FB PIXEL

Как Аюрведата помага при високо кръвно?

23.01.2023

Как Аюрведата помага при високо кръвно?

Какво представлява високото кръвно?

Високото кръвно налягане е състояние при човека, когато са надвишени приетите за нормални стойности от 120 на 80 mmHg. Според съвременните медицински стандарти за високо кръвно налягане се считат стойности от 140 на 90 mmHg и нагоре. 

Важно е да се уточни, че при измерването им, човек трябва да е в покой и да са изминали най-малко 30 минути от някаква негова активност, която е свързана с физическо усилие. 

Кръвното налягане отчита силата, която кръвта прилага върху артериите и стените на кръвоносните съдове, докато преминава през тях. 

Горната стойност в медицината се нарича систолна, докато по-ниска е позната като диастолна. 

Хората, които страдат от високо кръвно налягане, се наричат хипертоници. Според стандартите на Световната здравна организация има три вида хипертония. 

Първата е популярна като есенциална или т.нар. първична. Тя е и най-разпространената и отклонението от нормата на кръвното налягане е малко от допустимото. Понякога то може да се дължи на физическо и емоционално натоварване. 

Следващите видове са – вторично и изолирано систолно. Във втория случай по-скоро хипертонията придружава или е в резултат на друго заболяване. Например, хората с болни бъбреци отключват подобно състояние. 

За систолно кръвно налягане се счита, когато е висока горната граница. С напредване на възрастта това е често срещано при хората над 60 години. 

Как Аюрведата помага при високо кръвно?

Причини и симптоми

Високото кръвно налягане или хипертонията е в резултат на различни причини. Състоянието обаче е сериозно заболяване, когато се касае за хроничност и за постоянно поддържане на стойности извън нормата. Хипертонията крие рискове от появата на инфаркт, инсулт, аневризми, бъбречни болести, сърдечни проблеми

Ето защо хипертониците се нуждаят от лечение и постоянно наблюдаване на показателите им. Сред най-честите симптоми при наличие на високо кръвно налягане са отпадналост, виене на свят, главоболие, шум в ушите, напрежение и други подобни. 

Медицинските проучвания сочат, че с напредване на годините много често хората страдат от високо кръвно налягане. Така че, като причини за високото кръвно се сочат и възрастовите фактори.

Усложнения

Усложненията при високото кръвно налягане настъпват, когато се неглижира състоянието и не се лекува своевременно. При продължителни високи стойности, които не се третират с необходимите медикаменти, може да се отключат други заболявания. 

Смята се, че има връзка между болестите на отделителната система, влошения метаболизъм, хормоналните смущения, диабета, затлъстяването и други. Едните са предпоставка за появата на високо кръвно налягане, както и неговото наличие е симптом за други отклонения от доброто здраве. 

Съвременните прочувания откриват връзка между хипертонията и наследствената обусловеност. Много често децата на хора с високо кръвно налягане, след определена зряла възраст също имат сходния проблем. 

Как Аюрведата помага при високо кръвно?

Наред с това хипертонията може да се дължи на злоупотреба с алкохол, цигари и наркотични вещества. Пристрастеността към тях е сериозна предпоставка в повечето случаи за повишаване на кръвното налягане, за проблеми с кръвоносните съдове. 

От своя страна те пък водят до нервни болести, проблеми с кръвообращението, секуални смущения и други неприятни за общото състояние на човек положения.  

Как да измерим правилно кръвното?

Кръвното налягане се измерва с апарат за кръвно. Устройството е лесно приложимо и в домашни условия. Съвременните електронни апарати за кръвно налягане измерват стойностите бързо, точно. В допълнение показват пулса. 

Когато се прилага ръчен апарат, то е необходимо да има и стетоскоп. Дори повечето от модерните смарт телефони имат приложения, с помощта на които също се отчитат стойностите. 

Как Аюрведата помага при високо кръвно?

За да се проследи правилно високото кръвно налягане е необходимо да се засичат стойностите в продължение на няколко дни. Така може да се прецени дали е извън норма трайно или е било изключение от общото състояние.  

Лечение

Традиционното лечение на хипертонията включва прием на медикаменти. Те задължително трябва да са назначени от лекар-специалист след обстоен преглед и медицински изследвания. 

Целта е да се уточни правилното лекарство. Определящ фактор за лечението е също така откриването на причината за състоянието. Усложняващи фактори са тютюнопушенето, употребата на алкохол и забранени субстанции. 

Много често хипертониците е наложително да въведат промени в начина си на хранене с повече плодове и зеленчуци в режима.

Той обикновено изключва употребата на прекалено много сол, мазни и пържени меса, въглехидрати и захари. Препоръчително е човек да има добра двигателна активност и да не допуска повишаване на телесната маса

Може ли Аюрведа да помогне?

Според Аюрведа лекарите високото кръвно налягане е симптом за нарушено енергийно равновесие на Дошата Пита. Тя регулира хармонията между енергиите, свързани с два от основните елемента – огън и вода. 

Древната индийска медицина винаги търси първопричината за влошеното здраве. Целта е да се възстанови хармонията в организма. Затова лечението по-скоро е комплексно. 

Алтернативни терапии в Аюрведа са изцяло на основата на натурални и билкови продукти. Чрез тях се постига ефект върху нормализиране на високото кръвно налягане. 

Индийските лечители препоръчват диета, в която преобладават продукти като диня, лук, мед, кокосова вода, чесън. Доказано е, че те имат благоприятно въздействие при хипертония. Това са храни, в които преобладават калий, магнезий, витамини. Минералите са сред основните помощници на тялото, за да се справи с болестите. 

Друг метод за понижаване на кръвното налягане е консумацията на лук с мед. Сокът от лука в комбинация с мед, джинджифил и смлян кимион може да се приема поне два пъти на ден. 

Чесънът е друго мощно средство в борбата с високото кръвно налягане. Може да се допълва с него основното ястие на трапезата, както и да се консумира в сурово състояние. 

Вариант е също така да се преносва и полученият сок от няколко скилидки чесън да се пие сутрин на гладно, смесен с няколко лъжици преварена вода. 

Всяко едно средство, дори да е на растителна основа, е наложително да се консултирам със специалист. Причината е, че зависи човек какви други медикаменти приема и как те си взаимодействат. 

Как Аюрведата помага при високо кръвно?

Заключение 

Защо е важно да следим кръвното си налягане?

Високото кръвното налягане води след себе си допълнителни усложнения върху функциите на основните органи в човешкото здраве. 

Ето защо хипертонията трябва своевременно да се лекува и да се стремим да подържане в норма стойностите на кръвното. Много често тя е симптом на други значими състояния, които могат да крият сериозен риск за човека. 

Най-рискови са хората над средната възраст, както и тези с наследствена обусловеност. За целта те трябва да измерват кръвното си налягане и да посещават поне веднъж годишно кардиолог. 

Има ли връзка между високото кръвно налягане и храната, която консумираме?

Все повече научни проучвания сочат, че нездравословното меню е потенциален враг на кръвното налягане. Мазни, солени, тестени и т.нар. Бързи храни могат да отключат низ от здравословни проблеми. Ако искаме да се радваме на отлична физическа форма, то е от значение с какво се храним.

Друг значим фактор е движението. Застоелият начин на живот, липсата на двигателна култура и спорт също вредят на общото състояние.

Помагат ли алтернативните методи за лечение при високото кръвно налягане? 

Алтернативните средства са допълнение към основното лечение. Лекарствата обаче понякога имат неприятни ефекти, но при хронични състояния е наложително да се приемат. 

Здравословната диета, спорът, намаляване нивата на стрес и природосъобразният начин на живот са нужни също така за възстановяване на баланса в организма

Предразположените към високо кръвно хора могат да забавят процеса или да държат стойностите си в норма, ако се грижат добре за своето общо състояние. 

Редовните прегледи, следенето на показателите на хормоните и за непревишаване на килограмите също са от от огромно значение в борбата с хипертонията. 

Снимки: pixabay.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *