цветове. Тъй като те се разтварят само през тъмната част от денонощието, билката е популярна с наименованието си Вечерна иглика. Тя обаче се нарича още Нощна свещ, Вечерна роза и Върболика.

Вечерна иглика в Аюрведата

В Анадола древните лечители пък я сочели за кралската билка, с която се лекуват различни болести. Вечерната иглика е известно, че се е ползвала от индианците и в Китай. Билката Вечерна иглика в Аюрведата също намира широко приложение. 

Смята се, че в Европа е донесена от Америка преди няколко хилядолетия. Отначало я отглеждали на Стария континент като декоративно растение, след което тя станала популярна със своите лечебни свойства. За целта семената на растението се стриват и се извлича маслото като лечебно средство.

Растението не е капризно и вирее успешно на топъл и умерен климат. Използват се не само семената му, но също така листата, стъблата и корените му.

Какво трябва да знаем за състава?

Съставът на Вечерната иглика е ключът към нейната широка приложимост за лечение и възстановяване на човешкия организъм. 

Лечебните качества на билката и в маслото от вечерна са в резултат на нейните активни съставки, сред които са:

 • гама линоленова киселина gla 
 • омега 6 мастните киселини 
 • мастни киселини 
 • витамините В6 и Е 
 • линоловата киселина 
 • минерали 
 • алифатни алкохоли 
 • стерини полифеноли

Благодарение на всички тях редица болести и неприятни състояния се преодоляват с масло от вечерна иглика.

Вечерна иглика в Аюрведата

Какви ползи има за организма?

Ползите на маслото от вечерна иглика са признати и научно обосновани в резултат на редица медицински изследвания. Известно е, че то е с благотворен ефект за укрепване на общия имунитет на човека, има свойството също така да понижава нивата на лошия холестерол за сметка на добрия. 

Много често се препоръчва като алтернативно природно средство за лечение на астма, кашлица и други проблеми на дихателната система. Не по-малко добри са отзивите при лечение на кожни болести като екземи, раздразнения и рани.

Сред масовите приложения на на масло от вечерна иглика е използването му при проблеми със сърцето. Затова се прилага за нормализиране на кръвното налягане, регулиране на пулса и сърдечния ритъм.

При диабетно болните също се наблюдава подобрение след прием на вечерна иглика. Причината е, че билката е мощно средство за ускоряване на метаболизма, обмяната на веществата и помага за преодоляване на критичните нива на кръвната захар. 

Това нарежда маслото от вечерна иглика сред натуралните продукти в борбата с наднорменото тегло. Счита се, че при използване в комбинация с подходящ хранителен режим, води до добри резултати в процеса на здравословното отслабване.

Различни състояния на опорно-двигателната система, както и рискът от остеопороза, могат да се повлияят положително от вечерната иглика. Тайната е в състава й и наличието на гама линоленова киселина. 

Тя е тази, която помага за усвояването на един от основните минерали калций. А той е основно средство за укрепване на костите и за намаляване на риска от остеопороза. 

Вечерна иглика в Аюрведата

Маслото от вечерна иглика е най-вече разпространено като средство за съхранение на женското здраве. Масово се използва за облекчаване неприятните симптоми по време на предменструален синдром и менопауза. 

Това най-вече са познатите на всички дами:

 • главоболие 
 • мигрена 
 • отпадналост 
 • болки в корема 
 • горещи вълни 
 • отпадналост 
 • депресивни състояние 
 • нарушен сън 
 • кожни проблеми и други

Вечерната иглика е добро средство и при репродуктивни смущения. Растението се смята за стимулатор на фертилността при жените.

Като цяло билката се предписва за лечение на поликистозни яйчници, миома, различни смущения на месечния цикъл, за симптомите на предменопаузата и последващата я менопауза.  

Как се прилагане маслото от вечерна иглика?

Маслото от вечерна иглика основно се предлага под формата на капсули. Преди самата му употреба е необходимо да се обсъди с лекар-специалист конкретност състояние, за което то ще се прилага. 

Той е компетентен да определи продължителността и дозата на прием. В общия случай се препоръчително вечерната иглика да се приема преди храна сутрин и вечер. Дневната доза обаче не бива да превишава 2000 милиграма на денонощие.  

Установено е в резултат на тестове, че няма опасност от употребата на растителния продукт, ако се спазват препоръките на специалистите.

При някои хора е възможно да се появят странични ефекти. Те са характерни при свръхчувствителност на организма към някоя от основните съставки на билката. В други случай неприятното въздействие може да е следствие от комбинация на натуралния продукт с други медикаменти.

С особено внимание трябва да са жените, които са бременни и кърмачки. Това важи и за малките деца.

Как и защо се използва вечерната иглика в Аюрведата?

Маслото от вечерна иглика се приема за продукт от естествен произход. В индийската медицина изцяло са приложими натурални средства за възстановяване на енергийния баланс на организма. 

В Аюрведа маслото от вечерна иглика е средство при сърдечно-съдови проблеми, болести на кожата, хормонални смущения и много други състояния. Освен като хранителна добавка, продуктът се използва под формата на масло за лечебни масажи и възстановителни терапии.  

В Аюрведа това масло е прието като основен тоник за укрепване на сърцето, мозъка и здравето на жените.  

Заключение

Защо е така широко приложима билката Вечерна иглика?

Ползите от маслото от вечерна иглика са толкова много, че то е сред най-широко прилаганите билки при всякакви здравословни терапии. Още повече, че е натурален продукт без опасни реакции върху човека. Доказано е, че маслото от вечерна иглика е мощно средство с противовъзпалително действие. 

Освен това повлиява изключително добре за преодоляване на дисбаланса по отношение на хормоните в тялото. Вече споменахме и за ползите при високо кръвно налягане, болно сърце, дихателни пътища, костна структура и женски заболявания и състояния.  

Какво още знаем за вечерната иглика?

Билката вече е популярна в целия свят. Малко известно е, че нейното лечебно приложение е от дълбока древност. Данни сочат, че е сред най-масовите средства използвани от индианците, китайските и индийските лечители.

В Азия дори се вярва, че растението е дар на хората от боговете, за да се избавят от своите здравословни несгоди.

Днес в медицината е доказано, че маслото от вечерна иглика има още по-добър ефект, когато се комбинира с витамин Е. По този начин се засилва резултатът от билката върху основните органи и жизнени функции на човека.

Използва ли се вечерната иглика в кулинарията?

Малко известен факт е, че вечерната иглика се използва и в кухнята. Някои народи са открили хранителните качества на корените на растението като ги консумират сурови и термично обработени. 

Наред с това се яде също така и цветът на растението. А листата са вкусни за салати и предястия. Самите семена, от които се добива лечебното масло, също се използват в кулинарията като подправка към различни ястия.

Може да се каже, че маслото от вечерна иглика е лечебно средство, което има универсален характер. Обхвата на неговото приложение е изключително широк. Това го прави сред най-търсените натурални продукти. 

Под формата на капсули и като масажно масло то може да се намери в аптечната мрежа, дрогериите, както и в специализираните лечебни центрове за нетрадиционна медицина. С вечерната иглика се укрепва общото състояние на човек, постига се хармония между физическо, психическо и емоционално състояние. 

Снимки: PIXABAY/AYURVEDA BANSKO

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *