Рецепти по Аюрведа

Рецепти по Аюрведа

Според концепцията за цялостна диета в Аюрведа всички шест вкуса следва да бъдат включени в ястията. Това означава, че сладко, кисело, солено, люто, стипчиво и горчиво са вкусовете, които обичайно използваме за храна.

Аюрведа се фокусира повече върху общото добро състояние или здравето на хората вместо да лекува само конкретна болест; това става предимно чрез следване на здравословни и питателни хранителни навици.
Аюрведическата храна се счита за източник на освежаваща енергия както за ума, така и за душата, а не просто заместител от протеини, витамини и минерали.

Рецептите по Аюрведа се определят според техните приоритети и резултати след храносмилане на различни пракрути, например: студеното (sheeth guna) повишава вата, сладкото (madhur rasa) повишава кафа, usha guna отслабва кафа, snigdha guna отслабва вата.

Следователно, сладко, гхи, мед и олио може да се дават за вата, пита и пафа пракрути.