FB PIXEL

Храните в аюрведа – подправки

21.07.2020

Аюрведичната медицина наистина е много повече от конвенционалната медицина. Тази практика е на повече от 5000 години и е започнала в Индия. Оттогава се разпространява в целия свят, помагайки на много човешки животи.

Ядрото на Аюрведа се фокусира върху предотвратяване на болестни състояния. Тя се основава на концепцията, че общото здравословно и балансирано състояние на тялото разчита на деликатното отношение между съзнание, тяло и душа. Ако търсите цялостен и балансиран подход към здравето си, вие сте на правилното място.

Според аюрведичената наука телата ни са съставени от три доши: вата, пита и кафа. Важно е да се знае коя е вашата доминираща доша и колко добре балансирани са и трите. По този начин ще разберете какви хранителни комбинации подхождат на вашата доша.

Древната практика на Аюрведа смята, че сме съставени от три различни „типа тяло“, които съответстват на нашите физически и личностни черти, известни като доши. Това са: вата, пита и кафа, всяка от които представлява два от петте универсални елемента: комбинация от въздух, огън, вода, земя.

Аюрведичните лекари смятат, че всяка от тях съдържа различни стойности на всяка доша, обикновено една или две доминират над другата, но естествено доминиращата доша не означава дисбаланс.

Храните в аюрведа – подправки

Здравето и хармонията на духа и тялото могат да бъдат предизвикани, когато някоя от дошите се влоши или дисбалансира. Идентифицирането на преобладаващата ви доша и потенциалните дисбаланси, с които може да ви помогне един практикуващ аюрведик, е тайната за поддържане на баланса във вашето тяло и съзнание.

 

Коя е вашата доминираща доша?

Вата

  • Слабо тяло
  • Естествени творчески способности
  • Тенденция към чувствителност
  • Предпочитане на топъл и/или влажен климат
  • Суха кожа

 

Пита

  • Средно, мускулно изграждане
  • Продуктивен, трудолюбив
  • Лесно раздразнителен
  • Предпочитане на студен климат
  • Здрава и светла кожа

 

Кафа

  • Тенденция към наднормено тегло
  • Добро емоционално състояние
  • Лесно адаптиращ се
  • Предпочитане на топъл, сух климат
  • Мазна кожа

Също са възможни равни пропорции на две от дошите наричано „бидошик“ или ако всички доши имат равен процент се нарича „тридошик“.

Храните в аюрведа – подправки

Характеристики, упражнения и диета на трите доши

Характеристики на Вата доша

Ватасе отнася до енергията на движението и често се свързва с вятъра. Това е енергична доша, свързана с гъвкавост, творчесто и свободен дух. Човек, който има доминираща Вата, може да е слаб, често да му е студено и/или да има суха кожа. Неравновесието във вата доша може да доведе до безпокойство, депресия и храносмилателни проблеми като запек.

Упражнения за балансиране на Вата доша

Всичко, което носи стабилност и заземяване, ще бъде полезно за Вата доша. Ако вие сте предимно Вата доша, изпробвайте рутинни практики, практикуване на заземяваща медитация или определяне на ограничения за използването на телефона.

Храните в аюрведа – подправки

Храни и напитки за балансиране на Вата доша

Хората с Вата доша могат да се възползват от повече протеини и мазнини, заедно с затоплящи храни. Кореновите зеленчуци и топлите напитки също могат да бъдат подхранващи и заземяващи за тази доша. Добра хидратация също е важна, тъй като тази доша има склонност към сухота.

Характеристики на Пита доша

 Пита дошае свързана с огъня и се смята, че контролира ендокринната, метаболитната и храносмилателната система. На хората, които са предимно Пита, им е прекалено топло през по-голямата част от времето, а кожата им може понякога да е предразположена към акне.

Те почти винаги са заети с нещо и винаги са в движение. Дисбалансът в пита доша може да доведе до гняв, пренапрежение и прегаряне, както и до дразнене и обриви по кожата.

Храните в аюрведа – подправки

Упражнения за балансиране на Пита доша

Не е изненадващо, че хората с пита доша ще се радват на охлаждащи дейности. Препоръчително е да се вземат по-студени душове и да се ходи на разходка, някъде близо до вода (но не докато е много горещо). Физическите упражнения не бива да са прекалено интензивни. Малко вдигане на гири, малко бягане, но най-вече вървене.

Храни и напитки за балансиране на Пита доша

Избягвайте люто, ако сте предимно Пита доша. Пикантни или ферментирали хранине са подходящи за пита доша. За предпочитане е да консумирате по-охлаждащи храни особено през летните месеци. Няколко успокояващи храни и напитки за пита доша включват сладки, добре узрели плодове, кокосова вода и много зърнени храни.

 

Характеристики на Кафа доша

Кафа дошасе свързва със земята и водата. Тя има стабилизираща енергия, която доставя вода на тялото и поддържа имунната система. Индивидът c доминираща кафа, е спокоен, обоснован и прощаващ. Но дисбаланс в кафа може да доведе до ревност и наддаване на тегло.

Упражнения за балансиране на Кафа доша

Психическа стимулация, по-интензивни физически упражнения и дейности, ангажиращи вниманието, като медитация и дишане, са от основно значение за хората с дисбаланс на Кафа.

Храните в аюрведа – подправки

Храни за балансиране на Кафа доша

Тези, които имат доминираща Кафа доша, трябва да избягват мазната храна и тежки въглехидрати, като тестени изделия и ориз. Вместо това, използвайте горчиви, стипчиви съставки и изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Също така, напитка като вода с лимон е много полезна за тази доша.

 

Препоръчителни храни за Вата доша

Ако вие сте с доминираща Вата доша, следвайте този списък с храни, подходящи за тази доша.

  • Зеленчуци: картофи, тиквички, аспержи, тиква, моркови, папая, лук и чесън, карфиол и броколи и артишок

Не се препоръчват: репички, спанак, червено и бяло зеле, патладжан, гъби

  • Плодове: праскови (добре узрели), банани, кайсии, череши, киви, фурми, смокини, нар, мандарини, портокали, кокос, манго

Не се препоръчват: грозде, помело, и грейпфрут

Разрешени в малки количества са: диня, круши, ябълки, сливи, череши, червена боровинка, къпина, портокали, лимони, ананас

  • Зърнени храни, варива и семена: тапиока, сусамово семе, овес, пшеница, ориз и грах

Не се препоръчват: ечемик, соеви продукти, боб, тиквени семки

Разрешени в малки количества са: елда, пълнозърнеста пшеница, леща, царевична каша, слънчогледови семки

Храните в аюрведа – подправки

  • Млечни продукти: краве мляко, топено масло, сметана, извара, мътеница, заквасена сметана, меко сирене.

Не се препоръчват: млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

Разрешено в малки количества: козе мляко, кефир, натурално кисело мляко, твърдо сирене, сладолед.

  • Ядки: бадеми, кашу, кестени, борови ядки.

Не се препоръчват: бразилски орех, фъстъци.

Разрешено в малки количества: орехи, лешници, пекани, шам-фъстък.

  • Подправки и масла: шафран, кимион, анасон, копър, ванилия, канела, къри, мента, мащерка, зелен кардамон, и масла от сусам, тиква, бадем, кокос и зехтин.

Не се препоръчват: горчица, червен пипер, оцет, синапено масло, соево масло, царевично и рапично масло.

 

Препоръчителни храни за Пита доша

Ако вие сте с доминираща пита доша, следвайте този списък с храни подходящи за нея.

  • Зеленчуци: артишок, аспержи, цвекло (варено), камби, броколи, брюкселско зеле, зеле, моркови, карфиол, целина, краставици, листни зелени, спанак (суров), кълнове, скуош (всички видове), сладки картофи, тиквички

Не се препоръчват: домати, чесън, чили, праз (суров), лук (суров), репички

  • Плодове: ябълки (добре узрели), кайсии, авокадо, банани (узрели), череши (сладки), кокос, фурми, смокини, манго (узрял), пъпеш, портокали, папая, круши, ананас (добре узрял), сливи, нар, ягоди

Не се препоръчват: кисели плодове като лимон или грейпфрут

Храните в аюрведа – подправки

  • Зърнени храни, варива и семена: амарант, ечемик, кус-кус, овесени ядки, киноа, ориз (басмати), шпелта, пшеница, черен боб, нахут, леща, боб мунг (Moong dal), грах, тофу.

Не се препоръчват: елда, царевица, просо, хляб с мая, всякакъв консервиран боб и соев сос.

  • Млечни продукти: масло, козе мляко, меко сирене, неподсладено кисело мляко.

Не се препоръчват: сирене (твърдо), замразено кисело мляко, сметана, кисело мляко с плодове или захар.

  • Ядки: бадеми (накиснати и обелени), чиа семена, орехи, ленено семе, тиквени семки, слънчогледови семки.

Не се препоръчват: бадеми (с кожата им), бразилски орехи, кашу, лешници, макадамия ядки, фъстъци, кедрови ядки, шам-фъстъци, сусам, тахан.

  • Подправки и масла: босилек (пресен), кардамон, кориандър, кимион, копър, джинджифил (пресен), мента, листа от ниим, магданоз, чубрица, мента, мащерка, шафран, куркума, ваниля, масло от ленено семе, топено масло, зехтин, сурово кокосово масло.

Не се препоръчват: босилек (сух), дафинов лист, лют червен пипер, карамфил, джинджифил (сух), риган, синапено семе, индийско орехче, червен пипер, маково семе, розмарин, градински чай, канолово масло, царевично олио, соево масло, слънчогледово олио.

Разрешено в малки количества: черен пипер, канела.

 

Препоръчителни храни за Кафа доша

  • Зеленчуци: артишок, аспержи, зелено цвекло, камби, броколи, брюкселско зеле, репей, зеле, моркови, карфиол, целина, люти чушки, кориандър, царевица, патладжан, чесън, зелен боб, праз, маруля, бамя, лук, грах, картофи, репички, скуош, спанак, домати

Не се препоръчват: маслини, пащърнак, тиква, сладки картофи, домати (сурови), тиквички

Храните в аюрведа – подправки

  • Плодове: ябълки, кайсии, горски плодове, череши, червени боровинки, грозде (черно), лимони, круши, нар, малини, ягоди, диня

Не се препоръчват: авокадо, банани, пъпеш, кокос, фурми, смокини, грозде (бяло), грейпфрут, киви, манго, пъпеш, портокали, папая, ананас, сливи

  • Зърнени храни, варива и семена

Ечемик, елда, царевица, чиа семена, кус-кус, крекери, мюсли, просо, овесени ядки, ленено семе, конопено семе, киноа, ориз (басмати), боб

Не се препоръчват: овесени ядки (варени), тестени изделия, ориз (кафяв, бял), пшеница

  • Млечни продукти: мътеница, извара (в идеалния случай от обезмаслено козе мляко), топено масло, козе сирене (несолено), козе мляко (обезмаслено), кисело мляко (прясно)

Не се препоръчват: масло, сирене, краве мляко, замразено кисело мляко, сладолед, сметана

  • Ядки: бадеми, орехи, лешници.

Не се препоръчват: кашу, кокосов орех, ядки макадамия, фъстъци, кедрови ядки, шам-фъстъци, сусам, тахан.

  • Подправки и масла: бадемово масло, ленено масло, босилек, дафинов лист, черен пипер, кимион, кардамон, червен пипер, канела, карамфил, кориандър, кимион, копър, копър, джинджифил (пресен или сушен), риган, мента, синапено семе, индийско орехче, магданоз, розмарин, шафран, чубрица, градинска мента, мащерка, куркума, ванилия.

Не се препоръчва: сол.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *